Aktualno Aktualno

Pomoć za Ukrajinu i dalje potrebna

Kako smo u prošlom broju najavili, u nedjelju, 13. ožujka, bilo je prikupljanje novčane pomoći za izbjeglice i nastradale u Ukrajini. Novac se prikupljao u svim katoličkim crkvama na teritoriju Srbije i bit će proslijeđen Caritasu Srbije. Koliko je točno novca prikupljeno u Subotičkoj biskupiji nisu imali podatke, budući da se novac još uvijek prikuplja, ali pojedine župe su iznijele osobne podatke te je tako primjerice u župi Marija Majka Crkve u Subotici u nedjelju prikupljeno 108 tisuća dinara. Svi oni koji nisu, a žele pomoći to mogu učiniti i putem namjenskog računa Caritasa Srbije: Račun za donacije u RSD: 220-112163-96.

Prikupljena sredstva bit će proslijeđena Caritasu Ukrajine ili caritasima zemalja koje zbrinjavaju izbeglice u zavisnosti od potreba na terenu. Iz Caritasa Srbije poručuju kako je ukrajinskom stanovništvu, kako u domovini tako i u izbjeglištvu, potrebna pomoć, a Caritasovo osoblje i volonteri su na terenu od prvog dana i pružaju pomoć ljudima u potrebi.

Ovih dana trebao bi krenuti i kamion pomoći Caritasa Subotice, koji ovoga tjedna završava s prikupljanjima i donacijama u prvoj turi pomoći. Kako su rekli u subotičkom Caritasu, prikupljena je velika količina higijenskih potrepština i paketa s hranom, te je prikupljeno više od 2 milijuna dinara. Novac će biti uplaćen svjetskoj obitelji Caritasa, a roba će biti proslijeđena – prenesena Caritasu Mađarske čiji su volonteri također na granici Mađarske i Ukrajine i znaju što je potrebno na terenu. Računi za ovu namjenu su i dalje otvoreni, a pomoć je dobrodošla.

Ono što su u subotičkom Caritasu istaknuli jest velika potreba i na lokalu, pa ujedno pozivaju sugrađane da pomognu i lokalno stanovništvo.

Ž. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika