Sport i zabava Sport i zabava

Četiri optimistična jedra

Jedriličarski klub Palić primio je donaciju od delegacije jedriličarskog kluba Val iz Šibenika koja im je u znak prijateljstva uručila četiri jedra klase optimist koja se koriste za trening i natjecanje početnika u jedrenju. Suradnja između ova dva kluba počela je krajem prošle godine kada su na Paliću bili predsjednik Jedriličarskog kluba Val dr. Marin Paić, skupa s ravnateljem Turističke zajednice grada Šibenika Dinom Karađoleom i Zoranom Cvitanom. Goste iz Šibenika su primili predsjednik Jedriličarskog kluba Palić Davor Andrašić i natjecatelji kluba Dejan Halužan i Tihomir Zakić.

Pomoć za početnike

Za klub s Palića ova suradnja je od izuzetnog značaja i ujedno prilika za dodatno unaprjeđenje vlastita rada. Iskoristili smo ovu priliku da razgovaramo s Davorom Andrašićem i dr. Marinom Paićem. Sugovornici su nam ispričali kako je prvi kontakt načinio Jedriličarski klub Palić posredstvom konzula u Generalnom konzulatu u Subotici Hrvoja Vukovića. JK Palić se službenim putem obratio Turističkoj zajednici Šibenika, tj. ravnatelju zajednice Dini Karađoleu kao posredniku, s izraženom željom za suradnjom i molbom za pomoć u jedriličarskoj opremi. JK Val se odazvao molbi, te su se odlučili donirati opremu, točnije četiri jedra za jedrilice klase optimist.

»Optimist je globalno popularna jedrilica namijenjena djeci, koja se koristi za trening i natjecanje početnika u jedrenju u uzrastu od 7 do 15 godina, vrlo su rasprostranjene i svaki jedriličarski klub u svijetu sigurno ima barem nekoliko takvih jedrilica za školu jedrenja. JK Val ima razvijenu suradnju s tvornicom jedara Dustom Sails iz Šibenika, čija jedra smo i donirali«, rekao je Paić.

Već na prvom susretu dogovoreno je sudjelovanje jedriličarskog kluba iz Šibenika na ovogodišnjoj regati, koja se u svibnju organizira na Paliću.

Za jedriličare iz Šibenika ovo je prva suradnja s nekim klubom iz Srbije. Kako smo doznali iz razgovora, cilj klubova jest popularizacija ovog sporta bez obzira na granice i jezične barijere.

»To se ostvaruje ne samo kroz ovaj projekt već i kroz ostale tekuće projekte prekogranične suradnje, te IPA projekte kao i kroz suradnju i s ostalim inozemnim jedriličarskim klubovima«, rekao je Andrašić.

Na pitanje koje su sličnosti i razlike između dvaju klubova dr. Paić je rekao:

»Jedrenje nije komercijalni sport, te se stoga teško dolazi do sredstava i sponzora. Upravama klubova je teško osigurati optimalne uvjete jedriličarima. Oprema i jedrilice su skupe, stoga ih je teško nabavljati. Sudjelovanje u natjecanjima (regatama), zahtijeva daleka putovanja i prijevoz jedrilica i pratećih čamaca. Sve su to naši zajednički problemi. Razlika je možda u tome što je Hrvatska na moru i što imamo zaista idealne uvjete za razvoj jedrenja. Stoga, Hrvatska ima dugu i bogatu tradiciju u jedrenju, kao i neke značajne sportske uspjehe. Hrvatski jedriličari su osvajali olimpijske medalje na posljednje dvije olimpijade.«

Klubovi

Jedriličarski klub Palić je sportska udruga registrirana za granu jedrenja na vodi. Na Paliću se ljudi bave jedrenjem od druge polovice 19. stoljeća, točnije 1897., a klub je službeno osnovan 1. svibnja 1946. godine. Klub se nalazi na sjeverozapadnoj obali jezera Palić, gdje ima prostranu marinu namijenjenu za jedrilice i čamce članova JK Palić. U Srbiji su najbolji uvjeti za treninge i natjecanja na Paliću, pa se klub može pohvaliti velikim brojem članova i natjecatelja. Iza kvalitetnog rada kluba stoji niz iskusnih licenciranih trenera i sudaca koji svojim radom iz dana u dan doprinose uspješnoj, sigurnoj i uzbudljivoj plovidbi. U organizaciji Jedriličarskog kluba Palić svake se godine organizira ukupno pet regata, od kojih se dvije boduju za državno prvenstvo, dvije se boduju za rang listu Jedriličarskog saveza Srbije i svake godine se organizira regata Match race za razred FIN. Jedno od državnih prvenstava u organizaciji Kluba je South East Europe Open Optimist Cup (SEEOOC), koji je ujedno i međunarodna regata, te je kao takva najveća i najvažnija srpska međunarodna jedriličarska regata za klasu optimist.

O ozbiljnosti ovog natjecanja govori i činjenica da su mnogi od ovih natjecatelja postali osvajači europskih i svjetskih nagrada u jedrenju, a suđenje je povjereno međunarodnom žiriju u kojem su bili i oni koji su sudili na Olimpijskim igrama.

Jedriličarski klub Val osnovan je još davne 1928. godine, što ga čini drugim najstarijim sportskim klubom u Šibeniku, odmah nakon Veslačkog kluba Krka, koji je osnovan četiri godine ranije. O tim ranim godinama postojanja kluba nema mnogo sačuvanih podataka, osim nekih zabilježenih nastupa šibenskih posada na regatama u Splitu. Nakon prekida u radu tijekom II. svjetskog rata klub je drugi put službeno osnovan 1948. godine. To svjedoči o zaista dugoj i bogatoj tradiciji sportskog jedrenja, a jedriličarski sport je uvijek zauzimao istaknuto mjesto u velikoj i uspješnoj šibenskoj sportskoj obitelji. U bogatoj klupskoj povijesti ostvareni su brojni uspjesi i, što je još važnije, tijekom više od 80 godina postojanja generacije Šibenčana okupljaju se u klubu i uz jedra i more prenose klupski duh i ljubav prema jedriličarskom sportu. Gradski jedriličarski klub Val broji više od 300 članova, od čega je njih gotovo 100 verificirano pri Hrvatskom jedriličarskom savezu i aktivno se bavi jedriličarskim sportom. Svi članovi kluba zajedno s upravom su entuzijasti i volonteri te za svoj rad i angažman u klubu ne dobivaju nikakvu novčanu naknadu. Klub tako okuplja vrlo šaroliku skupinu različitih društvenih i profesionalnih slojeva koji složno ulažu svoj rad, vrijeme i energiju u ostvarivanju zajedničkog cilja – održavanje i razvoj jedriličarskog sporta u svom gradu. U svom gradu JK Val svake godine organizira cijeli niz zanimljivih i atraktivnih regata ali i drugih događanja, što je svakako nezanemariv doprinos sportskom životu grada, te turističkoj promidžbi regije.

Ivan Ušumović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika