Aktualno Aktualno

Većina glasala za promjenu Ustava

Na referendumsko pitanje »Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?« odgovor »da« je zaokružilo 59,71% građana izišlih na referendum, dok ih je 39,26% zaokružilo »ne«, saopćila je Republička izborna komisija (RIK) dan nakon referenduma na temelju obrađenih 98,79% biračkih mjesta. RIK je naveo da je u Beogradu bilo više onih koji su protiv izmjena Ustava 54,8 odsto, dok ih je podržalo 44,36 odsto.

Glasalo je 30,65% od upisanih u birački popis a budući da je ukinut cenzus, pa za promjenu Ustava nije postojao određen najmanji broj birača koji treba izići na glasanje, referendum je »prošao« i izmjene Ustava se mogu provesti jer je većina glasala za njih. Potvrđivanje predloženih izmjena na referendumu znači da će suce i tužitelje ubuduće birati stručna tijela, a ne Skupština što bi, prema tvrdnjama predlagača promjena, trebalo dovesti do veće nezavisnosti sudstva od politike.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po okončanju glasanja da je izlaznost od oko 30% velika za referendum, a da su na takvu izlaznost utjecale i »prazne priče« o tome da se referendum organizira zbog Kosova i cijepljenja i da nije postojala laž koju nije čuo na tu temu.

Za predsjednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića odziv je bio dobar, budući da ta tema »ne spada u vrh interesiranja građana« i da je postojalo mnogo lažnih informacija o cilju referenduma, a da je najčešća bila da je »nametnut od strane Europske unije«.

S druge strane, oporbeni lideri su u prvim komentarima ocijenili da ishod referenduma znači poraz vladajuće Srpske napredne stanke na čijem čelu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Srbiji su za 3. travnja najavljeni predsjednički, parlamentarni i beogradski izbori.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika