Aktualno Aktualno

Pomoć socijalno ugroženima

Akcija prikupljanja i raspodjele financijske pomoći socijalno ugroženim obiteljima hrvatske zajednice u Srbiji, koju je provodila Fondacija za razvoj hrvatske zajednice Cro-Fond, završava se ovih dana.

»Odmah nakon završetka akcije prikupljanja donacije za prikupljeni iznos kupljeni su vaučeri u vrijednosti od 5.000 dinara koji će se moći utrošiti u lancu trgovina koji je najzastupljeniji u Srbiji do 31. ožujka 2022. Napravljen je program raspodjele koji obuhvaća cijelu zajednicu od Subotice do Niša. Raspodjela će se vršiti preko vijećnika Hrvatskog nacionalnog vijeća i aktivista Fondacije iz svih dijelova zajednice u suradnji sa župnim uredima, udrugama kulture i podružnica DSHV-a koji najbolje poznaju situaciju na njihovom terenu glede obitelji koje su najviše ugrožene. Planiramo da ćemo akciju raspodjele završiti do 20. siječnja«, kaže upravitelj Fondacije Cro-Fond iz Subotice Lazar Cvijin.

Fondacija Cro-Fond među svojim ciljevima ima i prikupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći, pa je u dogovoru s vodstvom zajednice usvojen prijedlog da se ove godine prvi puta pokuša animirati što veći broj donatora kako bi se stvorio fond za podjelu pomoći o božićnim blagdanima.

»Akcija prikupljanja donacija je službeno krenula 9. prosinca 2021. godine i trajala je 15 dana. Isključivo se prikupljala financijska pomoć, i to uplatama na račun. Željeli smo na taj način da svaka uplata bude jasno vidljiva i transparentna. Za prikupljanje drugih vidova pomoći Fondacija nema niti tehničkih niti ljudskih resursa, a niti dovoljno spoznaja o vrsti materijalne pomoći koja je trenutačno najpotrebnija. Prikupljeno je preko 50 donacija u iznosu od 529.700 dinara, što smatramo velikim uspjehom, s obzirom na činjenicu da se akcija ovog tipa provodi prvi puta i da je rok za prikupljanje bio relativno kratak«, kaže Cvijin.

Lazar Cvijin je naglasio važnost iskazivanja solidarnosti sa socijalno ugroženima.

»Smatramo jako važnim da moramo u svakom trenutku biti svjesni da u našoj zajednici ima mnogo obitelji u potrebi i da svi trebamo pokazati solidarnost s njima i dati koliko možemo. Koliko god to možda izgledalo simbolički spram stvarnih potreba, ipak je važno i na ovaj način pokazati da smo jedan narod i da smo spremni dijeliti zajedno i dobro i zlo. Fondacija Cro-Fond će i u ovoj godini još aktivnije nastojati provoditi programe iz područja gospodarstva i socijalne skrbi, jer smatramo da za to postoji velika potreba i interes u našoj hrvatskoj zajednici.«

Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika