Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Revija najljepših svečanih šokačkih ruha

Prikazana su originalna ruha, neka stara i preko stoljeće 

 
 
Četvrti »Susret Šokadije« u organizaciji  HKUPD »Mostonga« iz Bača, održan je u subotu, 27. kolovoza u Baču. Kulturno zabavni program te revija svečanog narodnog ruha održan je u Plavoj dvorani Kulturno centra u Baču.
Prije pozdravnog govora gostima i gledateljima predsjednice HKUPD »Mostonga« Dare Filipović, svi sudionici preredbe izveli su himnu institucija kulture hrvatske zajednice bačkog Podunavlja, svečanu pjesmu »Šokadija«, autorice Božane Vidaković.
 
Svečana šokačka ruha
 
Svoja najljepša svečana šokačka ruha prikazale su djevojke i momci hrvatskih kulturnih društava «Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega, KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, KPZH »Šokadija« iz Sonte, HKPD »Matoš« iz Plavne, HKPU »Zora« iz Vajske, domaćini »Mostonga« iz Bača te gosti iz »Šokačke grane« iz Osijeka koji su se predstavili u svečanom šokačkom ruhu iz Komletinaca u Srijemu. 
»Šokačka grana« iz Osijeka svake je  godine  imala svoje predstavnike na »Susretu Šokadije« u Baču. 
»Mi u 'Šokačkoj grani' pozdravljamo i podržavamo sva događanja koja hrvatske udruge u Vojvodini organiziraju i nastojimo se odazvati na sve priredbe i manifestacije gdje smo pozvani. Ove godine smo naše predstavnike za ovu prigodu spremili u komletinačko šokačko ruho, lani je to bila nošnja iz Gibarca, takođe riz Srijema, dogodine vidjet ćemo, možda baranjska u koju smo se mi danas odjenuli«, kaže Kata Šimić iz Osijeka koja je sa suprugom Nikolom za reviju odjenula mlade Osječane.
 
Stanka Čoban
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika