Aktualno Aktualno

Prvi puta dodijeljene knjižice i svjedodžbe

Učenicima koji su izučavali izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture izvan sustava obrazovanja, prvi puta dodijeljene su knjižice i svjedodžbe na kraju školske godine. Podjela je obavljena 21. lipnja u prostorijama HKUD-a Vladimir Nazor u Somboru gdje su se djeca i okupljala. Podjela svjedodžbi se ovih dana očekuje i u Srijemskoj Mitovici, gdje se na isti način izučava ovaj predmet.

»Budući da u školama nije bio dovoljan broj zainteresirane djece, HKUD Vladimir Nazor je okupio djecu u Hrvatskom domu. Ove godine uređena je učionica u kojoj je ovaj predmet redovito pohađalo osamnaest učenika osnovne i srednje škole, a osim Somboraca na sate hrvatskog jezika dolazila su i djeca iz Nenadića i dvoje učenika iz Lemeša. Mješovita skupina djece koja je izvrsno funkcionirala«, kaže profesor hrvatskog jezika i književnosti Ivan Baričević, koji je ove školske godine odlučio s djecom »proputovati« Hrvatsku. »Krenuli smo iz Sombora, preko graničnog prijelaza, pa se upoznali s Baranjom, Slavonijom, Podravinom, Međimurjem, Zagorjem, Moslavinom, Kordunom... Nismo stigli obići cijelu Hrvatsku, ali smo se ovih dijelova dotakli ne samo po geografskim cjelinama, nego i po znamenitostima i zanimljivostim, a s brojnim nazivima i imenima su se djeca prvi puta susrela«, kaže Baričević.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća podjeli je nazočila savjetnica u obrazovanju Nataša Stipančević, koja je istakla da su uručene knjižice i svjedodžbe donacija Ministarstva znanosti i obrazvanja Hrvatske, koje je inicirala viša stručna savjetnica za hrvatsku nastavu u inozemstvu Slavica Schreng. Ujedno, osigurana je i potrebna pedagoška dokumentacija: imenik i matična knjiga. Po riječima Baričevića, djeca su sada prvi puta dobila službeni dokument koji će im jednoga dana koristiti kod upisa na fakultet ili prilikom traženja hrvatskih dokumenata.

Ž. V.

 

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika