Aktualno Aktualno

Prvi puta dodijeljene knjižice i svjedodžbe

Učenicima koji su izučavali izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture izvan sustava obrazovanja, prvi puta dodijeljene su knjižice i svjedodžbe na kraju školske godine. Podjela je obavljena 21. lipnja u prostorijama HKUD-a Vladimir Nazor u Somboru gdje su se djeca i okupljala. Podjela svjedodžbi se ovih dana očekuje i u Srijemskoj Mitovici, gdje se na isti način izučava ovaj predmet.

»Budući da u školama nije bio dovoljan broj zainteresirane djece, HKUD Vladimir Nazor je okupio djecu u Hrvatskom domu. Ove godine uređena je učionica u kojoj je ovaj predmet redovito pohađalo osamnaest učenika osnovne i srednje škole, a osim Somboraca na sate hrvatskog jezika dolazila su i djeca iz Nenadića i dvoje učenika iz Lemeša. Mješovita skupina djece koja je izvrsno funkcionirala«, kaže profesor hrvatskog jezika i književnosti Ivan Baričević, koji je ove školske godine odlučio s djecom »proputovati« Hrvatsku. »Krenuli smo iz Sombora, preko graničnog prijelaza, pa se upoznali s Baranjom, Slavonijom, Podravinom, Međimurjem, Zagorjem, Moslavinom, Kordunom... Nismo stigli obići cijelu Hrvatsku, ali smo se ovih dijelova dotakli ne samo po geografskim cjelinama, nego i po znamenitostima i zanimljivostim, a s brojnim nazivima i imenima su se djeca prvi puta susrela«, kaže Baričević.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća podjeli je nazočila savjetnica u obrazovanju Nataša Stipančević, koja je istakla da su uručene knjižice i svjedodžbe donacija Ministarstva znanosti i obrazvanja Hrvatske, koje je inicirala viša stručna savjetnica za hrvatsku nastavu u inozemstvu Slavica Schreng. Ujedno, osigurana je i potrebna pedagoška dokumentacija: imenik i matična knjiga. Po riječima Baričevića, djeca su sada prvi puta dobila službeni dokument koji će im jednoga dana koristiti kod upisa na fakultet ili prilikom traženja hrvatskih dokumenata.

Ž. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika