Aktualno Aktualno

Prvi puta dodijeljene knjižice i svjedodžbe

Učenicima koji su izučavali izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture izvan sustava obrazovanja, prvi puta dodijeljene su knjižice i svjedodžbe na kraju školske godine. Podjela je obavljena 21. lipnja u prostorijama HKUD-a Vladimir Nazor u Somboru gdje su se djeca i okupljala. Podjela svjedodžbi se ovih dana očekuje i u Srijemskoj Mitovici, gdje se na isti način izučava ovaj predmet.

»Budući da u školama nije bio dovoljan broj zainteresirane djece, HKUD Vladimir Nazor je okupio djecu u Hrvatskom domu. Ove godine uređena je učionica u kojoj je ovaj predmet redovito pohađalo osamnaest učenika osnovne i srednje škole, a osim Somboraca na sate hrvatskog jezika dolazila su i djeca iz Nenadića i dvoje učenika iz Lemeša. Mješovita skupina djece koja je izvrsno funkcionirala«, kaže profesor hrvatskog jezika i književnosti Ivan Baričević, koji je ove školske godine odlučio s djecom »proputovati« Hrvatsku. »Krenuli smo iz Sombora, preko graničnog prijelaza, pa se upoznali s Baranjom, Slavonijom, Podravinom, Međimurjem, Zagorjem, Moslavinom, Kordunom... Nismo stigli obići cijelu Hrvatsku, ali smo se ovih dijelova dotakli ne samo po geografskim cjelinama, nego i po znamenitostima i zanimljivostim, a s brojnim nazivima i imenima su se djeca prvi puta susrela«, kaže Baričević.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća podjeli je nazočila savjetnica u obrazovanju Nataša Stipančević, koja je istakla da su uručene knjižice i svjedodžbe donacija Ministarstva znanosti i obrazvanja Hrvatske, koje je inicirala viša stručna savjetnica za hrvatsku nastavu u inozemstvu Slavica Schreng. Ujedno, osigurana je i potrebna pedagoška dokumentacija: imenik i matična knjiga. Po riječima Baričevića, djeca su sada prvi puta dobila službeni dokument koji će im jednoga dana koristiti kod upisa na fakultet ili prilikom traženja hrvatskih dokumenata.

Ž. V.

 

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay