Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Vlasništvo »izgubljeno« u katastru

Tragom informacije o spornoj imovini parcele katoličke crkve na seoskom groblju u Novim Banovcima, posjetila sam to mjesto. Župnik Dušan Milekić postavio je pitanje kako je i zbog čega zemljište na seoskom groblju prešlo iz crkvenog u državnu imovinu, odnosno imovinu Općine Stara Pazova. Prema njegovim riječima, time je ugroženo njihovo pravo kao zakonitih vlasnika, a nameće se i pitanje gdje će u budućnosti kad se parcela ispuni, biti pokopani katolici?

Uređenje bez suglasnosti

Danas u Novim Banovcima, mjestu u staropazovačkoj općini, živi oko 500 mještana katoličke vjeroispovijesti. Nekada su katolici bili u većini, ali je struktura stanovništva promijenjena poslije Drugog svjetskog rata i devedesetih godina prošloga stoljeća. Seosko groblje u tom mjestu podijeljeno je na pravoslavno i katoličko i tako je, prema riječima župnika, bilo od davnina. Problem je nastao 2018. godine kada se parcela u vlasništvu crkve, veličine 68 ari i 48 m2, počela uređivati i pripremati za sahranjivanje i drugih vjernika.

»Tada smo reagirali i pitali kako se to dozvoljava kada mi nemamo obavijest o svemu tome. Uvidom u katastar vidio sam da je vlasništvo koje smo imali nad tom zemljom nestalo, odnosno da je prebačeno na Općinu Stara Pazova. Nitko iz Gradskog zelenila (javnog poduzeća) nam se tada nije javljao, iako sam im dostavio izvod iz zemljišnih knjiga kojim sam dokazivao vlasništvo. Iz Općine me također nitko nije primio niti odgovorio na moje zahtjeve susreta. Zbog toga smo angažirali odvjetnika koji je uložio žalbu na to rješenje. Odgovorili su nam da je situacija potpuno regularna i zakonita i da je to zemljište iz državnog vlasništva prešlo u općinsko. Uvidom u dokumentaciju, suglasnosti i rješenja koje oni spominju, 2011. godine je crkveno zemljište određenim rješenjem postalo državno. Općina tada nije dostavila rješenje našemu odvjetniku, obrazlažući da ga nemaju. Njihove navode temelje na osnovu tog rješenja, što je nelogično. Po njihovom stavu ispada da mi nikada nismo bili vlasnici te zemlje«, ističe župnik Milekić.

Tijekom razgovora dalje navodi da se na toj parceli sada sahranjuju preminuli mještani Novih i Starih Banovaca, vjernici pravoslavne crkve ili bilo koje druge vjerske zajednice, ne samo iz Stare Pazove nego i iz drugih općina.

»Biskup je poslao svoj dopis predsjedniku Općine 2018. godine s molbom da se zauzme za rješenje tog problema, ali na njega nikada nismo dobili odgovor. Smatramo da je država iz nekog javnog interesa trebala tu zemlju, ali to je trebalo biti onako kako zakon nalaže. Trebao je biti otkup, eksproprijacija, ugovori... A svega toga nema. Uvjeren sam da se ovo događa zbog problema ovog mjesta, a to je nedostatak prostora za pokop. Dio naše parcele, koji je neiskorišten, ne rješava taj problem ali i da je rješenje za to, ne može se tako postupati«, ističe vlč. Milekić.

U izvodu iz zemljišne knjige iz 2010. godine Osnovnog suda u Srijemskoj Mitrovici s jedinicom u Staroj Pazovi, koji nam župnik pokazuje, jasno stoji da je crkva vlasnik te zemlje. Također, on navodi da posjeduje i starije dokumente crkve ovjerene u Đakovu 1947. godine gdje je naglašeno da groblje te godine nije potpalo pod tadašnju agrarnu reformu nego je ostalo u vlasništvu crkve.

Ministarstvo na strani Općine

Postavlja se pitanje hoće li popunjevanjem te parcele nastati problem nedostatka prostora za sahranjivanje župljana katoličke vjeroispovijesti?

»Naši vjernici ne žive na ovim prostorima od jučer. Tu godinama živi niz generacija i mnogima su tu pokopani preci, roditelji. Oni bi htjeli biti pokopani uz njih, ali to sad postaje nemoguće. Takvo ponašanje umanjuje neke vrijednosti nas kao vjerske zajednice, kao tradicionalne crkve i smatram da je to uniženje građanskih prava nas kao nacionalne manjine«, kaže naš sugovornik.

U dopisu Ministarstva pravde Republike Srbije (koji je dostavljen Općini Stara Pazova 23. ožujka 2021. godine), a koji nam je župnik dao na uvid, između ostalog se navodi: »sve dok nadležni republički organi ne odluče drugačije i Opština Stara Pazova se vodi kao isključivi vlasnik predmetne katastarske parcele, ista će nastaviti da se ponaša kao i do sada i na predmetnom groblju će moći da se sahranjuju svi građani Republike Srbije bez obzira na njihovu versku, rasnu, nacionalnu ili drugu pripadnost«.

Međutim, župnik Milekić navodi da oni neće odustati od svojih prava. Kako kaže, zatražili su pomoć i od krovne institucije Hrvata u Srbiji i najavili daljnje sudske procese na višim državnim instancama.

»Ovdje se ne radi o mjesnoj podijeljenosti prema pripadnosti crkve nego je riječ o vlasništvu. Uz katoličko groblje je počelo proširenje groblja zbog potrebe i tu se sada svi sahranjuju bez obzira na vjeroispovijest, baš iz razloga što nema mjesta. Evidentno je da je potrebno proširenje groblja, ali bi se to trebalo urbanistički riješiti«, ističe na kraju razgovora za naš tjednik župnik Milekić.

S. D.

 

ANTRFILE

Bez odgovora

Na adresu Općine Stara Pazova uputili smo dopis i zatražili odgovor na pitanje zašto je i po kom pravnom osnovu zemljište predviđeno za katoličko groblje u Novim Banovcima, koje je bilo vlasništvo Katoličke crkve, prešlo u državno vlasništvo, odnosno vlasništvo Općine Stara Pazova. Do zaključenja ovog broja tjednika odgovor na dopis nismo dobili.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika