Aktualno Aktualno

Početak obnove interijera kuće bana Jelačića

Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada potpisali su u utorak, 20. travnja, u Subotici Sporazum o zajedničkoj provedbi postupka javne nabave koji predstavlja početak radova na obnovi interijera dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Za otkup dijela rodne kuće bana Jelačića Vlada Srbije je na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića izdvojila financijska sredstva u iznosu od 600.000 eura. Od ukupno otkupljenih oko 350 četvornih metara, planom projektne dokumentacije bit će obnovljeno 264 kvadrata na prvom katu i oko 80 četvornih metara na drugom nivou objekta, za čije radove je iz republičkog proračuna izdvojeno dodatnih 100.000 eura.

Sporazumom, koji je u ime Zavoda potpisao direktor Siniša Jokić, a u ime HNV-a predsjednica Jasna Vojnić, Zavod se ovlašćuje u ime HNV-a provoditi postupak javne nabave s obzirom na to da za taj posao Zavod posjeduje kadrovske resurse, kao i s obzirom na činjenicu da se objekt nalazi na području njegove teritorijalne nadležnosti.

Raspisivanje javne nabave

Početak radova na obnovi rodne kuće bana Jelačića očekuje se narednog mjeseca, a završetak radova najvjerojatnije do kraja godine, dok će narednih dana Zavod za zaštitu spomenika grada Novog Sada raspisati Javnu nabavu.

»Danas je za nas važan dan, jer ćemo napraviti novi korak i prijeći na novu stepenicu s ciljem da rodna kuća bana Jelačića zasja u punom sjaju. Josip ban Jelačić za hrvatski narod je jedna od važnijih povijesnih osoba i Hrvatsko nacionalno vijeće, kao što je to i do sada činilo zajedno s HKPD-om Jelačić iz Petrovaradina, a odnedavno i sa Zakladom Spomen-dom bana Josipa Jelačića, dužno je čuvati i njegovati uspomenu na našega bana. Ban Jelačić, zapravo, nije važna osoba samo hrvatskom narodu, jer su se pod njegovom zastavom borili svi oni koji i danas mogu složno živjeti. Vjerujemo da će ova kuća biti poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin postati most koji će našu prošlost preslikati na našu zajedničku budućnost«, rekla je Jasna Vojnić i naglasila kako je cijeli projekt obnove moguć zahvaljujući spremnosti Vlade Srbije da pruži potrebna sredstva za otkup i obnovu kuće, kao i Pokrajinske vlade koja je, na inicijativu predsjednika Igora Mirovića, izdvojila sredstva za izradu projektne dokumentacije te podršci gradonačelnika Grada Novog Sada Miloša Vučevića.

Vojnić je izrazila nadu da će ovakvi primjeri postati praksa u budućim odnosima:

»Vjerujemo da se pozitivan primjer Grada Novog Sada u budućnosti može preslikati i na druge lokalne samouprave, ali s drugim povodima koji su isto tako u funkciji rješavanja potreba hrvatske zajednice te da ćemo imati sve više ovakvih konferencija s pozitivnim porukama koje su, nadam se, svima nama cilj«.

Povijesno značajna kuća

Siniša Jokić je rekao kako će jedan od najljepših, historijski i arhitektonskih značajnih objekata u Novom Sadu, biti prenamijenjen u mjesto kulturoloških, civilizacijskih i društvenih sastanaka svih naroda u Srbiji, te naglasio kako je Novi Sad grad s preko 25 nacionalnih zajednica i ukazao na dobrosusjedske odnose s Hrvatima kao jednoj o njih.

»Jedna od ključnih povijesnih osoba i za hrvatski i za srpski narod je ban Josip Jelačić. Njegova rodna kuća, koja je dio kulturno-povijesne cjeline Petrovaradinska tvrđa, jedna je od najljepših kuća koju imamo na teritoriju Novog Sada i Petrovaradina – povijesno značajna kuća, arhitektonski značajna kuća, povijesna osoba se rodila u toj kući. Imamo prožete kulturne, civilizacijske i sve druge vrijednosti koje treba njegovati i poboljšavati naše odnose u budućnosti«, kazao je on.

Jokić se zahvalio HNV-u što je prepoznao kapacitete Zavoda koji će u budućem razdoblju voditi projekt obnove interijera i naglasio kako će se raditi na tome da se u obnovi što više izvornih detalja vrati u objekt kako bi on podsjećao na prošla vremena.

Prostor će biti sastavljen od nekoliko cjelina, posjedovat će prostorije za održavanje okruglih stolova, izložbeni prostor i za brojne druge aktivnosti. Dopredsjednik HNV-a za Srijem Darko Vuković opisao je u kratkim crtama planirane radove na obnovi objekta, u čemu je i sam sudjelovao u likovnom osmišljavanju prostora kao umjetnik i profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu, a u suradnji s predsjednikom Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića arhitektom Darkom Polićem.

Na potpisivanju ovog Sporazuma prisustvovali su i konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Ivan Rukavina, kao i zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, te predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Z. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika