Aktualno Aktualno

Odlazak uglednog književnika i urednika

Danas je, u 74. godini života, preminuo Milovan Miković, ugledni subotički književnik, urednik i publicist. Pisao je pjesme, pripovijetke, romanesknu prozu, kritike, romane, eseje, studije i rasprave.

Rođen je 1947. u Subotici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Jedan je od utemeljitelja Radio Subotice (1968.), gdje je isprva spiker-novinar, potom novinar, te urednik, a potom glavni i odgovorni urednik Programa na srpsko-hrvatskom jeziku, do ožujka 1983. kada postaje zaposlenik Novinsko-izdavačkog poduzeća Subotičke novine. U tom poduzeću radi kao urednik književnog časopisa Rukovet (1983.-1994.) i Nakladništa. Od travnja 1992. je glavni i odgovorni urednik Subotičkih novina, a od siječnja 1994. također i ravnatelj poduzeća, do listopada 2003. godine.

Od 2004. bio je glavni urednik književnog časopisa Klasje naših ravni. Od 2005. do odlaska u mirovinu, sredinom 2012., bio je urednikom nakladničke djelatnosti Novinsko izdavačke ustanove Hrvatska riječ iz Subotice.

Od prvog naslova iz 1989. do 2021. objavljena mu je ukupno 20 knjiga: Ispitivanje izdaje (zbirka pjesama), Iza ne (zbirka pjesama), Avaške godine - krhotine poeme u nastajanju (zbirka pjesama), Az árulás vizsgálata (zbirka pjesama), Metež (zbirka pjesama), Praznina (zbirka pjesama), Koreni stvari (zbirka pjesama), Grad je reč (eseji), Život i smrt u gradu (eseji), Iznad žita nebo (eseji), Slušaj; zemlja, riječi (poezija), Razgovori s Antom Sekulićem (koautorstvo s Andrijom Kopilovićem), Roman u književnosti Hrvata u Vojvodini (antologija), Jedući srce žive zvijeri (pjesme), Prah obiteljske srebrnine, (pjesme), Otići nekamo (roman), Nocturno (roman), Motrišta, rasprave, ogledi, Idemo li večeras u kazalište? (tekstovi o kazalištu), Među mnoštvom lica (antologija), Potonulo ušće (roman).

Kao urednik, radeći prije svega u NIP Subotičke novine i NIU Hrvatska riječ te za udruge - Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović i Maticu hrvatsku ogranak Subotica, objavio je više od 150 knjiga.

Za književni rad dobio je Antuševu nagradu (1999.), nagradu Dr. Ferenc Bodrogvári za knjigu Život i smrt u gradu (2000.) te Nagradu za životno djelo na području književnosti koju dodjeljuje Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova – dana hrvatske knjige i riječi (2012.). Trijenalna nagrada ZKVH-a Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije od 2014- do 2016. pripala je njegovoj knjizi Prah obiteljske srebrnine. Dobitnik je i nagrade Dušan Lopašić za uređivanje časopisa Klasje naših ravni.

Zastupljen je u nekoliko pjesničkih antologija u Srbiji i Hrvatskoj. Bio je član Društva književnika Vojvodine i Društva hrvatskih književnika.

Komemoraciji i sahrana bit će održani u ponedjeljak, 12. travnja, u Subotici. 

H. R. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika