Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Crkva sv. Jurja predmet posebnoga interesa

Članovi Radne skupine HNV-a i Grada Novog Sada za rješavanje otvorenih pitanja hrvatske zajednice na području ovoga grada i predsjednik UO Zaklade Spomen-dom bana Josipa Jelačića Marko Tucakov i zamjenik pokrajinske tajnice za kulturu, informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić posjetili su 17. prosinca srijemskog biskupa mons. Đuru Gašparovića i njegove suradnike u biskupijskoj Kuriji, kancelara župnika petrovaradinskih župa sv. Jurja i sv. Roka preč. Marka Loša i ekonoma Srijemske biskupije i župnika župe Uzvišenja Svetog Križa u Petrovaradinu vlč. Ivana Rajkovića, kao i surčinskog župnika i člana UO Zaklade preč. Marka Kljajića. Sastanak je organiziran radi bolje koordinacije predstavnika hrvatske zajdnice angažiranih u strukturi HNV-a i vlasti, te crkvenoga vodstva glede projekata i planova obnove sakralne baštine Petrovaradina.

Kaurić je informirao biskupa i svećenike o mehanizmima koji se ustanovljuju glede rješavanja potreba hrvatske zajednice koja živi na području Grada. Crkva sv. Jurja je predmet posebnoga interesa i za Biskupiju i uopće za hrvatsku zajednicu. U svezi s projektom obnove njezine vanjštine, koji je proteklih mjeseci spominjan tijekom razgovora biskupa Gašparovića i predstavnika novosadske gradske vlasti, postoji projektna dokumentacija obnove koju je izradio Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

»S obzirom na činjenicu da je crkva sv. Jurja, u kojoj je kršten ban Josip Jelačić, od iznimnog identitetskog značaja za hrvatsku zajednicu, definirana je potreba da se o detaljima planova i postupaka njezine vanjske obnove upozna srijemski biskup. Zauzet je stav da se u praćenju procesa obnove angažiraju i predstavnici koje delegira HNV kroz Radnu skupinu, te je zakazan sastanak s ravnateljem Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada«, kazao je Kaurić.

Biskup Gašparović je naveo da je, kada je u pitanju obnova unutrašnosti ovoga objekta, građenog između 1699. i 1701. godine, biskupiji dostavljen Projekt konzervacijsko-restauracijskih radova na zidnoj dekoraciji, slikama na platnu, skulpturama i oplati crkve s. Jurja u Petrovaradinu koji je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture 2011. godine, no radovi nisu počeli.

»Biskupija je spremna dozvoliti turistima posjećivanje crkve sv. Jurja i otvoriti je za javnost ukoliko se za to pronađe način koji će omogućiti da unutrašnjost crkve ostane očuvana. Smatramo da je postavljanje prikladne ograde u predvorju crkve taj način«, kazao je mons. Gašparović.

U vezi s time je spomenuta i potreba bolje koordinacije s organizatorima turističkih posjeta ovoj crkvi i ostalim sakralnim objektima, budući da je bilo učestalih primjera nepoznavanja i krivog tumačenja njihove povijesti.

Zajednički je konstatirana velika zabrinutost zbog ubrzane urbanističke izgradnje Petrovaradina, napose Staroga Majura, koja značajno mijenja njegov izgled i funkcije, glede čega je Kaurić informirao Radnu skupinu o mehanizama koje će pokrenuti kod tijela Grada. Spomenuto je i stanje crkve Uzvišenja Sv. Križa, Gospe Tekijske, sv. Roka, crkve Našašća Svetog Križa u Srijemskoj Kamenici, koja 2021. godine slavi 275 godina od izgradnje, te pojedinih križeva krajputaša.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika