Tema Tema

Punoljetstvo okrunjeno plodovima rada

Najboljim učenicima cjelovite nastave na hrvatskom jeziku 17. rujna dodijeljene su nagrade i priznanja za postignute izuzetne uspjehe u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima tijekom školske 2019./20. godine.

Na ovome popisu našlo se 102 učenika osnovne i srednje škole, a za učenika generacije svih hrvatskih odjela kada je u pitanju osnovna škola proglašen je David Kozma, koji je ujedno i dobitnik nagrade crvena kravata.

Uz sjećanje na Antunovića

Svečana akademija, koja se organizira na kraju školske godine u čast preporoditelju Ivanu Antunoviću, izostala je iz svima poznatih razloga, te je ove godine obilježena na ovaj način, što, kako je rečeno, ne umanjuje sjećanje na katoličkog biskupa i barjaktara nacionalnog preporoda Hrvata. Tako je sa sjećanjem na Antunovića Hrvatsko nacionalno vijeće ovom svečanošću obilježilo i 18. rođendan obrazovanja na hrvatskom jeziku. Naime, ove školske godine u cjelovitu nastavu krenula je 19. generacija učenika.

Na početku programa nazočnima se obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić rekavši kako obrazovanje na hrvatskom jeziku više nije na počecima, te kako je ono sada već zaokruženo, od jaslica pa sve do fakulteta.

»Više tisuća zadovoljne djece je iza nas. Više stotina učitelja, nastavnika i profesora koji su ostavili svoj trag u odgoju naše djece. Više tisuća zadovoljnih roditelja koji su s nama bili i kad je bilo teško – i kada nismo imali udžbenike, i kada nismo imali izbora u srednjim školama, i kada nismo imali financijskih sredstava za prijevoz učenika i kada su samo rijetki odlazili na more. Hvala vam što smo i danas zajedno. Ponosni smo i na sve one koji danas nisu nagrađeni, ali su neizostavni dio naše zajedničke priče«, rekla je Vojnić i dodala kako je Hrvatsko nacionalno vijeće sve ove godine činilo napore kako bi obrazovanje na hrvatskom jeziku izgledalo kako je danas.

Naglasila je kako djeca i roditelji uvijek mogu računati na podršku Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i na podršku Ministarstva, Pokrajine i Grada. Temelji dobrog partnerstva su napravljeni, a po riječima Vojnić s podrškom Vlade, županija, gradova i općina Hrvatske uspjesi su utrostručeni.

Najbolji učenici

Kada su u pitanju uspjesi učenika, onda možemo slobodno reći kako su oni na zavidnoj razini. Naime, svi pohvaljeni i nagrađeni učenici postigli su na školskim, općinskim, okružnim i republičkim natjecanjima jedno od prva tri mjesta, a na popisu su se našli i oni koji su postigli skroz odličan uspjeh. Protekle školske godine, iz epidemioloških razloga nisu održana pojedina republička natjecanja, te učenici koji su se plasirali na najvišu razinu nisu uspjeli ići do kraja. No, to nije umanjilo njihov dotadašnji uspjeh.

Među nominiranim učenicima za crvenu kravatu bili su: Teo Margetić koji je završio OŠ Matko Vuković, Marija MilodanovićVladimir Nazor iz Đurđina, koja je ujedno i učenica generacije ove škole i Petar Pećerić Matko Vuković, a nagrada je pripala Davidu Kozmi iz OŠ Matko Vuković, koji je protekle četiri godine osvojio brojne nagrade i priznanja te tako osim ove nagrade, postigao i priznanje učenik generacije OŠ Matko Vuković.

»Obitelj me je uvijek podržavala u svemu što sam radio, pa je tako i danas uz mene. Ovo priznanje i nagrada mi puno znače, to će me i dalje poticati da radim i da budem bolji u onome što želim raditi, a to je programiranje. To mi je cilj koji želim postići. Nikada nisam bio skroman, uvijek sam imao velike ciljeve koje sam do sada i postigao jer sam puno radio. Nadam se najboljem i u srednjoj školi, te da ću uspjeti ono što sam zacrtao. Omiljeni predmet u osnovnoj školi bila mi je matematika, osobito onaj logični dio. Nastavnica matematike Nevenka Tumbas, s kojom sam išao na brojna natjecanja je uvijek govorila kako sam logičar i sada se slažem s njom«, kaže Kozma koji je sada učenik 1. razreda IT smjera u Gimnaziji.

Nagrađene i profesorica i ravnateljica

Osim učenika, nagrađeni su i oni koji su se ove godine posebno istaknuli, te svojim radom pridonijeli podizanju kvalitete obrazovanja na hrvatskom jeziku. Tako su nagrađene profesorica hrvatskog jezika i književnosti Morena Rendulić i ravnateljica OŠ Vladimir Nazor u Đurđinu Ljiljana Dulić.

»Zadovoljna sam zajednicom, kao i radom hrvatske zajednice na ovim prostorima, a tako i samim obrazovanjem. Smatram da se doista puno radi, a kao što sam i rekla zbilja mi je čast ovo priznanje primiti i zahvalna sam na svim riječima koje su rečene. Ovo priznanje i nagrada motivacija su za dalji rad, ali uistinu ono što nas profesore pokreće jesu sami učenici. Oni su i večeras dokazali da predano rade, jer bez njih ništa od ovoga ne bi imalo smisla«, kaže prof. Morena Rendulić koja je ovdje poslana od strane Ministarstva Hrvatske, a trenutno radi u OŠ Matija Gubec u Tavankutu i u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici. Prof. Rendulić je veliki doprinos kvaliteti nastave na hrvatskom jeziku dala tijekom pandemije i nastave na daljinu, kada je snimila 40 sati hrvatskog jezika i književnosti.

Prvi puta nagradu je dobila i jedna ravnateljica.

»Bili smo jedna od prve četiri škole koje su imale nastavu na hrvatskom jeziku. Bilo je teško i tada, a ni sada nije lako, no ipak smo ovogodišnji prvi razred dočekali s velikim oduševljenjem. Stekli su se uvjeti da se prvi razred otvori samostalno. Dok su prijašnjih godina dodjeljivane nagrade, uvijek sam s oduševljenjem promatrala kolege profesore koji su zasluženo dobivali priznanja i moram priznati da sam se pitala hoće li ikad nagradu dobiti i neki od ravnatelja škole, koji također ulažu veliki trud u organiziranje nastave na hrvatskom jeziku. Sada sam to i dobila i zahvalna sam na tome«, kaže Ljiljana Dulić.

Program su svojim nastupom upotpunili učenica generacije srednje Muzičke škole Ivana Mačković (tambura) i učenica osnovne Muzičke škole Lucija Vukov (flauta), te tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama pod ravnanjem prof. Mire Temunović.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik veleposlanika Republike Hrvatske u Srbiji Velimir Pleša, član Gradskog vijeća Grada Subotice zadužen za područje obrazovanja i kulture Miloš Nikolić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov, ravnatelji škola i roditelji.

Ž. Vukov

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika