Tema Tema

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je pobjednik parlamentarnih izbora održanih 5. srpnja, s osvojenih 8 izbornih jedinica te glasova dijaspore, dok je Restart koalicija, predvođena SDP-om, osvojila 2 izborne jedinice, prenose hrvatski mediji. Ukratko, rezultati izbora za deseti saziv Hrvatskog sabora su sljedeći: uvjerljiva pobjeda HDZ-a, težak poraz Restart koalicije predvođene SDP-om, te uspjeh Mosta, kao i koalicije Možemo!

U deseti saziv Hrvatskog sabora, prema privremenim nepotpunim rezultatima do zaključenja našeg tjednika ulazi 66 zastupnika HDZ-a i 41 zastupnik Restart koalicije. Domovinski pokret Miroslava Škore osvojio je 16 mandata, Most 8, Možemo! 7, Stranka s imenom i prezimenom 3 mandata te po jedan mandat Reformisti i HNS.
Zasebna izborna jedinica za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, koje biraju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, HDZ-u je donijela tri mandata s osvojenih 64,86 posto glasova.
Osam zastupnika u Hrvatski sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina. Prema podacima DIP-a, na obrađenim je biračkim mjestima glasalo 46,62 posto birača s pravom glasa, a ovi izbori provedeni su u dosad neviđenim okolnostima – za vrijeme pandemije.

Plenković: Rezultat koji obvezuje

Prema prvim nepotpunim rezultatima, HDZ osvaja 66 mandata, a to znači da će Andrej Plenković bez većih poteškoća pokušati sastaviti novu koalicijsku Vladu. Predsjednik HDZ-a održao je vrlo miroljubiv pobjednički govor, iz kojeg se može iščitati da ne namjerava surađivati s desnim radikalima, prenosi Jutarnji list.

»Želim zahvaliti svim građanima, svima koji su izašli i dali svoj glas, bilo da su ga dali nama ili nekoj drugoj stranci. To je demokracija. Iskaz volje naroda o smjeru kojim putem da ide Hrvatska. Ovaj rezultat obvezuje. Imali smo težak mandat, pun iskušenja, iza nas. A izazovi pred nama su još veći. Takve okolnosti zahtijevaju rad, elan, požrtvovnost, znanje, iskustvo. Ovakva potpora za nas je ogromna obveza i o njoj ćemo voditi računa. Hrvatska treba rješenja i za gospodarstvo i za javnozdravstvene izazove, jačanje institucija, ljudskih i manjinskih prava. Hrvatska treba Vladu koja će baštiniti novi moderni suverenizam«, rekao je Plenković i zaključio: »Mi smo posljednjih godina postavili HDZ na ono mjesto političkog spektra gdje ga je Tuđman uvijek stavljao i želio«.

Andrej Plenković dobio je potporu nacionalnih manjina, HNS-a i Reformista u formiranju svoje vlade u inicijalnom krugu konzultacija koje je obavio s njima, objavio je u ponedjeljak na Twitteru glasnogovornik Vlade.

»Predsjednik Vlade obavio je inicijalni krug konzultacija sa svim izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, HNS-om te Reformistima. Oni daju jasnu potporu novoj parlamentarnoj većini i Vladi HDZ-a, koju će predvoditi Andrej Plenković«, stoji u twittu glasnogovornika Vlade Marka Milića.

Odlazak Bernardića

»Mi smo na braniku osobnih sloboda, na braniku svih onih prava ljudi u borbi za prava radnika, umirovljenika, u borbi za sve one ugnjetavane i potlačene i tako ćemo ostati i dalje. Jer vjerujemo u takvu zemlju, vjerujemo u otvorenu, modernu, tolerantnu zemlju, u kojoj svatko zaslužuje jednaku pravnu zaštitu, sigurnost i šansu. Naravno da je ovaj rezultat loš. Ne bježim od odgovornosti i spreman sam otići, i sutra ćemo o tome razgovarati na Predsjedništvu stranke, ali SDP ide dalje i Hrvatska ide dalje«, rekao je u izbornoj noći predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a već sutra, u ponedjeljak, 6. srpnja, hrvatski mediji su objavili vijest kako Davor Bernardić odlazi s mjesta predsjednika SDP-a.

»U SDP-u postoji visoka razina odgovornosti i Predsjedništvo je donijelo odluku da ćemo izbore za novo vodstvo ispisati u najkraćem mogućem roku«, rekao je Bernardić dodavši da se on više neće kandidirati za predsjednika SDP-a.

Vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a do novih izbora bit će Zlatko Komadina.
Na upit novinara znači li to da je u ponedjeljak na čelu stranke podnio ostavku, Bernardić je odgovorio da nije.
»Ne, mi po statutu imamo definiranu odgovornost, nakon parlamentarnih izbora SDP ide u izbor novog vodstva. Predsjedništvo i ja osobno smo smatrali da je naš zadatak raspisati izbore što prije i to će se vjerojatno dogoditi već sljedećeg tjedna na sjednici Glavnog odbora«, kazao je Bernardić i dodao da će doći na konstituiranje Sabora, ali nije mogao reći hoće li biti zastupnik u Saboru.

A na upit hoće li se povući iz politike rekao je da je život čudesno nepredvidiv, te da kad se jedna vrata zatvore, druga se otvore.

Škoro – zadovoljan

Domovinski pokret Miroslava Škore dobio je 16 mandata na parlamentarnim izborima i time su postali treća politička opcija u Hrvatskoj. U svom osvrtu na protekle izbore Škoro je rekao novinarima kako je zadovoljan rezultatima izbora, jer su u samo 50 dana od osnivanja osvojili 16 mandata.
»Biti star 50-tak dana, a osvojiti 16 mandata i biti treća politička snaga u Hrvatskoj uistinu nije mala stvar«, poručio je.

Što se samih izbora tiče, rekao je da je iznenađen brojem mandata koje je HDZ osvojio.

»Iznenađen sam, kao i svi, brojem mandata HDZ-a. Ankete su još jednom pokazale svoju neuvjerljivost i nevjerodostojnost. Mi već dugo vremena tvrdimo da treba ozbiljnije regulirati rad i brojke koje se iznose u javnost, kojim se ta javnost na neki način oblikuje, a sve manje i manje istražuje«, ustvrdio je Škoro.

Most su uoči kampanje napustili mnogi istaknuti članovi stranke, no nova lica očito su im vratila rejting. Prema trenutačnim rezultatima DIP-a, imaju osam mandata.

Božo Petrov, čelnik Mosta nezavisnih lista, rekao je da je sretan zbog rezultata Mosta, ali i nesretan zbog male izlaznosti. Dodao je kako su mnogi iznenađeni njihovim rezultatima, ali on nije.

»Zapamtite: dobra, čista priča priča ne možemo se ugasiti. Ne daju ljudi. Niti dragi Bog.

Zahvaljujem svima koji su se pridružili Mostu, riskirajući vlastiti komfor, svoj udoban život, izlažući se udarcima jer su znali da ovakva Hrvatska, koja se toliko napatila, zaslužuje bolje. Moja mala Hrvatska, tako rijetko radosna«, citirao je Petrov Vladu Gotovca.

Koalicija predvođena platformom Možemo! prema nepotpunim rezultatima DIP-a na parlamentarnim izborima osvaja sedam mandata. Tomislav Tomašević, nositelj liste Možemo!, u stožeru koalicije u izbornoj noći dočekan je povicima »Zagreb je naš«, prenosi HRT. Tomašević je rekao da su se ujedinili kako bi u Saboru konačno dobili zelenu i lijevu opciju za 21. stoljeće.

»Opciju koja će se boriti za socijalnu pravdu, ekološku održivost, demokratizaciju društva i rodnu ravnopravnost. Veliki su izazovi ispred nas, velika kriza nam se sprema, ali pokazali smo da jedna mala iskra može vratiti nadu i optimizam, da možemo pravednije, zelenije, jednakije i da možemo zajedno«, rekao je Tomašević i izrazio zabrinutost zbog jačanja krajnje desnice u Hrvatskoj, dodavši da nema mjesta za trijumfalizam.
»Ali mi ćemo se boriti. Crni mrak se nadvija nad nama, ali mi smo novo svjetlo u hrvatskoj politici i vjerujte nam kad vam kažem: ugasit ćemo taj mrak«, rekao je Tomašević.

Priredio: Z. Sarić

 

ANTRFILE1

HDZ pobjedio i u Srbiji

Biračka mjesta bila su otvorena i u Veleposalnstvu Hrvatske u Beogradu i u Generalnom konzulatu u Subotici. Prema podacima DIP-a, glasovalo je 437 građana, od toga 340 u Subotici. Najviše glasova je dobio HDZ – 45,91 posto. U inozemstvu, koje čini posebnu, 11. izbornu jedinicu, za nedjeljne izbore registrirano je ukupno oko 185.000 birača.

 

ANTRFILE2

Osam manjinskih zastupnika

U 12. izbornoj jedinici, u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke, Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević, a zastupnike će imati i mađarska, talijanska, te ujedno češka i slovačka nacionalna manjina, dok će Veljko Kajtazi ponovno biti saborski zastupnik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine. Zastupnica za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu ponovno će biti Ermina Lekaj Prljaskaj.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika