Kultura Kultura

Živim po svome

 

 
 
 
»Lijepo je biti ponovno u Subotici nakon 20 godina i nastaviti tamo gdje smo stali«, rekla je u nedjelju, 31. srpnja, na koncertu održanom na Ljetnoj pozornici na Paliću jedna od najznačajnijih pjevačica s prostora bivše SFRJ i jedna od najvećih predstavnica hrvatske glazbene umjetnosti - Josipa Lisac. Koncert pod nazivom »Živim po svome«, što je i naslov njezina posljednja albuma nastalog devet godina nakon njegovog prethodnika, održan je u okviru obilježavanja 100. obljetnice Dužijance.
Blizu tisuću posjetitelja uživalo je u starim i novim hitovima umjetnice izuzetnog glasa, koju su pratili izvanredni glazbenici.
Josipa Lisac nastupila je u našem gradu krajem 1990. godine u Sinagogi, a u posljednjih pet godina srbijanskoj se publici u dva navrata predstavila u Novom Sadu i Beogradu, te u Nišu i Šapcu. Međutim, prvi puta je bila na Paliću. 
Hrvatska je diva svoj jučerašnji nastup započela arijom »Ave Maria« iz prve hrvatske rock opere »Gubec-Beg«, izvedene 1975. godine, u kojoj je dokazala svoj višestruki talent vrlo zapaženom i zahtjevnom ulogom djevojke Jane. »Ave Maria« do danas je ostala neizostavni dio njezinog koncertnog repertoara. Nakon nje, mnogobrojnu je publiku pozdravila s »Faljen Isus« i osvrnula se na pojam risara, Dužijancu i ikavski govor: »Risar. Risar je zapravo porisario žito i mi ove godine slavimo već 100. obljetnicu Dužijance. Zapravo to je zahvala za kruh, zahvala za hranu. To je prekrasno. Hvala za kruh, hvala za hranu. Lijepo je kad se običaji održavaju, kad se zna puno više o tome. Putem sam shvatila da kada Dalmatinci dođu ovdje, bez problema mogu razgovarati i svi ih razumiju, jer je sve 'lipo' i 'livo' i sve se fino divani«.
Boravak Josipe Lisac na samom sjeveru Bačke bila je prigoda i porazgovarati s osobom jedinstvenog i neponovljivog karaktera, koji je upravo i tajna njezina više od četiri desetljeća dugog uspjeha na glazbenoj sceni.
Razgovor vodila: Ivana Petrekanić Sič
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika