Sport i zabava Sport i zabava

Sport je neraskidivi dio naše svakodnevice

Vrijeme stroge korona izoliranosti je postupno za nama, brojne mjere ograničavanja kretanja i bavljenja određenim aktivnostima su relaksirane i život bi se trebao polagano vratiti u svoju rutinu. Naravno, izmijenjenu preporukama o držanju distance, odgovornom ponašanju kada ste vani i okruženi drugim osobama. Jedna od relaksiranih mjera su i sportske aktivnosti, pa ćemo na tu temu predstaviti jednu izuzetno sportsku obitelj iz Subotice koju čine roditelji, profesor Danijel i liječnica Marija, te njihova djeca Antonija, Petar i Marta Mandić.

Roditeljski primjer

Tata Danijel: Prije novonastale situacije redovito sam imao treninge trčanja, tri ili četiri puta tjedno i to u obližnjoj Dudovoj šumi. Budući da sam se spremao za utrku od 100 milja u Istri, koja je trebala biti održana krajem travnja, a bio sam u završnoj fazi priprema. Od siječnja sam krenuo i na brdske treninge na Fruškoj gori, i to dva puta mjesečno. I kada nemam u planu neku utrku, izlazim na trenige dva ili tri puta tjedno. To je već postala navika i potreba. Nekako se uvijek dobro osjećam poslije treninga i sve ide lakše. Osim Istre, u planu je bila i Stara planina sa svim svojim čarima i ljepotama duž 99 km, početkom lipnja. Posljednjih godina smo odlazili tamo i veoma nam se svidjelo. Naravno, na sve moje utrke, ipak više volim reći »naše utrke«, uvijek idemo obiteljski. Marija i djeca me prate tijekom utrke koliko je to moguće, a usput upoznaju druge ljude, krajeve i ponajprije prirodne ljepote. Osim trčanja, svake godine, druge subote u osmom mjesecu, je na redu veslački Maraton lađa od Metkovića do Ploča u duljini od 22,5 km. Treninzi bi trebali uskoro početi, kada se za to steknu uvjeti, i mi Salašari somborski se nadamo da će Maraton biti održan čime bismo spojili deset uzastopnih godina veslanja na ovom iznimno zanimljivom natjecanju. Nekoliko manjih veslačkih nastupa, uglavnom u Mađarskoj, smo planirali protekle zime, ali za to moramo sačekati neka bolja vremena koja će svakako doći.

Mama Marija: Početak ovogodišnje sezone vezujem za ultramaraton Baja – Sombor u dužini od 42 km na kojem sam sudjelovala u štafeti skupa s Danijelom i sestrom Anom i istrčala skromnih 8 km, najviše kilometara za mene do tada. Preko zime sam svakog drugog dana trčala u Dudovoj šumi, »inficirala« se trčanjem i s par prijateljica i sve je nekako išlo u dobrom smjeru vezano za druženje na utrkama i dobru tjelesnu spremu...

Djeca sportaši

Antonija, 10 godina: Treniram hokej i odbojku. Hokej volim zato što se kližemo i dodajemo se pločicom. Klizati sam počela u petoj, a igrati u šestoj godini u HK Spartak iz Subotice. Najveći uspjeh mi je osvojeni pokal na III. Internacionalnom memorijalni turniru Mirko Holbus 2017. u Beogradu, osvojen za najbolju žensku igračicu turnira. Također sam ponosna na osvojen pokal i prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu za djecu u Dunaújvárosu (Mađarska), gdje sam s dva dječaka iz Spartaka i nekoliko djece iz mađarskih timova osvojila prvo mjesto kao ekipa Norveške, te su naša imena upisana na veliki pokal. Odbojku treniram godinu dana u ŽOK Spartak, godi mi kada skačem i kada primam loptu. Najviše volim skakati u blok i smečirati.

Petar, 9 godina: Volim igrati nogomet, jer se igra loptom i uvijek se dobro oznojim i mnogo umorim. Treniram i hokej u HK Spartak, a najviše volim napadati i davati golove. Volim trenera hokeja Uroša, jer me puno toga naučio. Tamo imam puno drugara i nadam se da ću jednog dana osvojiti pokal u hokeju. Volim igrati stolni tenis, a prošlog ljeta na školskom raspustu sam išao na treninge i baš mi je bilo lijepo. Volio bih nastaviti s ping-pongom. Kada nema hokeja, idemo na plivanje i volim brzo plivati, gnjuriti i praviti kolutove u vodi.

Marta, 7 godina: Treniram hokej i plivanje. U hokeju sam dvije godine, a kližem od četvrte. Ovaj zimski sport volim, jer se u njemu puno igramo i zabavljamo i zato što smo onda malo pametniji. Najbolje mi je kada branim gol i to je jedan divan i lijep sport. Idem i na plivanje, jer volim biti u vodi. Željela bih trenirati i gimnastiku, jer želim naučiti špagu i zvijezdu. Kad još malo narastem i budem u četvrtom razredu, željela bih trenirati još i odbojku i atletiku, jer sam prošle godine bila najbrža od svih predškolskih djevojčica na utrci u sklopu Somborskog polumaratona.

Tjelesna aktivnost tijekom korone

Izvan stana nismo izlazili niti upražnjavali tjelesnu aktivnost osim što je Danijel ponekad otišao trčati i nekoliko puta smo išli na pješačenje u Subotičku pješčaru po unaprijed određenoj stazu od 7-8 km, kaže nam mama Marija i otkriva nam bogati sadržaj kućnih sportskih aktivnosti:

Od prije nekoliko dana izlazimo vani i igramo se nogometa i odbojke, a ponesemo i štapove za hokej pa se igramo hokeja na travi. Tijekom pandemije smo u stanu redovito vježbali prateći satove tjelesne aktivnosti u okviru programa učenja na daljinu. Također, trener hokeja je slao neke vježbe pa smo ponekad i to radili. U dječjoj sobi smo razvukli konop od zida do zida i preko njega balonom igrali odbojku. Na ormaru imamo zakačen koš, pa smo i u njega ubacivali loptice. U dnevnoj sobi smo raširili stol, pa smo razvukli mrežicu i igrali stolni tenis. Antonija je napravila tablice, pa smo imali i mali turnir. Pravili smo labirint po stanu i trčali kroz njega. Na hokejaške štapove smo navukli čarape, pa smo mekanim lopticama igrali hokej i pucali Marti na gol u dječjoj sobi. Prije nekoliko tjedana posudili smo sobni bicikl, pa je to najviše obradovalo mamu i tatu koji ga skoro svakodnevno koriste.

Petar: Mnogo mi je nedostajalo druženje s drugarima hokejašima i odlasci na treninge. Ne znam koliko će mi biti čudno idući put kada stanem na led. Suhi treninzi su mi nedostajali, jer nisam mogao trčati i oznojiti se na tribinama.

Antonija: Puno su mi nedostajali treninzi i drugari s hokeja zato što sam preko zime išla na 2-3 treninga i bili smo svakoga dana skupa. Nedostaju mi i djevojčice s odbojke, jer smo se lijepo družile.

Marta: Mnogo mi nedostaju prijatelji s hokeja, a nedostajao mi je i hokej. Plivanje mi također nedostaje, jer gotovo cijelu zimu nismo išli na plivanje. Tek smo bili počeli, a onda smo morali i prestati.

Nastavak bavljenja sportom

Za početak će svi skupa češće ići na duže ture šetanja (oko 10 km) po Subotičkoj pješčari i polako se uključiti u treninge kako treneri to već budu organizirali.

Danijel: Planiram se uključiti u treninge veslanja, čim se steknu uvjeti, a polako se već vraćam treninzima trčanja otkako je dozvoljeno odlaziti u parkove. Nakon dugog perioda izvan trenažnog procesa sada sam praktično na početku. Treba polako krenuti s treninzima i vremenom stići tamo gdje smo stali. Nadamo se da će početkom jeseni biti održana odgođena utrka u Istri, kako je organizator predvidio, tako da imam zacrtani cilj. Mjesec dana prije toga nas čeka veslanje na Neretvi i jedna kontrolna utrka na Prokletijama. Planovi su jedno, a što će od svega toga biti, vidjet ćemo.

Marija: S obzirom na to da se još uvijek nadam da će ove godine ipak biti održan naš Maraton lađa na Neretvi, gdje idem kao ponosna članica i kapetanica ženske veslačke ekipe Salašari somborski, cijeli trenažni proces će biti usmjeren na fiksiranje snage za taj događaj planiran za sredinu kolovoza. Najprije se vraćam u Dudovu šumu na trčanje i vraćanje u noge onih 10 km koje sam imala prije izolacije. Zatim nam sljeduje isplovljavanje i treninzi u neretvanskoj lađi na Velikom bačkom kanalu u okolici Sombora. Tu je i Subotički polumaraton 1. rujna, koji još uvijek nije odgođen. Somborski polumaraton je nakon 40 godina održavanja odgođen za sljedeću godinu, ali pripreme za njega su druga priča.

D. P.

Antrfile

Kakva su bila, ili još uvijek jesu mamina zaduženja u medicinskoj struci za vrijeme pandemije koronavirusa: »U okviru svoga redovnog posla od početka pandemije bila sam raspoređena na nekoliko radnih mjesta. U početku sam radila u svojoj ambulanti, zatim sam dežurala u ambulanti službe Hitne medicinske pomoći, potom radila u Respiratornoj ambulanti pri ambulanti br 1, a sada prema organizaciji posla unazad nekoliko tjedana dežuram u dnevno-noćnim smjenama u Respiratornoj ambulanti koja je smeštena u okviru ATD-a u Harambašićevoj ulici«.

 

 

 

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay