Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Žetveno slavlje

 

 
 
Vjernici župe Presvetoga Trojstva u Maloj Bosni prošle su nedjelje svečanim žetvenim slavljem zahvalili Bogu za ovogodišnji urod pšenice. Proslava Dužijance započela je svečanom svetom misom u župnoj crkvi ukrašenoj novim žitom, gdje su mladi mještani u narodnim nošnjama, risari i risaruše, dočekali bandaša i bandašicu Vladimira Temunovića i Slađanu Gabrić, te malene bandašice i bandaša Katarinu Ivković, Manuelu Stantić i Tomislava Đukića. Oni su donijeli sliku od slame na kojoj je prikazan simbol obiteljskoga zajedništva, a koju je izradila slamarka Katarina Skenderović iz Male Bosne. 
Svečano misno slavlje predvodio je vlč. Josip Kujundžić  iz Vajske, uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Lazara Novakovića. 
U prigodnoj propovijedi vlč. Kujundžić ukazao je vjernicima da molitva nije samo tražiti, nego i zahvaljivati Bogu. 
 »Danas, u ovim teškim vremenima, kada nas netko nešto zamoli, kažemo da nemamo vremena i, kao Pilat, 'peremo ruke'. Nemojmo se bojati odgovornosti, koja za sobom povlači velike zasluge pred Bogom. Zato nam je Bog i povjerio zemlju, da budemo odgovorni, da budemo Njegovi suradnici u svemu. Koliko je samo njih danas trebalo doći i zahvaliti za kruh koji su skinuli s njiva i napunili ambare, ali su zaboravili tko im je darovao taj kruh i zaboravili malo napuniti i ambare svoje duše. Nažalost, često samo molimo 'Daj, Bože', ali postoji i molitva zahvalnosti Bogu za sve što nam se daruje, koju ne smijemo zanemariti. Također, treba reći da neki ljudi ne idu crkvu, jer su odrasli u vrijeme komunizma, pa tvrde da je sada već kasno za dolazak na misu. Međutim, kod Boga nikada nije kasno, ali se mora doista dogoditi jedan preokret u ljudskome životu«, naglasio je u svojoj propovijedi vlč. Josip Kujundžić. 
Bogu se u nedjelju u Maloj Bosni zahvalilo za uspješan svršetak žetve i pjesmom župnog zbora i vjernika, a žetveno slavlje nastavljeno je navečer u prostorijama župe, gdje je održana akademija u sklopu koje su mladi župljani i VIS »Ritam vjere« priredili pjesničko-glazbeni program, a zatim je u dvorištu župe održano i tradicionalno Bandašicino kolo.
 
Marija Matković
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika