Aktualno Aktualno

Suprotnost načelima koja promoviramo

Subotička policija uhitila je I. M. (51), koji se sumnjiči da je u nedjelju, na pravoslavni Uskrs, na terasi svog stana izvjesio zastavu Hrvatske i s razglasa puštao nacionalističke pjesme Marka Perkovića Thompsona, što je uznemirilo građane. Kako su pojedini mediji izvijestili, riječ o osobi koja je od ranije poznata policiji po incidentima i drugim ispadima.

Od ovoga čina, uz osudu, ogradila su se vodstva Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, ističući kako je ovaj događaj predstavlja suprotnost vrijednostima koje promovira vodstvo hrvatske zajednice u Srbiji.

»Ovaj čin je u suprotnosti s onim što mi promoviramo, a to su tolerancija i suživot«, izjavila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je, osuduđujući ispad Subotičanina I. M., na Twitteru napisao da netko od Subotice »hoće uporno napraviti grad slučaj kada je riječ o Hrvatima u Srbiji«.

»S ovim činom Hrvati u Subotici nemaju nikakve veze! S odgovornim djelovanjem uvijek! Očekujemo od policije da djeluje i kada je riječ o govoru mržnje na društvenim mrežama!«, naveo je Žigmanov.

Ovaj ispad, o kojem je izvjestio veliki broj medija u Srbiji, ukazuje na to kako se o hrvatskoj zajednici gotovo po pravilu izvještava u slučaju incidenata, ocijenila je Vojnić. Kako dodaje, HNV ima velik broj pozitivnih akcija, aktivnosti i programa u različitim područjima djelovanja, na koje često poziva medije, ali se takvom pozivu gotovo nitko od nacionalnih, pa čak ni lokalnih medija ne odaziva.

»Ali kada se dogode incidenti, poput ovoga u Subotici, ili događaji koji imaju negativan kontekst, informacija se o tome proširi brzinom svjetlosti kroz skoro sve medije u Srbiji, pa i Hrvatskoj«, navela je predsjednica HNV-a. Dodaje da se ovako stvara slika o Hrvatima koja nije realna. »A puno je pozitivnih primjera iz života naše zajednice, no oni gotovo u potpunosti ostaju nevidljivi za širu javnost«, zaključila je Vojnić.

H. R. / Foto: subotica.com

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika