Aktualno Aktualno

Izaberimo svoje – obrazujmo djecu na hrvatskome!

Upis djece u prvi razred osnovne škole započeo je u srijedu, 1. travnja, a tim povodom čelnici Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini pozvali su pripadnike hrvatskoga naroda u Srbiji da svoju djecu upišu u odjele na svojem materinskom, hrvatskom jeziku.

Pozitivna iskustva

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić pozvala je roditelje da svoju djecu upišu u nastavu na hrvatskome jeziku, ističući u svojoj poruci pozitivna iskustava i kod roditelja i kod djece koja su se školuju ili su već završila svoje školovanje na ovom nastavnom jeziku.

»Dragi roditelji, učenici, nastavnici i ravnatelji, hrabro se odlučite upisati svoje dijete među svoje! Puno je sada već dobrih i pozitivnih iskustava i kod roditelja i kod djece. Razloga za dvojbu više nema. Budite dio našeg tima i dio onih pojedinaca koji su poseban razlog da zajednica ima na koga biti ponosna! Izaberite svoje, donesite odluku zbog koje, sigurna sam, nećete zažaliti!«, navela je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Sve o upisu na Facebooku

Hrvatsko nacionalno vijeće otvorilo je ovim povodom i novu Facebook grupu pod nazivom »SVE O UPISU U PRVI RAZRED – nastava na hrvatskome jeziku«. Cilj ove grupe jest da se sve važne informacije vezane za upis u vrtiće, osnovne i srednje škole mogu naći na jednom mjestu. HNV je u izravnom kontaktu s Ministarstvom, vrtićima, osnovnim i srednjim školama te će u toj Facebook grupi sve informacije biti ažurirane, pravodobne i »iz prve ruke«.

HNV, kako navode u ovoj instituciji, uvijek stoji na raspolaganju svima zaniteresiranima za temu upisa. Osim informiranja putem spomenute Facebook grupe, informacije ili pomoć moguće se potražiti i od uposlenih u HNV-u zaduženih za obrazovanje (Margareta Uršal, 064 6590 831 i Nataša Stipančević, 064 4558 600).

Pozitivni zakonski propisi

Na upis svoje djece u hrvatske odjele roditelje je pozvao i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

»I u ovim teškim vremenima, punim iskušenja, kada smo se mi kao zajednica, naša država, ali i cijeli svijet, našli pred velikim izazovima koje je donijela pandemija koronovirusa Covid-19, ne trebamo zaboraviti da se život nastavlja i dalje ostvarivati, da se određeni procesi i dalje odvijaju, da se odluke i dalje donose, da se i dalje treba trsiti svjedočiti vlastiti identitet… Istina, u drugačijim i složenijim uvjetima, u okvirima izvanrednog stanja, ali se moraju događati! Stoga vas sve, a napose roditelje, kao predsjednik DSHV-a, molim da u istom nastavimo ustrajavati, a da jedan značajan dio aktivnosti u danima što slijede usmjerimo i na upis naše djece u školu«, navodi se u pozivu kojega potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

On podsjeća kako se, prema pozitivnim zakonskih propisima, od školske 2002./03. u prosvjetnom sustavu Srbije odvija se nastava i na hrvatskom jeziku. Pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku država jamči Ustavom, a dodatno je uređeno zakonima.

»Dakle, nastava na hrvatskome legalna je u punom kapacitetu. Isto tako, razloga za strah više nema! Predsjednik Republike Aleksandar Vučić i drugi državni dužnosnici nekoliko puta su do sada izjavili da se Hrvati u Srbiji ne smiju osjećati ugroženima, te da nisu nikakva smetnja i prijetnja nikome! Stoga, dragi roditelji, izaberite svoje, hrabro upišite svoju djecu u nastavu na hrvatskome i tako ostvarite svoja prava. Upisom djece u nastavu na hrvatskome svjedočimo da nam je stalo do našega imena i nacionalnog identiteta. Upisom djece u nastavu na hrvatskome očitujemo odgovornost kada je u pitanju naša budućnost. Upisom djece u nastavu na hrvatskome vodimo brigu o budućnosti vlastite djece«, navodi Žigmanov.

On u pozivu ističe i kako je nastava na hrvatskome kvalitetna nastava čiji učenici osvajaju prestižne nagrade na svim natjecanjima, kvalitetna nastava koju izvode stručni i pozivu posvećeni nastavnici, kvalitetna nastava koju prate brojni dodatni izvannastavni sadržaji, kvalitetna nastava koja odrastanje vašeg djeteta čini lijepim i ugodnim, kvalitetna nastava koju je do sada već upisalo više od 1000 djece.

»Poštovani članovi i simpatizeri DSHV-a, građani hrvatske nacionalnosti, upišimo svoju djecu u nastavu na hrvatskome. Potičimo i ohrabrujmo i druge. Zagovarajmo oko nas ono dobro! Pokažimo tako zauzetost za svoja prava«, poručio je Žigmanov.

Kontakt sa školama

Roditelji tijekom prijave i upisa imaju mogućnost djecu upisati i na cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku i to u sljedećim školama: OŠ Ivan Milutinović, Subotica i Mala Bosna (024/671-180), OŠ Matko Vuković, Subotica (024/456-25-73); OŠ Vladimir Nazor, Đurđin (024/476-80-35); OŠ Matija Gubec, Tavankut (024/476-70-10) i OŠ 22. oktobar, Monoštor (025/807-531).

Na ovaj način škole će evidentirati zainteresiranost roditelja za upis djeteta u određenu školu, kako bi se okvirno znao broj đaka koji se može očekivati. Svi roditelji koji će koristiti ovu elektronsku uslugu bit će naknadno obaviješteni o datumu upisa čim isti bude definiran. Također, na portalu će biti dostupna i usluga zakazivanja termina za upis i testiranje s psihologom ili pedagogom škole, koji će omogućiti roditeljima da jednim dolaskom u školu obave svu proceduru oko upisa djeteta u prvi razred osnovne škole.

Sve škole će po službenoj dužnosti pribaviti potrebnu dokumentaciju iz evidencije prebivališta i iz zdravstvenog informativnog sistema o obavljenom liječničkom pregledu, te samim time roditelji ne trebaju prikupljati nikakvu dokumentaciju.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika