Sport i zabava Sport i zabava

Tisuće kilometara radi hokeja

Sport koji je u Subotici zauzeo visoko mjesto na ljestvici, osobito zimskih sportova, je zasigurno hokej. Veliki broj djece, kako dječaka tako i djevojčica, uživa u ovome sportu, no nažalost vrlo kratko. Naime, u Subotici se u ovome ledenom sportu može uživati samo dva i pol do tri mjeseca, što stvara dodatne probleme roditeljima čija djeca žele trenirati i usavršavati se.

Upravo iz tih razloga naši hokejaši odlaze dalje. Jedan od njih je i Slaven Pećerić, koji je na nedavno održanom hokejaškom turniru Oleg Peškov u Lipecku u Rusiji igrao za HK Partizan, a njegova priča počinje još 2010. godine kada je prvi put zaigrao hokej.

S opremom preko granice

Još kao mali, sa svega tri godine Slaven je stao na led s hokejaškom palicom u ruci i od tada ljubav prema hokeju ne prestaje. Vrlo brzo pokazao se kao izuzetno talentiran igrač, a imao je veliku podršku svoga starijeg brata Petra, koji je već bio iskusan na ledu i također jedan od najboljih igrača hokeja u starijoj kategoriji u HK Spartak u Subotici.

Nedoslatak leda i nemogućnosti treniranja braću Pećerić odveli su preko gradnice u susjednu Mađarsku.

»Obojica su počeli trenirati u Spartaku i imali su sjajne trenere i odličnu ekipu, ali vremenski jako kratko. Vole hokej i bilo nam je žao da ne mogu duže trenirati, te smo se odlučili krenuti dalje. Problem je jer u Subotici leda ima dva i pol, najviše tri mjeseca, a u Mađarskoj 11 mjeseci, kao i to što starija djeca ovdje nemaju mogućnosti sudjelovanja na prvenstvima, te smo počeli nositi Petra u Segedin, a onda samim time kasnije i Slavena«, kaže mama Marijana.

Slaven dvije godine trenira u HK Szeged Goodwill farm. Treninge imaju svakoga dana osim petka, a vikendom su utakmice. Pitanje koje se samo po sebi nametnulo: kako putuju?

»Organizirali smo se nas četiri obitelji, te se dogovaramo tko će kad nositi djecu na trening. Nije lako, naporno je, ali oni to vole i žele i onda je sve lakše, pa makar to bilo i čekanje satima na granici, što se također zna dogoditi«, objašnjava Marijana Pećerić.

O tome koliko su kilometara prešli radi hokeja, kažu, nitko nije pisao.

Put u Rusiju

Rad, treninzi i odricanje se i ovoga puta isplatilo, te je tako Slaven pozvan da skupa s Arminom Dobom, Davidom Kuntićem i Vasilijem Vučinićem iz Subotice zaigra s hokejašima Partizana na spomenutom turniru u Rusiji.

Slaven, koji je inače učenik 6.4. razreda, hrvatskog odjela u OŠ Matko Vuković u Subotici do sada je osvojio brojne nagrade, priznanja, prva mjesta na turnirima i utakmicama, te, kako je i sam rekao, njegovu sobu krasi više od 50 medalja, a osim toga dva puta je bio i proglašen za hokejaša godine.

HK Partizan je za ovaj turnir pravio selekciju te je, s obzirom na to da nemaju dovoljno igrača u tom uzrastu (od 12 do 14 godina) pozvao i igrače drugih matičnih klubova u Srbiji, među kojima je i Spartak.

»Kad sam bio mlađi, igrao sam na Partizanovom turniru Mirko Holbus u Beogradu i 2015. godine sam proglašen za najboljeg igrača, pa vjerujem da su me upamtili. Put u Rusiju je bio dugačak, ali je to jedno nezaboravno i veliko iskustvo. Igrali smo s jako dobrim timovima, s vršnjacima iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije. U prijateljskoj utakmici smo čak i pobijedili domaćine s 10:3. U toj utakmici sam dao dva gola, a ukupno na ovome turniru tri. Prvi puta sam igrao pred tolikom publikom, u takvoj dvorani sa svjetlima i glazbom, što je doprinijelo da se osjećam kao zvijezda« kaže Slaven.

U razgovoru s njim saznali smo i da mu je ovo bio prvi puta da leti avionom, te da su kako bi sudjelovali na ovome turniru prešli oko 2.500 km.

Osim HK Partizana iz Srbije, i domaćina HK Lipeck, na ovome trurniru Oleg Peškov, koji je održan od 22. do 24. veljače u Lipecku, sudjelovali su i HK Donjeck (Ukrajina), HC Shakhtjor Soligorsk (Bjelorusija), i klubovi iz Rusije: HK Dinamo iz Kazanja, HC Belgorod, HC Rossija, HK Tajfun iz Stavropolja.

»Bilo je dosta teško igrati, jer su jako dobri igrači. Igra u Rusiji nije baš kao kod nas, puno je grublja i nema odmah isključenja, pa nam je trebalo da se priviknemo na taj način igre. S obzirom na jaku konkurenciju zadovoljni smo rezultatom«, kaže Pećerić.

Partizanovi hokejaši plasirali su se na šesto mjesto, ali puno važnije od rezultata, imali su priliku nešto novo iskusiti, naučiti, vidjeti i doživjeti, a to će im svima ostati u lijepom sjećanju.

Ž. V.

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay