Aktualno Aktualno

Pred nama je veliki posao

U suradnji s Osječko-baranjskom županijom, županom Ivanom Anušićem i njihovom Razvojnom agencijom, Hrvatsko nacionalno vijeće je realiziralo cijeli niz aktivnosti na planu kadrovskog osnaživanja za sudjelovanje u EU projektima. Najprije su proljetos bile održane edukacije u tri modula za predstavnike hrvatskih institucija i udruga kulture u Tavankutu, nakon čega su na njihov poziv jesenas predstavnici HNV-a boravili u Bruxellesu. Vijeće je iznijelo potrebe hrvatske zajednice predstavnicima Razvojne agencije i uslijedio je poziv za stažiranje za dvije osobe koje su prošle spomenutu edukaciju.

Asistentica u obrazovanju Hrvatskog nacionalnog vijeća Nataša Stipančević i vanjski suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih hrvata Marin Piuković devet radnih dana su proveli u Razvojnim agencijama i prošli stručno usavršavanje o pripremi i provedbi EU projekata. Nataša je obuku imala u Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije, čije je sjedište u Vinkovcima, a Marin u Županijskoj razvojnoj agenciji Osiječko-baranjske županije.

Marin Piuković je, kaže, tijekom boravka u Osijeku od 20. do 30. siječnja nadogradio znanja koja je usvojio prošle godine na teorijskoj obuci u Tavankutu:

»Mentori koji su bili zaduženi za moje devetodnevno usavršavanje bili su Ivanka Božurić i Davorin Jašinski, osobe koje su svoje vrijeme odvojile kako bih ja imao što bolju sliku što znači projekt ka EU. Zahvaljujući njima dvoma ovladao sam terminologijom koja je bitna kod pisanja projekata, kao i način razmišljanja kojim se treba voditi. I ostali zaposleni su pokazali veliku empatiju za nas, vojvođanske Hrvate, i spremnost na suradnju. Krijepi nadu pomisao da ukoliko nekad budem ‘zapeo’ tijekom pisanja ovakvih projekata imam osobe kojima se mogu obratiti«.

Marin kaže kako su kod pisanja projekata veoma bitne upute za prijavitelje za koje se kaže da su »Biblija« u pisanju projekta:

»U prijavama se nalazi sve, a posebnu pozornost treba obratiti na: prihvatljive troškove, aktivnosti koje su dozvoljene, precizirati u okviru koje prioritetne osi će se odvijati projekt, uvjeti za prijavitelje financijski zahtjevi i drugo. Upute za prijavitelje izlaze u sklopu poziva kao i prioritetne osi koje ‘diktiraju’ cilj projekta. Kada pročitamo uputu i odredimo prioritetnu os kojom ćemo se voditi, moramo dobro razraditi ideju i postavljati sebi pitanja: kako će moj projekt poboljšati EU? Moramo obratiti pozornost da taj projekt ne bude orijentiran samo na naše područje već, kako i sama riječ kaže, prekograničnu suradnju. Svi sudionici u projektu moraju imati koristi i ne smijemo gledati sve iz jednog kuta, a ono što želimo trebamo lijepo ‘upakirati’ i prezentirati. Pred nama je veliki posao po pitanju ovih projekata; svakako da će se trebati još usavršavati i unaprjeđivati znanja i vještine, a ova praksa je bila i više nego korisna. Stvoreni su jaki, sigurni temelji, a na nama je da to nadogradimo.«

Za Natašu Stipančević je devet dana stažiranja u Razvojnoj agenciji Vukovarsko-srijemske županije bilo »više nego korisno kako za osobno unaprjeđivanje znanja i vještina tako i za našu zajednicu«.

»Uz stručno mentorstvo Danijele Barišić, više savjetnice na odjelu za pripremu programa i projekata, prošla sam usavršavanje iz područja pripreme, provedbe i praćenja EU projekata. Prve dane usavršavanja, kroz teorijski dio, upoznala sam se s općom terminologijom vezano za samu pripremu i provedbu projekta. U praktičnom dijelu razrađivali smo, korak po korak, konkretnu projektnu ideju za prekograničnu suradnju. Tijekom boravka u Vinkovcima imala sam priliku sastati se sa županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem koji je jedan od inicijatora stručnog usavršavanja i naše suradnje s Razvojnom agencijom. Ravnatelj Ilija Cota, zamjenica, voditelji odjela kao i uposleni, potrudili su se da mi tijekom boravka u Razvojnoj agenciji nesebično pruže znanje i da se osjećam kao dio tima. Vjerujemo da je ovo tek početak te da ćemo nastaviti s uspješnom suradnjom.«

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika