Aktualno Aktualno

Ukradena oprema iz prostorije udruge

Iz prostorije Hrvatskog kulturnog društva Ljuba u istoimenom srijemskom selu ukradena je tehnička oprema – laptop s pratećom opremom, printer i WI-FI router. Članovi hrvatske udruge iz Ljube nisu sigurni kada je navedena oprema nestala jer, kako su nam rekli, u prostoriju udruge nisu ulazili od studenoga. Prostorija za rad Društva, inače, nalazi se u zgradi seoskog Doma kulture. Odmah je kako navodi, obavijestila policiju i predsjednika MZ Ljuba. Ono što, po njenim riječima, zbunjuje jeste to što ne postoje tragovi provale, a vrata prostorija udruge su bila zaključana kada je ona došla.

»Prostoriju za rad udruge smo dobili od Općine Šid i od mjesne zajednice Ljuba. Uložili smo puno sredstava i truda kako bi je osposobili za rad i opremili. Printer smo dobili od HKC-a Srijem-Hrvatski dom iz Srijemske Mitrovice, a laptop smo kupili od našeg novca. Nadamo se da će se naći počinitelj i da će nam se vratiti naša oprema«, kaže dopredsjednica HKD-a Ljuba Željka Donković.

Brzom pronalaženju počinitelja nada se i predsjednik Mjesne zajednice Ljuba Mirko Belan, navodeći kako nema tragova obijanja na prostorijama Društva. Suživot u selu je dobar, kaže Belan koji smatra da nema osnova za sumnju da se ovaj slučaj može temeljiti na nacionalnoj netoleranciji.

Nestanak opreme iz prostorija HKD-a Ljuba osudio je u svojem priopćenju Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, uz podsjećanje da je prije desetak dana meta vandalskog napada također bilo hrvatsko društvo, ali u Novom Slankamenu. 

»Krajnje je zabrinjavajuće što se ovakav čin dogodio u Srijemu gdje su Hrvati doživjeli velike progone tijekom 90-ih godina prošloga stoljeća. Podsjećamo da je prije samo desetak dana meta vandalskog napada također bilo hrvatsko društvo u Novom Slankamenu. No, u slučaju napada na prostorije HKD-a Ljuba, koji ima i ozbiljnu materijalnu štetu, ne samo da je reakcija nadležnih tijela krajnje neadekvatna, već zvanične predstavnike hrvatske zajednice nitko nije ni kontaktirao. Strahujemo da je ovo posljedica narasloga antihrvatskoga raspoloženja u Srbiji na koje već duže vrijeme upozoravamo«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika