Sport i zabava Sport i zabava

Prva ATP pobjeda

Početkom prošloga tjedna na ATP turniru u Montpelieru (Francuska) rođeni Subotičani Ivan i Matej Sabanov, koji danas žive u Osijeku i nastupaju pod hrvatskom zastavom, svladali su u prvom kolu igre parova španjolsko-portugalsku kombinaciju Pablo Careno Busta-Joao Sousa sa 7:6, 7:6. Koliko je to veliki sportski rezultat, onima koji slabije prate tenis, bit će mnogo jasnije ako saznaju podatak kako su primjerice braća Sabanov trenutačno na 161. mjestu ATP ranking ljestvice (u dubl konkurenciji) dok su njihovi protivnici u mnmogo jačoj singl konkurenciji na 29., odnosno 69. poziciji. A sve do početka ove veljače 2020.godine najveći grad na sjeveru Bačke, koji se može ponositi početkom igranja tenisa još od 1878. godine, nije imao ovakakav rezultat otkada postokji unificirani način rangiranja najboljih tenisača svijeta (ATP ranking od 1991. godine tzv. Open era). Sportska rubrika Hrvatske riječi vjerojatno je jedina koja je tijekom svih proteklih godina pratila i redovito pisala o teniskim blizancima  Sabanov, pa je ovaj tekst ilustriran pojedinim izvadcima iz nekoliko prijašnjih napisa objavljenih na stranicama našeg i vašeg tjednika.  

Hrvatska riječ od 4. svibnja 2007. (Palićki blizanci)

Poput brojnih blizanaca, Ivan i Mate Sabanov oduvijek su skretali pozornost okolice na sebe, a kada su počeli igrati tenis ubrzo su postali poznati i mnogo dalje. Dvojici talentiranih dječaka s Palića, mjesta na istoimenom jezeru pokraj Subotice, natjecatelja najstarijeg tenis kluba u zemlji predviđa se lijepa budućnost u »vodama bijelog sporta«. O njihovim planovima u aktualnoj sezoni, te već spomenutoj budućnosti, razgovarali smo neposredno prije njihovog odlaska na međunarodni juniorski tenis turnir u Budimpešti.

O kakvom se turniru radi u glavnom gradu susjedne Mađarske?

Ivan: Idemo na turnir Europske teniske Asocijacije (ETA) za igrače do 16 godina starosti, a s obzirom na to da još nemamo adekvatan europski ranking, primorani smo, igrajući kvalifikacije, pokušati izboriti mjesto na glavnom turniru.

Koliko često trenirate tjedno i tko je vaš sadašnji trener?

Mate: S trenerom Zsoltom Juhászom treniramo tri puta tjedno, dok individualno radimo svakog dana.

Koncem ove školske godine završavate osmogodišnju školu na Paliću, a srednjoškolski odgoj bi trebali pohađati u Osijeku. Je li tenis »kriv« za ovaj školski transfer?

Mate: Na jesen bismo trebali krenuti u sportsku gimnaziju u Osijeku i nastaviti s treninzima u TK Osijeku, a sve u namjeri daljnjeg ozbiljnijeg bavljenja tenisom, uz nastavak redovitog školovanja.

Iako ste blizanci koji i više nego nalikuju jedan drugom, ipak se bitno razlikujete u jednom teniskom detalju. Tko od vas dvojice igra bekhend s jednom, a koji s dvije ruke?

Ivan: Ja igram s jednom rukom, dok moj brat igra s dvije ruke i po tome nas se, ponajviše, može razlikovati na teniskom terenu.

Hoćete li u budućnosti zaigrati zajedno u paru, nastavljajući uspješni niz blizanaca u svjetskom tenisu?

Upravo namjeravamo na ovim ETA-inim turnirima ozbiljnije zaigrati u paru i postići neki zapaženiji »bratski« rezultat. Voljeli bismo u budućnosti postati jaki dubl Sabanov-Sabanov

Hrvatska riječ od 13. rujna 2013. (Godina najvećeg uspjeha)

Blizanci Ivan i Matej Sabanov su već godinama dobro poznati teniskoj javnosti u Srbiji i Hrvatskoj, a još od malih nogu su pokazali svoj veliki talent koji bi u vremenu koje dolazi trebao biti i materijaliziran bodovima i zaradom u svijetu profesionalnog tenisa. Rođeni na Paliću, gdje su na terenima istoimenog, najstarijeg kluba na prostorima ovog dijela Europe, načinili prve teniske korake, a danas između brojnih turnira koje igraju po Hrvatskoj i inozemstvu žive i igraju u Osijeku. Zahvaljujući i njihovom velikom doprinosu TK Osijek se ove godine, prvi puta u svojoj devedesetogodišnjoj povijesti, okitio naslovom državnog momčadskog prvaka, što je za razvoj i popularizaciju tenisa u Slavoniji izuzetno značajno u odnosu na jače teniske centre poput Splita i Zagreba. 

Bratski dubl

Osim solidnih rezultata u pojedinačnoj konkurenciji, braća Sabanov imaju mnogo bolje plasmane u igri parova, što potvrđuje i njihov znatno viši svjetski ranking u ovoj konkurenciji. U ime dubla Sabanov govori bolje plasirani Matej:

»Parove igramo zajedno gotovo otkada smo i počeli igrati tenis i poznajemo se u dušu. Nažalost, jedan dio sezone je Ivan bio ozlijeđen, pa sam bio primoran igrati dubl i s drugim tenisačima, te zbog toga imam više bodova od brata. Ipak, na sljedećim turnirima, osobito ovdje u Subotici, nastojat ćemo potvrditi našu kvalitetu, osvojiti što više bodova i prijeći granicu ispod 500. mjesta koja bi nam otvorila mogućnost nastupa u ovoj konkurenciji i na mnogo jačim turnirima, kao što su challengeri. Ove godine već imamo tri osvojena turnira i dva nastupa u finalima Futuresa. Nastup u Dudovoj šumi bi mogao obogatiti taj saldo i donijeti nam nove dubl bodove.

Bile su to njihove izjave i komentari od prije trinaest i sedam godina (u međuvremenu smo redovito u sportskim vijestima izvještavali o njihovim brojnim naslovima na nižim profesionalnim razinama poput Futuresa i Challengera), a danas smo prvi puta u povijesti subotičkog tenisa u prigodi razgovarati s njima na onim najvišim, ATP pozicijama.

Što za braću Sabanov znači prva ATP pobjeda?

Prva pobjeda najviše znači u smislu samopouzdanja, vidjeli smo da možemo igrati i pobjeđivati vrhunske igrače i mislim da će nam to mnogo značiti u budućnosti.

Je li bilo treme, s obzirom na dva tijesna tie breaka protiv igrača koji su u odnosu na vas dvojicu visoko plasirani na ATP ranking ljestvici?
Treme je bilo u prvih nekoliko gemova, ali je nakon toga nestala. Gledali smo da se koncentriramo na sebe i da ne gledamo tko stoji s druge strane mreže.

U četvrtfinalu ste igrali protiv jedne od najboljih dubl kombinacija na svijetu, Britanaca Jamie Murraya i Neala Skupskog. Dobili ste i prvi set, ali onda je prevaga otišla na njihovu stranu. Kako ste doživjeli meč protiv zasigurno najjačih protivnika u vašoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri?
U meč smo ušli dosta opušteni i s vjerom da se možemo držati s njima. U drugom setu smo imali šansu vratiti break, ali je Murray odservirao dva asa na dvije break lopte. U treći set, gdje se igra šampionski tie break (do 10 poena, prim. a.) smo ušli pomalo nervozni i oni su to vješto iskoristili. Sve u svemu, ovo je veliko iskustvo za nas i trudit ćemo se da ga iskoristimo na najbolji mogući način.
Kakvi su daljnji planovi, s obzirom na ovaj veliki rezultatski iskorak?

Narednih nekoliko tjedana nam je plan nam igrati challengere i uzeti što više ATP poena. Prijavili smo sve ATP turnire pa ćemo vidjeti, a postoje realne šanse za ATP Santiago (Chile), jer su u tom tjednu dva ATP turnira iz serije 500. Kasnije možda Ženeva i Umag uz wild card.

Tijekom proteklih godina mnogo puta smo pisanim putem bilježili naše razgovore (o čemu svjedoči i ovaj novinski napis), ali iskreno govoreći kada ste pomislili da zbilja možete igrati na najvišoj teniskoj (ATP) razini?
Prošle godine nakon osvajanja Challengera i još nekoliko dobrih rezultata osjetili smo da nam se igra digla na višu razinu i da imamo šanse sa svima. U predsezoni smo se pripremali s TOP 100 igračima i shvatili da nam je tamo mjesto...

Na koncu ovog retrospektivnog i aktualnog teksta (veljača 2020.) poželimo braći Ivanu i Mateju Sabanovu da sljedeći razgovor vodimo u ozračju njihovog prvog osvojenog ATP naslova i plasmana u glavni ždrijeb nekog od Grand Slam turnira. Oni to svakako zavrjeđuju!

D. P. / Foto: Dubravka Petric/PIXELL

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika