Aktualno Aktualno

Bodrog na novoj adresi

Predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić i velečasni Goran Vilov, župnik župe Sv. Petra i Pavla potpisali su sporazum po kome je mjesnoj hrvatskoj udruzi na korištenje ustupljen prostor koji su do 1992. godine koristile časne sestre. Inicijativu za osiguranje prostora za rad udruge pokrenuli su 2018. godine članovi Bodroga. Na tragu te ideje uslijedili su razgovori sa župnikom u Monoštoru koji je bio voljan ustupiti prizemnu zgradu koja je u sklopu župnog dvorišta.

Potpora biskupije i župe

Ovo je tek drugi slučaj da župe, odnosno Biskupija, ustupaju dio svog prostora udrugama. U HNV-u se nadaju da će gesta monoštorske župe potaknuti i druge župe da napuštene prostore ustupe udrugama kulture.

»Od 2005. godine, kada sam kao župnik došao u Monoštor, član sam KUD-a Hrvata Bodrog. Pratim njihov rad 15 godina i ono što vidim je puno aktivnosti i uvijek se zadivim kada se na godišnjoj skupštini nabroji što su sve uradili u jednoj godini. Oni su se prije nekoliko godina obratili molbom. Trebalo je vremena da ta odluka sazri, ali shvatio sam da je to dobra odluka, jer taj prostor bit će mjesto njihovog okupljanja. Bolje je reći: mi ćemo se okupljati, jer svi smo mi Hrvati, katolici i neka ovaj prostor, u samom centru, blizu crkve bude nama svima na korist«, kazao je monoštorski župnik Goran Vilov.

»Ovo je novi izazov za nas i velika obveza. Ono što smo tražili, priželjkivali, sada se dogodilo. Nadam se da će relativno brzo doći vrijeme kada ćemo vas moći primiti u naš novi prostor kako biste vidjeli što smo uradili«, kazao je Željko Šeremešić prilikom potpisivanja sporazuma.

Važan korak

Monoštorska udruga sada je jedan od malobrojnih hrvatskih udruga koje imaju svoj prostor za rad i okupljanje članova. »Samo osam hrvatskih udruga ima u svom posjedu prostorije za rad, a čak 25 posto udruga nema nikakav prostor za svoje aktivnosti. Zato je ovaj korak važan. Ne samo za udrugu već i cijelo stanovništvo, kao jedan centar okupljanja za razne aktivnosti. Taj prostor trebao bi postati i jedna turistička baza, jer se na našoj turističkoj mapi, osim Tavankuta, moraju naći i Petrovaradin, Bač, Sonta, Monoštor. Važno je u ovakvim centrima stvarati jezgre gdje bi se okupljalo stanovništvo, jer u Monoštoru je hrvatsko stanovništvo u apsloutnoj većini. Dakle, više od 50 posto Monoštoraca jesu Hrvati i izuzetno je važno da oni imaju prostor gdje mogu prezentirati svoju tradicijsku kulturu. Za hrvatsku zajednicu nije samo problem što prostor za rad nemaju kulturne udruge, već su generalno za hrvatsku zajednicu problem područni uredi HNV-a«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić. Ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov također je istaknuto značaj potpisivanja ovog sporazuma, ističući da će prostor biti od koristi ne samo za kulturne aktivnosti članova Bodroga već i kao prostor u kome će se moći razvijati turistička ponuda, što će omogućiti da koristi imaju mali proizvođači u selu koji se bave proizvodnjom paprike, vina i drugih specifičnih proizvoda.

»Ne trebamo posebno govoriti koliki je ovdje utjecaj Katoličke crkve i koliko je taj utjecaj važan za očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta. Zato hvala na ovoj gesti. Vi ćete očekivati sada pomoć da se ovaj objekt uredi. Neće to moći odjednom, već korak po korak i mi ćemo i tada biti uz vas«, kazao je opunomoćeni ministar iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Stjepan Glas.

Zgrada koju će ubuduće koristiti hrvatska udruga u Monoštoru ima nekoliko prostorija, ali zahtijeva temeljito uređenje jer skoro 30 godina nije korišćena. Kada bude privedena namjeni, u njoj će biti i muzejski prostor.

Potpisivanju sporazuma nazočili su i predsjednik IO HNV-a Lazar Cvijin, član IO HNV-a za kulturu Darko Sarić Lukendić, konzul prvog razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Hrvoje Vuković, gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, njegov zamjenik Robert Francem i vijećnica HNV-a Snežana Periškić.

Z. V.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika