Aktualno Aktualno

Uhićen osumnjičen počinitelj

U ponedjeljak navečer na Hrvatskom domu u Novom Slankamenu, sjedištu HKPD-a Stjepan Radić, razbijeni su prozori i staklo na izlogu doma u noći 4. veljače, a na fasadi objekta ispisana su četiri slova »S«. Prema informacijama koje smo dobili od Darka Peke, člana Upravnog odbora hrvatske udruge iz Novog Slankamena, članovi Društva su te večeri kada se incident dogodio, imali sastanak u povodu organiziranja tradicionalnog Maskenbala. Kako navodi, kada su odlazili iz doma, sve je bilo u redu.

»U utorak ujutro kada sam krenuo na posao ispred prostorija Udruge, sreo sam se s predsjednikom Društva Ivanom Albotom. Tada sam vidio da su stakla na četiri prozora Doma slomljena, te da je razbijeno i staklo na izlogu objekta. Pretpostavljamo da su stakla razbijena uz pomoć drvene palete koja se nalazila ispred Doma. Je li je počinilac to uradio na nacionalnoj osnovi ili u alkoholiziranom stanju ne znamo, ali svakako da je ovaj vandalski čin za svaku osudu. Ljudi u selu, oni koje sam tog dana sreo u trgovini bili su užasnuti i osuđuju takvo ponašanje. Nadamo se da će počinitelj uskoro biti otkriven i da se takvi incidenti nikada neće ponoviti«, izjavio je za naš tjednik Peka.

U priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova koje smo dobili 4. veljače, navodi se da su pripadnici MUP-a u Inđiji uhitili R. V. (51) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio kazneno djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Sumnja se da je 3. veljače oko 23 sata razbio prozore na objektu koji pripada Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu Stjepan Radić u Novom Slankamenu. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, kako se navodi, uz kaznenu prijavu biti priveden Višem javnom tužiteljstvu u Srijemskoj Mitrovici.

Vandalski čin na objektu Hrvatskog doma u Novom Slankamenu osudio je i DSHV, zahtijevajući od mjerodavnih institucija adekvatno reagiranje, otkrivanje počinitelja, te da isti budu procesuirani i izvedeni pred lice pravde. Također su pozdravili učinkovito postupanje MUP-a na otkrivanju osumnjičenog za napad na Hrvatski dom u Novom Slankamenu, ističući da će nastaviti pomno pratiti daljnja događanja u tom mjestu, te o postupanje pravosudnih tijela vlasti.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković također je osudila razbijanje prozora i iscrtavanje grafita na zgradi Hrvatskog doma u Novom Slankamenu, te je podsjetila da takvo ponašanje nije u skladu sa zakonima i standardima ponašanja i da ne odražava opću klimu u društvu.

Nevladina organizacija Vojvođanski klub je najoštrije osudila ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita u Novom Sadu, kao i vandaliziranje prostorija Hrvatskog doma u novom Slankamenu i ocijenila da to ne može biti slučajnost već je cilj zatiranje multikulturnog karaktera Vojvodine.

»Grafiti s nacističkom sadržinom i polupani prozori na sjedištu Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva u Novom Slankamenu ne mogu biti slučajnost i dio su šireg procesa zatiranja multikulturnog i višenacionalnog bića Vojvodine«, naveo je u priopćenju za javnost predsjednik Vojvođanskog kluba Milivoj Bešlin.

Liga socijaldemokrata Vojvodine, vojvođanski odbor Demokratske stranke, predsjedavajući Saveza za Srbiju Janko Veselinović i Stranka moderne Srbije u odvojenim priopćenjima oštro su osudili ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita u Novom Sadu i vandaliziranje objekta Hrvatskog doma u Novom Slankamenu i zutražili reakciju nadležnih.

»Očito je da je ideologija nacionale mržnje, koja je na našim prostorima dominirala devedesetih godina, ponovo osnažena i da uzima zamah. Ne smijemo šutjeti na ovakve pojave u društvu. Država se mora suprotstaviti divljanju desnih ekstremista«, ocijenio je u priopćenju za javnost glasnogovornik LSV-a Aleksandar Marton.

Tijekom devedesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme ratova u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, Hrvati su bili meta progona u Vojvodini, a naročito u Srijemu. Jedno od mjesta njihovog progona bio je i Slankamen.

Lider Srpske radikalne stranke i zastupnik u Skupštini Srbije u aktualnom sazivu Vojislav Šešelj osuđen je zbog progona Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva pred Haškim tribunalom na deset godina zatvora.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika