Sport i zabava Sport i zabava

Sedam susreta bez primljenog gola

Za jednu od najboljih polusezona u povijesti NK Tavankuta velike zasluge zasigurno ima i mladi vratar Darko Gabrić (1997.), koji je na čak sedam susreta 'zaključao' gol i pokazao svoj raskošni nogometni talent. Vrijeme je zimske stanke, zasluženog blagdanskog odmora nakon teških duela u jesenskom dijelu sezone u Vojvođasnkoj ligi skupina Sjever, ali za našeg sugovornika nema potpunog predaha. Nastavlja s dopunskim, individualnim treninzima, kako bi što spremniji dočekao nastavak prvenstva.

Kako bi, u najkraćim crtama, predstavio svoju dosadašnju nogometn karijeru?

Nogometom sam se počeo baviti u nastarijem klubu u državi, NK Bački iz Subotice, u kojem sam doslovno prošao sve starosne selekcije i u majici matičnog kluba nastupao do početka svojih srednjoškolskih dana. Potom je uslijedio prelazak u omladinsku školu, subotičkog prvoligaša Spartaka, i također prošao sve sljedeće starosne natjecateljske kategorije. Na početku seniorske karijere branio sam ponovno za Bačku, a sada sam na golu Tavankuta.

Zanimljivo je istaknuti kako si na početku bavljenja nogometa bio igrač, a ne vratar. Kako je došlo do odluke da cijeli teren zamijeniš vratarskim prostorom?

Istina je da sam isprva igrao na poziciji lijevoga braniča, ali sam prema kazivanju svojih trenera bio nekako isuviše čvrst i prečesto na rubu grube igre i potencijalnih kartona zbog preoštrih startova. Moj vratarski start se dogodio posve slučajno, kada se naš vratar razbolio a mi nismo imali pričuvu za jedan turnir na kojem smo tijekom vikenda trebali sudjelovati. Naš trener je prihvatio prijedlog jednog mog školskog druga i suigrača, ja sam zauzeo vratarsko mjesto u momčadi i od tada nisam 'skidao' rukavice.

Uzgred, na tom turniru u Somboru nisam primio niti gola, pa je praktično moja nogometna sudbina bila zapečaćena.

No, i tvoja visina je nekako išla na ruku odluci da se ozbiljnije posvetiš branjenju. S koliko godina si dostigao današnjih 190 cm.

Počeo sam ozbiljnije 'izrastati' baš negdje u vrijeme svog prelaska u NK Spartak, znači negdje na početku srednjoškolske naobrazbe. S vremenom su se centimetri nizali da bi se zasutavili na današnjoj visini.

Koji su treneri najzaslužniji za tvoj nogometni razvoj?

Prvi trener, u NK Bački, mi je bio Marko Romić, ali najviše zasluga za moj vratarski razvoj imaju dva glasovita subotička vratarska imena: Zolika Kujundžić i Ivan Budimčević, a potom sam u NK Spartak radio s trenerom Draženom Cvetkovićem.

Godine provedene u omladinskom pogonu Spartaka zasigurno su ponajviše pridonijele tvom daljnjem nogometnom usavršavanju.

Trenirajući u Spartaku često sam imao situaciju da nakon svog omladinskog treninga ostanem priključen i radu s prvom momčadi. Ponekad je to znalo biti vrlo naporno, pa sam od umora znao doma zaspati i kasniti na školsku nastavu. Ali sve se to u velikoj mjeri isplatilo, jer sam u osamnaestoj godini bio standardni vratar momčadi koja se natjecala u najkvalitetnijoj omladinskoj ligi Srbije i dobio poziv za reprezentativno okupljanje nacionalne selekcije (starosna kategorija U18).

Koji bi svoj prvenstveni susret u omladinskoj vrsti izdvojio kao najboljim, a koji te je vjerojatno dodatno preporučio za reprezentativni poziv?

Izdvojio bih susret protiv Vojvodine, kojemu je prethodio jedan pomalo bizaran moment. Naime, u to vrijeme sam pohađao srednju školu kuharskog smjera i na praksi sam ozbiljnije porezao prst na desnoj ruci. Rekao sam treneru kako zbog velike posjekotine neću moći igrati, ali on za to nije hito ni čuti. Bandažirao mi je ruku, ni sam ne znam kako sam navukao rukavicu, ali sam ipak stao na vrata, u velikoj mjeri pridonio našoj pobjedi i bio izabran za igrača utakmice.

Kako si doživio reprezentativni poziv?

Svakom sportašu je poziv u nacionalnu vrstu najbolja potvrda njegovih sposobnosti i zasigurno veliko priznanje i satisfakcija za sav uloženi trud. Iskreno, bio sam presretan kada sam saznao da ću biti isprva dio šire reprezentativne selekcije nogometaša do osamnaest godina koja je pozvana na pripreme u nacionalni kamp u Staru Pazovu. Potom je uslijedio i poziv u uži izbor, i pripreme za susret protiv Škotske, gdje sam bio uvršten među tri najbolja omladinska vratara u državi.

Vratimo se u sadašnjost. Kako bi opisao svoju aktualnu tavankutsku vratarsku priču?

Mogu reći kako mi je zbilja dobro i lijepo u Tavankutu. Momčad je više nego solidna, napose što je ostvaren jedan od najboljih prvenstvenih startova u povijesti kluba, a ozračje u svlačionici i na terenu je izvrsno. Odlično sam primljen od suigrača, što nastojim uzvratiti svojim igrama i obranama, a sedam susreta bez primljenog gola je moj doprinos bodovnoj žetvi zahvaljujući kojoj se nalazimo u skupini momčadi koja se bori za drugo mjesto.

Spomenuli smo na početku razgovora kako si nastavio s individualnim treninzima, unatoč prvenstenoj pauzi. Zbog čega si nastavio trenirati?

Prije svega, volim trenirati, a pomalo mi i je duga zimska pauza, pa do početka službenih klupskih priprema radim individualno s trenerom Mišom Ivanovićem. Dodatni rad nastojim što više iskoristiti za unaprjeđenje svoje vratarske vještine i svojim obranama u budućnost pridonijeti još boljem plasmanu kluba za koji nastupam.

Na koncu, ne smijemo zaboraviti i na još jedno tvoje životno umijeće. Bravure na golu bi jednoga dana mogle zamijeniti bravure za štednjakom. Otkud odabir kuharskog smjera u srednješkolskoj naobrazbi?

Moja mama je izvrsna kuharica, a ja sam od malena volio dobro jesti, pa je moj odabir ovoga srednješkolskog smjera bio na neki način povezan sa svim ovim okolnostima. U biti, oduvijek sam se nekako prirodno osjećao u kuhinji i sama priprema obroka mi je predstavljala zadovoljstvo. Završivši kuharski školski smjer dobio sam diplomu koja bi mi jednoga dana, kada završim s nogometom, mogla biti važan faktor u novom životnom izazovu.

D. P.

 

Antrfile

Restoran

Po završetku nogometne karijere Darko bi želio jednoga dana kulinarsko umijeće prezentirati u svom restoranu.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika