Aktualno Aktualno

Grad – odmetnuti dio struktura

Na posljednjoj ovogodišnjoj redovitoj sjednici Skupštine grada Subotice, koja je održana 23. prosinca, vijećnici Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (kojih ima dvoje) nisu sudjelovali, a kao razlog bojkota navode činjenicu da gotovo godinu dana na dnevni red ovoga tijela nije uvrštena Odluka o mreži vrtića i osnovnih škola na teritoriju Grada. Odluka je to koja uz Odluku o mreži srednjih škola koju treba donijeti Autonomna Pokrajina Vojvodina i rješavanje pitanja izmještanja Tehničke i Politehničke škole koči osnivanje Hrvatskog obrazovno-odgojnog centra u Subotici.

Predsjednik DSHV-a i vijećnik u Skupštini grada Subotice, te zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov kaže kako je neuvrštavanje Odluke o mreži vrtića i osnovnih škola na dnevni red Skupštine grada gotovo godinu dana više nego očit vid diskriminacije kada su u pitanju inicijative hrvatske zajednice.

Ističe i da je ono što hrvatska zajednica čeka od Grada Subotice normalna tehnička proceduralna odluka o kojoj je bilo riječi i s najvišim predstavnicima Republike, predsjednikom Aleksandrom Vučićem, te da eksplicitno stoji i u odluci Međunarodnog mješovitog odbora.

»Ne možemo vjerovati da unutar Srbije ne postoji sustav koji koordinirano radi na ostvarivanju temeljnih odluka koje smo uspostavili s višim instancama vlasti i da Grad Subotica djeluje kao neka vrsta odmetnutog dijela tih struktura.«

Rekao je Žigmanov i da je tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Grada Subotice Jasmina Stevanović u kolovozu na sjednici Radne skupine za osnivanje Centra u Hrvatskom nacionalnom vijeću najavila donošenje Odluke već na sljedećoj Skupštini grada, što se, kako on kaže, nije dogodilo, a u međuvremenu je bilo dvije sjednice.

»Mi smatramo to i više nego nepouzdanom gestom, nevjerodostojnim da se ne ispunjavaju takva dana javno obećanja najvišim institucijama hrvatske zajednice.«

Žigmanov je istakao i da za ovu situaciju ne smatra odgovorne samo predstavnike vladajuće Srpske napredne stranke već i njihove koalicijske partnere Savez vojvođanskih Mađara koji nisu pokazali senzibilitet kada je u pitanju ostvarivanje prava nacionalnih manjina.

»Vidjeli smo da oni izgrađuju nove objekte, šire mrežu osnovnih škola, vrtića itd., a paralelno s tim ne dopuštaju, sprječavaju istu takvu legitimnu, legalnu i na zakonima pretpostavljenu inicijativu hrvatske zajednice. To je ono što kod nas dodatno budi nezadovoljstvo, jer moramo znati da u Srbiji postoje jednaka rješenja za sve pripadnike manjinskih zajednica, a ne da neki zbog političkih i koalicijskih odnosa imaju i više nego veliki broj beneficija za razliku od drugih koji takvo što nemaju.«

Žigmanov je rekao i da je DSHV stranka koja aktivno sudjeluje u funkcioniranju vlasti Grada, ali i da ne žele biti dionici procesa kada se isključuju iz donošenja odluka te da je čekanje na jednu odluku gotovo godinu dana granica preko koje nisu mogli prijeći.

J. D. B.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika