Aktualno Aktualno

Snažna politika potpore

Uoči proslave Dana osnutka prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić su u sjedištu krovnoga tijela hrvatske zajednice u Srbiji potpisali ugovore za razvojne projekte – izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje, za koje su sredstva dodijeljena Zaključkom Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj 5. rujna ove godine.

Potpisivanje ovih ugovora pokazatelj je vidljive i snažne politike potpore Vlade RH hrvatskoj zajednici u Srbiji, kojoj je stalo da očuva svoj kulturni, vjerski i jezični identitet, istaknuo je ovom prigodom Milas.

»Nastavak je ovo jedne dobre priče koja je počela prošle godine kupovinom placa u Preradovićevoj ulici u Subotici, na kojem će biti izgrađena Hrvatska kuća, a koja će imati za cilj objediniti ključne institucije Hrvata u Srbiji – HNV, ZKVH i NIU Hrvatska riječ, postati njihovo sjedište u cilju što kvalitetnijeg i što boljeg funkcioniranja, međusobnog komuniciranja i što lakšeg obavljanja svih onih procesa koje ove tri institucije nose na svojim leđima. Samo kadrovsko osnaživanje doprinijet će boljoj razini i lakšem obavljanju svih poslova koji stoje pred HNV-om«, kazao je Milas.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić naglasila je kako je ovo veliki dan za instituciju na čijem je čelu.

»Ovo je veliki dan za Hrvatsko nacionalno vijeće budući da je ovom nesvakidašnjom gestom Vlade RH i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH pokazano da Hrvatska zaista razumije potrebe Hrvata u Srbiji. Ono što smo naglasili kada smo u siječnju bili na sastanku s premijerom jest da naša zajednica ima velikih planova, ideja i potencijala, ali ju je potrebno kadrovski osnažiti i institucionalno izgraditi. Ovom potporom upravo se to dogodilo. Dodijeljeno je 90 tisuća eura – prvi dio je za projektnu dokumentaciju za izgradnju Hrvatske kuće, a drugi dio za kadrovsko osnaživanje (za projekt menadžera i za potrebe rješavanja pitanja područnih ureda).«

Kako je dodala, izrada projektne dokumentacije trajat će oko tri mjeseca, nakon čega se može pristupiti izgradnji, za što je Vlada RH obećala da će sljedeće godine opredijeliti sredstva. Završetak izgradnje Hrvatske kuće može se očekivati u narednih godinu-dvije.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov je rekao kako ovdašnja hrvatska zajednica, koja je svoj status počela izgrađivati prije 20-ak godina, još uvijek ima velike izazove i kada je u pitanju prostor u kojem radi, njegova funkcionalnost, kao i po pitanju broja ljudi koji su profesionalno angažirani na artikuliranju interesa.

»Ovakva podrška rješava dio tih problema, a gesta nema samo materijalnu, tj. financijsku, vrijednost ili značenje već i svoju jasnu političku poruku: Republika Hrvatska je stajala, stoji i stajat će iza hrvatske zajednice koja želi izgraditi svoju budućnost ovdje gdje stoljećima živi.«

I. P. S.

Najava događaja

15.10.2021 - HRCKO i KUŽIŠ?!: NATJEČAJ ZA PJESME I PROZU

Dječji i omladinski časopisi »Hrcko« i »Kužiš?!« raspisali su natječaj za literarne radove pod sloganom: »Budi pisac, pjesnik budi / Nek riječi polete iz grudi, u sebi maštu probudi!«.

Radovi (pjesma, proza u obliku kratke priče) mogu biti pisani hrvatskim standardnim jezikom, te mjesnim hrvatskim govorima (bunjevačka i šokačka ikavica).

Pjesme ili priče šalju se na e-mailove: hrcko@hrvatskarijec.rs ili kuzis07@gmail.com.

Prvi rok za slanje radova je kraj školske godine, a drugi do 20. rujna 2021. godine.

Autori najboljih radova bit će nagrađeni na »Danima hrvatske knjige i riječi – danima Balinta Vujkova« u listopadu.

Čeka vas iznenađenje!

Uz svoj rad(ove) potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime, razred, naziv škole i mjesta, ime i prezime učitelja, nastavnika ili profesora (mentora).

Organizatori natječaja su: NIU »Hrvatska riječ«, Hrvatsko nacionalno vijeće, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Hrvatska čitaonica Subotica.

20.05.2021 - Poziv za »Liru naivu 2021.«

Hrvatska čitaonica i Bunjevačko-šokačka knjižnica Ivan Kujundžić pri Katoličkom društvu Ivan Antunović Subotica upućuju poziv za devetnaesti susret hrvatskih pučkih pjesnika pod nazivom Lira naiva 2021.

Zainteresirani pjesnici trebaju poslati 3-5 svojih (neobjavljenih) pjesama koje mogu biti pisane standardnim hrvatskim jezikom ili ikavicom (bunjevačkom ili šokačkom), a bit će objavljene u zbirci. Pokrajinski susret pjesnika Lira naiva 2021. bit će održan 29. svibnja 2021. godine u Vajskoj.

Pjesme i prijavu (s kraćom biografijom te fotografijom/portret), u wordu, treba poslati do 10. travnja 2021. na adresu: Hrvatska čitaonica, Bele Gabrića 21, 24000 Subotica ili putem elektroničke pošte na adresu: katarina.celikovic@gmail.com

Detaljnije informacije mogu se dobiti putem telefona broj +381/64-6590-752.

31.05.2021 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha ovoga festivala je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

Propozicije:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2021. godine.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XXI. »Festival bunjevački pisama«

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay