Aktualno Aktualno

Snažna politika potpore

Uoči proslave Dana osnutka prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić su u sjedištu krovnoga tijela hrvatske zajednice u Srbiji potpisali ugovore za razvojne projekte – izgradnju Hrvatske kuće u Subotici i kadrovsko osnaživanje, za koje su sredstva dodijeljena Zaključkom Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj 5. rujna ove godine.

Potpisivanje ovih ugovora pokazatelj je vidljive i snažne politike potpore Vlade RH hrvatskoj zajednici u Srbiji, kojoj je stalo da očuva svoj kulturni, vjerski i jezični identitet, istaknuo je ovom prigodom Milas.

»Nastavak je ovo jedne dobre priče koja je počela prošle godine kupovinom placa u Preradovićevoj ulici u Subotici, na kojem će biti izgrađena Hrvatska kuća, a koja će imati za cilj objediniti ključne institucije Hrvata u Srbiji – HNV, ZKVH i NIU Hrvatska riječ, postati njihovo sjedište u cilju što kvalitetnijeg i što boljeg funkcioniranja, međusobnog komuniciranja i što lakšeg obavljanja svih onih procesa koje ove tri institucije nose na svojim leđima. Samo kadrovsko osnaživanje doprinijet će boljoj razini i lakšem obavljanju svih poslova koji stoje pred HNV-om«, kazao je Milas.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić naglasila je kako je ovo veliki dan za instituciju na čijem je čelu.

»Ovo je veliki dan za Hrvatsko nacionalno vijeće budući da je ovom nesvakidašnjom gestom Vlade RH i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH pokazano da Hrvatska zaista razumije potrebe Hrvata u Srbiji. Ono što smo naglasili kada smo u siječnju bili na sastanku s premijerom jest da naša zajednica ima velikih planova, ideja i potencijala, ali ju je potrebno kadrovski osnažiti i institucionalno izgraditi. Ovom potporom upravo se to dogodilo. Dodijeljeno je 90 tisuća eura – prvi dio je za projektnu dokumentaciju za izgradnju Hrvatske kuće, a drugi dio za kadrovsko osnaživanje (za projekt menadžera i za potrebe rješavanja pitanja područnih ureda).«

Kako je dodala, izrada projektne dokumentacije trajat će oko tri mjeseca, nakon čega se može pristupiti izgradnji, za što je Vlada RH obećala da će sljedeće godine opredijeliti sredstva. Završetak izgradnje Hrvatske kuće može se očekivati u narednih godinu-dvije.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u Skupštini Srbije Tomislav Žigmanov je rekao kako ovdašnja hrvatska zajednica, koja je svoj status počela izgrađivati prije 20-ak godina, još uvijek ima velike izazove i kada je u pitanju prostor u kojem radi, njegova funkcionalnost, kao i po pitanju broja ljudi koji su profesionalno angažirani na artikuliranju interesa.

»Ovakva podrška rješava dio tih problema, a gesta nema samo materijalnu, tj. financijsku, vrijednost ili značenje već i svoju jasnu političku poruku: Republika Hrvatska je stajala, stoji i stajat će iza hrvatske zajednice koja želi izgraditi svoju budućnost ovdje gdje stoljećima živi.«

I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika