Tema Tema

Ruksak (pun) kulture

Program koji ima za cilj približiti umjetnost i kulturu djeci i mladima u prometno dislociranim sredinama u Hrvatskoj, Ruksak (pun) kulture proteklog je tjedna od 27. do 29. studenoga gostovao i izvan te države, odnosno u Srbiji. Bogat program priređen je za učenike hrvatske nastave u Vojvodini (od vrtića do srednje škole) a činile su likovne radionice posvećene hrvatskim slikarima, koje su priredili Muzej suvremene umjetnosti i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba, te Umjetnička akademija iz Osijeka. Nadalje, u svom Ruksaku gosti iz Hrvatske su donijeli i dvije predstave: Tri skockana praščića i Kazalište iz kofera ili kamišibaj, a među programom našle su se i radionice Dizajnerska početnica, bubnjarska radionica te radionica Sve(i)mir koja ima i znanstvenu komponentu.

Program je održan na nekoliko destinacija u Subotici: u vrtićima Marija Petković-Sunčica i Marija Petković-Biser, osnovnim školama Ivan Milutinović i Matko Vuković, srednjoj Politehničkoj školi i Medicinskoj školi, te Domu DSHV-a gdje su sudjelovali učenici iz Gimnazije Svetozar Marković.

Ruksak (pun) kulture je prvi puta gostovao izvan Hrvatske, a u Subotici je priređeno osam različitih programa i šesnaest izvedbi, uz sudjelovanje oko 450 djece i mladih. Ovaj program provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske kao dopunski program u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Bogat trodnevni program u Subotici proveden je u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem.

»Ovo je prvi puta da gostujemo negdje izvan Hrvatske. U Suboticu smo došli s osam programa, a imat ćemo šesnaest izvedbi. Bilo bi lijepo da se ova suradnja nastavi i da dolazimo i idućih godina«, kaže voditeljica programa Ruksak (pun) kulture Maja Zrnčić.

Predsjednica HNV-ova Odbora za obrazovanje Margareta Uršal ističe važnost ovoga programa za učenike koji se obrazuju na hrvatskom jeziku u Srbiji.

»Veoma smo sretni što kod nas gostuje program Ruksak (pun) kulture. Naši učenici nemaju priliku ovdje vidjeti programe koji su na hrvatskom jeziku, te je ovo veoma značajno za njih. Odlasci na kulturne programe u Hrvatsku, poput Interlibera ili nekih predstava, nas veoma koštaju, te sada imamo kod kuće na jednom mjestu bogat trodnevni program kulturnih sadržaja«, kazala je Uršal.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika