Aktualno Aktualno

Za Žigmanova otključan

U prošlome broju našega tjednika (od 8. studenoga) tematizirali smo pitanje zašto Dom kulture u Tavankutu, pola godine nakon završetka radova, još uvijek nije otvoren. Nadležni iz Mjesne zajednice (MZ) Tavankut i lokalne samouprave nisu nam dali konkretan odgovor, kao ni informaciju kada se planira otvorenje. Također, od istih nam nije dopušten ni ulazak u sam objekt, na što je nakon objavljivanja teksta reagirao narodni zastupnik u Skupštini Srbije, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

S obzirom na to da je nakon sastanka Žigmanova i tadašnjeg srbijanskog premijera, sada predsjednika Aleksandra Vučića 2018. godine donešena odluka o renoviranju Doma, Žigmanov je u petak, 8. studenoga, zatražio da mu se otključaju vrata prostorija što je uz prisustvo zamjenika predsjednika Mjesne zajednice Tavankut Radovana Vučkovića i učinjeno.

Nakon obilaska prostorija Žigmanov je izrazio zadovoljstvo što je Dom dovršen, ali i očekivanje da bude u skorije vrijeme otvoren.

»Dom je obnovljen po svim standardima. Ima nekoliko tehničkih nedostataka koje je vrlo lako moguće razriješiti. U ime DSHV-a, stranke koja je inicijator obnove na temelju dogovora s predsjednikom Republike, tada predsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem mogu reći da smo ovaj posao uspješno priveli kraju. Ono što očekujemo jest da se relativno brzo odredi vrijeme kad će on biti u funkciji, jer Dom ako nije stavljen na raspolaganje kulturnim, društvenim i drugim potrebama žitelja Tavankuta nema svoj smisao i svrhu«, rekao je Žigmanov.

Podsjetio je Žigmanov i da Dom nije u funkciji 15 godina te da je na činjenicu da naselje koje ima više od 4.000 stanovnika nema ni jedan dom kulture Vučić reagirao promptno – osiguravši sredstva preko proračuna Pokrajine i Grada Subotice.

Predsjednik MZ Radovan Vučković nije htio dati izjavu za medije, a član Savjeta MZ Tavankut u ime DSHV-a Tome Vojnić Mijatov rekao je da na otvorenje čekaju svi stanovnici Tavankuta, a naročito oni koji bi ga koristili. Prema njegovoj procjeni, aktivnih korisnika bilo bi nekoliko stotina.

»Postoji velika potreba za domom – i kulturna i politička i svaka druga aktivnost je vrlo velika u Tavankutu. Imamo dva kulturno-umjetnička društva, školu koja je vrlo aktivna i udruženja poput vatrogasaca, lovaca i ribolovaca, boračke organizacije...«

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika