Aktualno Aktualno

Projekti za očuvanje lokalnih zajednica

Intenziviranje započete suradnje između Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj putem zajedničkih projekata bila je tema novoga susreta predstavnika Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i Zajedničkog vijeća općina (ZVO) koji je održan za vikend u Belom Manastiru.

»Dogovorili smo da ćemo do kraja godine održati sastanak projektnih timova naše institucije i HNV-a kako bismo definirali prioritete suradnje za narednu godinu, a onda ćemo proširiti ovu suradnju i na segment obrazovanja i segment gospodarstva, odnosno na sve ono što može biti poveznica između predstavnika ove dvije manjine«, kazao je predsjednik ZVO-a Srđan Jeremić, a prenosi portal srbi.hr.

Delegaciju HNV-a činili su dopredsjednik za Suboticu Ladislav Suknović, međunarodni tajnik Darko Baštovanović i vijećnik Alojzije Firanj.

»Dotaknuli smo se nekoliko tema, a značajno je da su to razvojni projekti koji i s jedne i s druge strane mogu pridonijeti očuvanju zajednice, a rekao bih, i očuvanju lokalnih zajednica u potpunosti. To su projekti koji nisu vezani isključivo za kulturu, već smo se dotaknuli tema vezanih i za žensko i socijalno poduzetništvo, a predložili smo i određene ekološke te turističke projekte. Siguran sam da će ova suradnja uroditi plodom, jer ćemo se potruditi da pridonesemo razvoju lokalnih zajednica«, kaže predstavnik HNV-a Ladislav Suknović.

Za realizaciju potencijalnih projekata planira se aplicirati na natječaje veleposlanstava Kraljevine Norveške u obje države.

Na sastanku je također ocijenjeno kako obje manjine mogu pridonijeti unaprjeđenju odnosa između Srbije i Hrvatske, a da intenziviranje suradnje može biti i primjer za donositelje odluka na najvišim razinama.

Ovom prigodom predstavljena i Akademska udruga srpske omladine Josif Runjanin čiji je predstavnik pozvao mlade Hrvate iz Srbije da sudjeluju na Kongresu srpske omladine, koja se planira održati u ožujku iduće godine.

Istoga dana kasnije u Belom Manastiru održana je 10. Smotra srpskog folklora Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, na kojoj je, među ostalim, nastupila i jedna hrvatska udruga iz Srbije – bereški HKPD Silvije Strahimir Kranjčević. Gostovanje ove udruge dio je programa ranije dogovorene kulturne suradnje između HNV-a i Srpskog narodnog vijeća.

Predstavnici HNV-a su prigodom posjeta Belom Manastiru neslužbeno razgovarali i s gradonačelnikom toga mjesta Tomislavom Robom o potencijalnoj suradnji te lokalne samouprave s Hrvatima u Srbiji.

D. B. P.










 


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika