Tema Tema

Škola kao učeća zajednica

U sklopu protekloga tjedna održanih Dana hrvatske knjige i riječi u Subotici upriličen je i stručni skup za prosvjetne djelatnike koji predaju na hrvatskome jeziku. Skup pod nazivom Škola kao učeća zajednica održan je 26. i 27. listopada u Osnovnoj školi Matko Vuković, a za 40 polaznika edukaciju su održale savjetnice Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) Republike Hrvatske te profesorice s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Znači nam 'živa riječ'

Ovim stručnim skupom obogaćen je dosadašnji dugogodišnji sadržaj Dana hrvatske knjige i riječi, a ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) Tomislav Žigmanov pozdravio je spremnost Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) za suorganiziranje jedne ovako velike manifestacije Hrvata u Srbiji.

»Dobro je povezivati segment kulture i obrazovanja kako bismo objedinjavali suradnje te slali poruke zajedništva, spremnosti da surađujemo i rastemo«, rekao je Žigmanov.

Poručio je i da je važno nastaviti ulagati u kvalitetu obrazovanja na hrvatskome jeziku:

»Nastavu i dalje trebamo unaprjeđivati i samo izvrsnošću možemo privlačiti još veći broj učenika kako bi taj postotak, koji je još uvijek mali, na neki način uvećali.«

Dopredsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Marina Ivanković Radaković također je istaknula važnost stručnog skupa za podizanje kvalitete nastave na hrvatskome:

»Suradnja s Agencijom za odgoj i obrazovanje nam je izuzetno značajna, jer nam je potrebna podrška u jezičnom usavršavanju, a puno znači kada se čuje 'živa riječ'.«

Skup je otvorila predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Margareta Uršal.

Donirane knjige

Da je AZOO uvijek raspoložena pomoći svojim resursima podizanju kvalitete obrazovanja na Hrvatskom u Srbiji potvrdili su i ovoga puta, organiziravši u suradnji s HNV-om i ZKVH-om stručni skup, ali i donacijom preko 100 naslova knjiga, književnih i znanstvenih djela te slikovnica za djecu.

Ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać rekla je kako je povezivanje s ovdašnjom hrvatskom zajednicom najprije profesionalno, ali i »od srca«.

»Osim što je to profesionalni izazov, pomoći s onim znanjem i potporom koju imamo kao profesori jedni drugima, to je i želja baš u ovom mjesecu knjige biti s našim Hrvatima koji su daleko izvan domovine, ali s obzirom na jezik mi osjećamo i oni nas osjećaju kao svoje.«

Na inicijativu više savjetnice za školsko knjižničarstvo Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Split prof. Ane Saulačić najviše djela je donirao Ogranak Matice hrvatske Split.

»Donijeli smo ove knjige, od kojih je 30 djela književnice Dunje Kalinić, učenicima malim Hrvatima u Subotici, da s radošću čitaju te slikovnice i druga djela i tako unaprjeđuju svoje znanje hrvatskoga jezika«, rekla je Saulačić.

U opusu doniranih knjiga značajan udio je i za glazbenu kulturu, koje je prikupila i donijela viša savjetnica za glazbenu kulturu i glazbenu umjetnost Agencije za odgoj i obrazovanje iz Rijeke prof. Anita Gergorić.

»U pitanju su nekoliko zbirki zadanih skladbi poznatih hrvatskih skladatelja koji svake godine pišu skladbe za natjecanje glazbene svečanosti. To je najdugovječnije natjecanje u Hrvatskoj i ove godine će obilježiti 63. rođendan. Također, ono je i najbrojnije, jer ima 1.500 sudionika svake godine i natječu se učenici od prvog razreda osnovne škole sa završetkom gimnazije«, objašnjava Gergorić.

Upoznati s izazovima

U sklopu dvodnevnog stručnog skupa predavanja za podizanje jezične i profesionalne kompetencije održale su osam viših savjetnica AZOO iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita: dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać, prof. Tihana Šimunić, prof. Ivana Biljan, prof. Anđa Suvala, prof. Marina Ništ, prof. Snježana Lustig, prof. Anita Gergorić i prof. Ana Saulačić. Predavači su bili i s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s katedre za hrvatski jezik i književnost, scensku i medijsku kulturu doc. dr. sc. Vesna Budinski i doc. dr. sc. Martina Kolar Billege. Moderator stručnog skupa bila je viša savjetnica za geografiju Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnice Osijek prof. Sonja Burčar.

Predstavnici AZOO dan prije početka stručnog skupa posjetili su HNV gdje su ih predsjednik Izvršnog odbora Lazar Cvijin, dopredsjednica Odbora za obrazovanje Marina Ivanković Radaković, asistentica u obrazovanju HNV-a Nataša Stipančević menadžerica kulturnih aktivnosti ZKVH-a i predsjednica OO manifestacije Dani hrvatske knjige i riječi Katarina Čeliković upoznali sa stanjem, problemima i izazovima u obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji. Sastanku je nazočio i dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Siniša Opić te prodekanica Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar.

J. D. B.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika