Aktualno Aktualno

Puno područja za daljnju suradnju

Povodom praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dana rođenja bana Jelačića u Petrovaradinu supredsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. sc. Dragan Čović, koji je ujedno i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine bio je 16. listopada u posjetu hrvatskoj nacionalnoj manjini u Srbiji. Prije proslave koja je održana u večernjem terminu u Petrovaradinu, Čović se susreo s vodstvom Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV): predsjednicom Jasnom Vojnić sa suradnicima u njihovom sjedištu u Subotici, a zatim je posjetio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV), gdje mu je domaćin bio predsjednik ove stranke Tomislav Žigmanov s najbližim suradnicima.
Na sastancima je konstatirano kako postoji puno područja za daljnju suradnju Hrvata u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Gospodarski sajam

Na konferenciji za medije Dragan Čović je ocijenio kako je ovim susretom ostvaren dobar odnos s ovdašnjim Hrvatima te da će se na temelju njega razvijati priča o suradnji s Hrvatima iz Srbije i BiH.

»U posljednjih tridesetak godina u ovom svojstvu imali smo više komunikacija prije, ali me raduje da sam mogao biti upoznat na jedan kvalitetan i vjerodostojan način s položajem hrvatskog naroda kao manjine u Srbiji. Ono što me veseli jest to da mi možemo u mnogim projektima naći zajednički interes hrvatskog naroda u Hrvatskoj, Srbiji i nas u Bosni i Hercegovini«, rekao je Čović i dodao da će se na ove razgovore i sastanke pozvati kada bude razgovarao s predsjednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem, kao i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

»Čini mi se da imamo puno toga što treba omogućiti da jedna ovako malobrojna zajednica osigura da zaštiti svoju baštinu, tradiciju, kulturu i naslijeđe što je posebna vrijednost koja će se moći artikulirati kako se i Srbija bude približavala europskim integracijskim procesima«, naveo je Čović.

Po njegovim riječima, gospodarski sajam u Mostaru u ožujku bit će prilika za daljnje pregovore i nastavak suradnje ovdašnjih Hrvata, ne samo s HDZ-om u BiH nego i s drugim političkim opcijama konstitutivnog hrvatskoga naroda u toj državi.

Hrvati u BiH – dobar primjer

Za DSHV je Čovićev posjet važan, jer predstavlja značajan korak u institucionalnom proširivanju multilateralne suradnje sa zajednicama Hrvata koji žive izvan Hrvatske, odnosno u BiH, naveo je predsjednik stranke Tomislav Žigmanov.

Kako je rekao, Hrvati u Srbiji i BiH imaju puno toga zajedničkoga – žive i rade izvan matične države, obje zajednice su autohtone na svom području, a imaju i istu prapostojbinu. Međutim, istakao je Žigmanov i da Hrvati žive u geopolitičkim različitim državama te trebaju sinergijski djelovati spram vlasti u Srbiji i Hrvatskoj kako bi pridonosili smanjivanju napetosti među ovim državama.

»Hrvati u Srbiji trebaju mnogo toga naučiti od Hrvata u BiH koji, čini nam se, vještije artikuliraju svoje interese, bolje su institucionalno i kadrovski postavljeni i na koncu, ali ne manje važno, ostvaruju i bolje uspjehe«, zaključio je Žigmanov.

Da Hrvati u BiH ovdašnjoj hrvatskoj zajednici mogu poslužiti kao dobar primjer budući da su uključeni u rad državnih institucija i u stalnoj su vezi s maticom, ocijenila je i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

»Budući da su Hrvati u Srbiji druga po veličini zajednica Hrvata izvan Hrvatske jako je važno za nas intenzivirati suradnju s onima od kojih možemo puno naučiti. Iskustvo koje Hrvati u BiH imaju, da su dio struktura i da mogu institucionalno djelovati, je nešto čemu teže i Hrvati u Srbiji, a odlična i dugotrajna komunikacija gospodina Čovića s državnim vrhom obiju država i Srbije i Hrvatske je i više nego od značaja za nas« izjavila je Vojnić.

Prilikom posjeta Čović je donirao i financijska sredstva za rad krovne institucije Hrvata u Srbiji, na čemu se Vojnić zahvalila.

J. D. B.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika