Tema Tema

Radovi na »čekanju«

»Upravo se rješava obnova oštećenog mosta u šumi Šmaguc, na kanalu DTD u Monoštoru, točnije – tender je u tijeku i proces ide po planu«, rečeno je prije godinu dana, kada je predsjednik Srbije taksativno nabrajao i analiziralo što je ispunjeno iz Subotičke deklaracije, sporazuma koji su lipnja 2016. godine potpisali predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i tada primjer Aleksandar Vučić. Tri godine od stavljanja potpisa na taj sporazum i godinu dana poslije Vučićevih riječi da proces glede mosta ide po planu u Monoštoru manje-više ništa novo, iako je krajem prošle godine izgledalo da će na pitanje mosta, koji za uporabu nije više od 10 godina, konačno biti stavljena točka.

Problemi u projektu

Pokušaja rekonstrukcije mosta u Monoštoru bilo je proteklih godina nekoliko, ali najdalje što se otišlo bile su najave obnove mosta i neuspjeli tenderi za izbor izvođača radova. Toliko se to razvuklo da je pitanje monoštorskog mosta bilo »na stolu« i prilikom razgovora Kitarović – Vučić prije tri godine. Dvije godine poslije toga, ili preciznije koncem rujna 2018., izabran je izvođač radova i potpisan ugovor o rekonstrukciji mosta Šmaguc. Posao težak 32,5 milijuna dinara dobio je beogradski S.P.C. d.o.o. Prema potpisanom ugovoru rok za završetak radova je bio 120 dana. A tih 120 dana isteklo je početkom godine, a od novog mosta ništa. Gdje je zapelo? To smo pokušali doznati u poduzeću Vojvodinašume, koje je vlasnik mosta i naručitelj posla. U tom poduzeću nam je potvrđeno da je nedugo nakon potpisivanja ugovora izvođač započeo s uklanjanjem starog mosta koji više od 10 godina nije u funkciji, ali je prije početka radova na izgradnji utvrđen tehnički nedostatak, što je zahtijevalo dodatno projektiranje, navodi se u pismenom odgovoru PR službe Javnog poduzeća Vojvodinašume na naša pitanja.

»Prilikom izvođenja pozicije u ugovoru, a koja se tiče kontrolnog geotehničkog istraživanja, dobijeni su rezultati koji se znatno razlikuju od osnovnog geotehničkog elaborata, te je potrebno dodatno preprojektiranje uz konzultacije s projektantom i nadzornim tijelom. Nakon analiza utvrđeno je da projekt mora pretrpjeti tehničku izmjenu, kako bi se mogao izvesti. Nadzor je sve to uredno uveo u građevinski dnevnik i prihvatio da se rokovi zamrznu, jer do zastoja nije došlo greškom izvođača a ni investitora«, kažu u Vojvodinašumama i dodaju da je i ugovorom predviđen produžetak roka gradnje u slučaju nastanka okolnosti koje nisu bile planirane plansko-tehničkom dokumentacijom.

Kako navode naručitelji posla do sada je uklonjena stara konstrukcija mosta, izvršeno geotehničko istraživanje, ispitivanje čelične konstrukcije mosta.

»Poslije niza sastanaka s projektantima, nadzorom i izvođačem radova 11. srpnja izvođaču je predan dopunjen projekt za izvođenje, koji je usklađen s novonastalim podatcima s terena i nastavak radova se očekuje u narednih mjesec dana«, obećanje je Vojvodinašuma.

Ukoliko bi poslije ovih problema sve krenulo kako treba, most neće biti završen za još nekoliko mjesci, pa bi u idealnom slučaju crvena vrpca na mostu mogla biti prerezana pri kraju godine.

I kompom ograničeno

A slika na kanalu Dunav – Tisa – Dunav kod Monoštora nepromijenjena je od početka godine. Iz vode vire samo drveni šipovi, kao svjedoci da je tu nekada bio drveni most. One koji žele, na drugu obalu prevozi kompa svakoga dana od pol šest ujutru do pol šest navečer. Hoće li radnici Vojvodinašuma, koji dežuraju 24 sata i poslije službenog radnog vremena kompe prevozi na drugu obalu na njihovu je odgovornost. Ali promet kompom je ograničen ne samo vremenski nego i glede tereta, naročito u vrijeme niskog vodostaja, što je upravo ovih dana.

»Kompom na drugu stranu mogu pješaci, biciklisti, motociklisti. Traktori i kamioni ne mogu, jer je vodostaj nizak. Treba kanal porasti barem za 60 centimetara da bi kompom mogli prelaziti traktori i kamioni, ali i onda smo ograničene nosivosti. To znači da kompom ne može traktor ili kamion s dvije prilikoce. Jedna se ostavlja na drugoj strani, prelazi se jednom, pa se ponovno kompom ide na drugu obalu po ostavljenu prikolicu. Sve to usporava promet«, priča nam radnik na kompi.

I za tih nekoliko minuta našeg razgovora bentom s druge strane obale prošlo je nekoliko traktora i kamiona natovarenih drvima. Do Monoštora ili Sombora morat će zaobilaznom cestom preko Kupusine ili Bezdana, što je 20 kilometara duže nego da idu preko mosta.

»Treba ovaj most svima. Oni koji rade drva, ribiči, lovci, turisti, vikendaši. Svi bi na drugu obalu, a mi smo svjedoci da ovaj most nije za uporabu 11 godina. I svi nas pitaju kada će biti novi most. Što mi znamo? Samo ono što čujemo. A toliko obećanja smo čuli da jednog dana kada most stvarno bude izgrađen više ni svojim očima nećemo vjerovati«, kaže radnik na kompi.

I time je reako ono što misle svi oni koji iz raznih razloga moraju na drugu obalu.

Z. V.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika