Aktualno Aktualno

Nova potpora Osječko-baranjske županije

Osječko-baranjska županija već godinama podupire hrvatsku zajednicu u Srbiji, a ta potpora intenzivirana je znatno u protekle dvije godine. Naime, ta će županija i ove godine iz svojega proračuna izdvojiti financijska sredstva za projekte ovdašnjih Hrvata. Sredstva će biti dodijeljena hrvatskim udrugama koje djeluju u području kulture, informiranja te obrazovanja. Tim povodom osječko-baranjski župan Ivan Anušić je u ponedjeljak, 15. srpnja, boravio u Subotici, gdje se sastao s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić. Financijska sredstava su donirana HNV-u, a za potrebe raspodjele novca Vijeće će raspisati natječaj.

Župan Anušić kaže kako je želja, ali i obveza te županije, pomoći Hrvate u Srbiji, kako zbog njihova opstanka na ovim prostorima tako i očuvanja njihovih kulturnih vrijednosti kao dijela sveukupne hrvatske kulture.

»Niti središnja, niti regionalne vlasti nisu do sada uložile dovoljno truda da potaknu hrvatsku nacionalnu manjinu na području Vojvodine i Srbije da budu aktivnije ili proaktivnije. Sada su se stvari počele mijenjati, postajemo svjesniji obveza nas u Hrvatskoj prema Hrvatima koji ovdje žive i prava koja vi trebate imati i korisiti. Isto kao što nacionalne manjine na području Hrvatske imaju prava, očekujemo da ista prava imaju i Hrvati u Srbiji«, kazao je Anušić.

Potpora kojom se želi osnažiti ovdašnja zajednica Hrvata nije samo financijska, te je tako Osječko-baranjska županija nedavno organizirala i edukaciju za pisanje EU projekata. Polaznici koji su prošli tu obuku trebali bi u listopadu biti sudionici na Otvorenim danima (Open Days) u Bruxellesu, gdje će se upoznati s funkcioniranjem i fondovima Europske unije.

»Nadamo se da će Srbija uskoro biti članica EU i želimo da Hrvati u Srbiji budu spremni za te procese«, kazao je Anušić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je važnost ovakve potpore, budući da se hrvatske udruge suočavaju s nizom problema koje utječu na njihovo svakodnevno funkcioniranje.

»Predstavnici HNV-a su u proteklih šest mjeseci obišli hrvatske udruge u Srbiji, te konstatirali da postoje velike potrebe i problemi udruga, a na temelju toga sačinili prioritete potreba. Udruge mogu aplicirati na natječaje, ali to im nisu dovoljna sredstva. Na temelju toga, mi smo zatražili pomoć od Osječko-baranjske županije koja već duži niz godina pomaže Hrvate u Srbiji«, kazala je Vojnić.

D. B. P.

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika