Aktualno Aktualno

Nova potpora Osječko-baranjske županije

Osječko-baranjska županija već godinama podupire hrvatsku zajednicu u Srbiji, a ta potpora intenzivirana je znatno u protekle dvije godine. Naime, ta će županija i ove godine iz svojega proračuna izdvojiti financijska sredstva za projekte ovdašnjih Hrvata. Sredstva će biti dodijeljena hrvatskim udrugama koje djeluju u području kulture, informiranja te obrazovanja. Tim povodom osječko-baranjski župan Ivan Anušić je u ponedjeljak, 15. srpnja, boravio u Subotici, gdje se sastao s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić. Financijska sredstava su donirana HNV-u, a za potrebe raspodjele novca Vijeće će raspisati natječaj.

Župan Anušić kaže kako je želja, ali i obveza te županije, pomoći Hrvate u Srbiji, kako zbog njihova opstanka na ovim prostorima tako i očuvanja njihovih kulturnih vrijednosti kao dijela sveukupne hrvatske kulture.

»Niti središnja, niti regionalne vlasti nisu do sada uložile dovoljno truda da potaknu hrvatsku nacionalnu manjinu na području Vojvodine i Srbije da budu aktivnije ili proaktivnije. Sada su se stvari počele mijenjati, postajemo svjesniji obveza nas u Hrvatskoj prema Hrvatima koji ovdje žive i prava koja vi trebate imati i korisiti. Isto kao što nacionalne manjine na području Hrvatske imaju prava, očekujemo da ista prava imaju i Hrvati u Srbiji«, kazao je Anušić.

Potpora kojom se želi osnažiti ovdašnja zajednica Hrvata nije samo financijska, te je tako Osječko-baranjska županija nedavno organizirala i edukaciju za pisanje EU projekata. Polaznici koji su prošli tu obuku trebali bi u listopadu biti sudionici na Otvorenim danima (Open Days) u Bruxellesu, gdje će se upoznati s funkcioniranjem i fondovima Europske unije.

»Nadamo se da će Srbija uskoro biti članica EU i želimo da Hrvati u Srbiji budu spremni za te procese«, kazao je Anušić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je važnost ovakve potpore, budući da se hrvatske udruge suočavaju s nizom problema koje utječu na njihovo svakodnevno funkcioniranje.

»Predstavnici HNV-a su u proteklih šest mjeseci obišli hrvatske udruge u Srbiji, te konstatirali da postoje velike potrebe i problemi udruga, a na temelju toga sačinili prioritete potreba. Udruge mogu aplicirati na natječaje, ali to im nisu dovoljna sredstva. Na temelju toga, mi smo zatražili pomoć od Osječko-baranjske županije koja već duži niz godina pomaže Hrvate u Srbiji«, kazala je Vojnić.

D. B. P.

 

 

 

 

Najava događaja

07.06.2020 - Produljen rok prijava za izlaganje na stručnom skupu \\\'Čitanjem do uključenosti\\\'

Programski i organizacijski odbor stručnog skupa Čitanjem do uključenosti koji će se održati 2. i 3. listopada 2020. u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice Subotica (Cara Dušana 2) u okviru XIX. Dana hrvatske knjige i riječi, dana Balinta Vujkova produljio je rok za prijavu izlaganja do 15. srpnja 2020. godine.

Prijave za sudjelovanje s izlaganjem šalju se na adresu izlaganja.skup.Subotica2020@gmail.com.

Povratne informacije potencijalni sudionici s izlaganjem dobit će do 1. kolovoza 2020.

Programski i organizacijski odbor pratit će preporuke svih nadležnih tijela, nacionalnih stožera civilne zaštite i drugih, u vezi s mjerama zaštite širenja zaraze od koronavirusa.

O odgodi ili otkazivanju svi prijavljeni izlagači i sudionici stručnog skupa bit će pravodobno obaviješteni.

Informacije o skupu, programu i prijavi sudionika te konačni program bit će dostupni na mrežnoj stranici Zagrebačkog knjižničarskog društva i mrežnim stranicama Hrvatske čitaonice, Gradske knjižnice Subotica i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

14.06.2020 - Natječaj za Festival bunjevački pisama

Temeljna svrha Festivala bunjevački pisama u Subotici je promocija i popularizacija nove bunjevačke pisme i poticaj svima, a osobito mladima kako bi sami pridonijeli očuvanju i unapređenju kulturne baštine svoga roda i naroda.

PROPOZICIJE NATJEČAJA:

 1. Tekst i glazba trebaju predstavljati život i običaje bačkih Bunjevaca;
 2. Tekst pjesme mora biti pisan ikavicom ili ijekavicom;
 3. Pjesma može imati 3 ili 4 strofe;
 4. Dužina pjesme je od 3 do5 minuta;
 5. Note (melodija, akordi) i tekst treba dostaviti u 2 primjerka;
 6. Uz tekst i melodiju obvezno dostaviti i demo snimku;
 7. Radovi prethodno ne smiju biti izvođeni (premijerno izvođenje);
 8. Jedan autor može dostaviti najviše 3 skladbe;
 9. Primljeni radovi se ne vraćaju;
 10. Radovi se šalju pod šifrom, a rješenje šifre (ime, prezime i adresa autora i kontakt telefon) mora biti u posebnoj, zatvorenoj kuverti;
 11. Nakon odabira najboljih radova, stručna komisija će autore izvijestiti o rezultatima;
 12. Festival se organizira isključivo na volonterskim principima, te se radovi neće honorirati;
 13. Autor skladbe koja je odabrana za izvedbu na festivalu samim njezinim slanjem daje svoj neopozivi pristanak da se skladba studijski snimi i izda na nosaču zvuka i video zapisu radi popularizacije festivala.

Natječaj je otvoren do 31. svibnja (maja) 2020.

Skladbe slati na adresu:

Vojislav Temunović, Skerlićeva 17 24000 Subotica, ili

HGU FBP, Jo Lajoša 4/a 24000 Subotica;

mail: hgu.fbp@gmail.com

s naznakom: ZA XX. „Festival bunjevački pisama“

Festival će biti održan 27. rujna (septembra) 2020. u Subotici.

 

 • Doček NS2020
 • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
 • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
 • RS APV Pokrainska Vlada
 • VRHRS
 • DUZHIRH
 • Hrvatska Matica Iseljenika
 • DigitalDay