Tema Tema

Nastavak borbe za prava Hrvata

Tijekom proteklih godina postojanja uloga DSHV-a bila je ključna za političko djelovanje Hrvata i borbu za ravnopravnost u društvu, ocijenjeno je u ponedjeljak na proslavi 29. obljetnice te, danas jedine, političke stranke s hrvatskim predznakom u državi.

»Kada je riječ o dostojanstvu Hrvata u Vojvodini, o našim stalnim zahtjevima za pozitivnim priznanjima, za prestanak politike isključivanja, za otklone od prešućivanja i ignoriranja, hrabro i odlučno nastavljamo s nesebičnim zauzimanjem da se Hrvati u Vojvodini u javnosti ne percipiraju na negativni način, da ne trpimo akte diskriminacije, već da kao Hrvati u vlastitom dostojanstvu budemo jednako tretirani kao i svi drugi građani Srbije. To je temeljni preduvjet za političku slobodu Hrvata u Vojvodini«, kazao je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Na ovome planu, kako je pojasnio, Hrvati još uvijek imaju brojnih problema:

»Stoga se moramo nastaviti boriti za pravo Hrvata: za sudjelovanje u donošenju političkih odluka, što podrazumijeva institut zajamčenih mandata, zatim za jednake mogućnosti sudjelovanja u javnom životu i zapošljavanju, osobito u državnim institucijama i javnim ustanovama (načelo razmjerne zastupljenosti u svim segmentima društva); naša se zalaganja imaju odnositi i na kvalitetu uvjeta života u naseljima u kojima Hrvati žive, te na područje ekonomije – želimo živjeti od rada te smo zainteresirani za politike koje se odnose na poljoprivredu, za razvoj poduzetništva, programe namijenjene ruralnim sredinama«.

Uspješna godina

Sumirajući ostvareno u proteklih godinu dana, Žigmanov je kao stranačke uspjehe naveo veliku angažiranost i apsolutnu pobjedu elektora okupljenih oko DSHV-a na izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće, dvostruko povećanu izlaznost ovdašnjih Hrvata na izbore za EU parlament, kao i dobar rezultat na nedavnim izborima za mjesne zajednice u Subotici. Također, naveo je i poboljšanu komunikaciju i suradnju s tijelima vlasti u Srbiji i Hrvatskoj. Pozitivnim je ocijenio iskustvo i rezultate koje su imali s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u rješavanju jednog dijela otvorenih pitanja i izazova. S druge strane, od institucija i političkih organizacija u Hrvatskoj DSHV očekuje razumijevanje potreba ovdašnjih Hrvata te djelatnu zauzetost i pomoć u rješavanju problema, čega smo, kako je naglasio, »bili više puta svjedoci u posljednje vrijeme i na čemu smo im zahvalni«.

Na koncu izlaganja Žigmanov se osvrnuo i na izbore u Srbiji koji nas očekuju iduće godine.

»Kao neka vrsta pripreme za taj najveći izazov pred nama jest intenziviranje razgovora radi suradnje s političkim strankama, što je veoma osjetljivo područje našeg djelovanja. Spremni smo surađivati sa svim političkim strankama u Srbiji koje žele, hoće i mogu ispuniti naše konkretne a legitimne zahtjeve glede dostojanstva i ravnopravnosti Hrvata u Vojvodini, o čemu je ranije bilo riječi. Očekujemo i nadalje djelatnu podršku i pomoć matične domovine u našim nastojanjima da ostvarimo naše legitimne interese«, poručio je on.

Potpora iz matice

Gost na svečanosti bio je i osječko-baranjski župan Ivan Anušić (HDZ), čelni čovjek jedne od najaktivnijih županija kada je u pitanju potpora Hrvatima u Srbiji.

»Ta potpora je obveza vaše matične države Hrvatske, pomagati Hrvate ne samo ovdje u Srbiji nego i u Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, gdje ih ima. Hrvatska do prije pet godina nije prepoznavala sve one potrebe i muku i trnoviti put kojim vi kročite svakodnevno, pokušavajući ovdje opstati i održavajući vašu, našu kulturnu baštinu i sve ono što čini nas Hrvatima kao takvima. Mislim da su se vremena počela mijenjati, da smo u Hrvatskoj postali svjesni kako se moramo brinuti o našim ljudima izvan domovine. Vi ste primjer hrvatske zajednice izvan domovine koja je imala možda i najteži put od 1990. do danas. Puno vojvođanskih Hrvata je tada došlo u Hrvatsku, neki od njih žive u Osijeku i s nekima od njih sam u kontaktu i od njih sam i slušao ta svjedočanstva. Danas imam mogućnost utjecati na odluke i s razine Vlade i s razine regionalne samouprave, te ćemo nastaviti pomagati Hrvate u Srbiji i ubuduće. Potrebno je pomagati ne samo u materijalno-financijskom pogledu, već i po pitanju znanja i vještina koje vam možemo prenijeti jer smo članica Europske unije, te da budete spremni kada se takve mogućnosti otvore i Srbiji, da to koristite za neke vaše projekte«, poručio je Anušić.

Osječko-baranjski župan je izrazio nadu da će Srbija tijekom pristupanja EU pripadnicima hrvatske manjine osigurati politički prostor kakav imaju Srbi u Hrvatskoj.

»Srbi u Hrvatskoj imaju jako veliki politički, društveni i gospodarski prostor u kojem mogu funkcionirati i širiti svoju zajednicu i svoju kulturu. Isto to trebate imati i vi, bez ijedne jedine iznimke«, kazao je Anušić.

Prioritet u bilateralnim odnosima

Napominjući kako su snažne institucije i organizacije preduvjet opstanka nekog naroda, veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota je u svojem obraćanju rekao da je uloga DSHV-a bila »ključna i nezaobilazna« u političkom životu, ali i opstanku ovdašnjih Hrvata.

»DSHV je sve ove godine bio i ostao garant i glavni čimbenik opstanka i stabilnosti, razvoja i budućnosti Hrvata u Srbiji. To je nesporna činjenica i bez DSHV-a Hrvati ne bi mogli ostvarivati svoja prava i truditi se to činiti, uz potporu svih drugih«, istaknuo je Bakota.

Veleposlanik je najavio i daljnju potporu matične države Hrvatima u Srbiji, te u tom smislu, pohvalio potporu koju dobivaju iz pojedinih županija u Hrvatskoj. Kako je dodao, Hrvatska će uskoro preuzeti predsjedanje Euroskom unijom, i u tom kontekstu imat će poseban pristup susjednim zemljama, pa tako i Srbiji.

»U tom pogledu želim naglasiti da ćemo u svim bilateralnim kontaktima uvijek na najvišu razinu, kao veliki prioritet, staviti upravo hrvatsku zajednicu. Tu trebamo zaista postići nove iskorake pa i po pitanju zajamčenih mandata, očuvanja identiteta, kulture i obrazovanja. To su prioriteti na koje hrvatska zajednica ima pravo i koje treba ostvariti«, rekao je Bakota.

Proslavi 29. obljetnice DSHV-a, među ostalima, prisustvovali su i drugi predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Hrvatskog nacionalnog vijeća, hrvatskih udruga i medija te Katoličke crkve.

Prije proslave obljetnice i domjenka, u crkvi sv. Roka služena je misa za pokojne članove te uspješnu budućnost DSHV-a.

D. B. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika