Tema Tema

Otvorena Šokačka kuća

Hrvati u Vajskoj, donjem dijelu Podunavlja, ali i cjelokupna hrvatska zajednica kao i općina Bač dobili su mjesto u kome će se čuvati tradicija i kultura šokačkih Hrvata iz tog dijela Vojvodine. To mjesto bit će Šokačka kuća, koju je Hrvatska kulturna udruga Antun Sorrg iz Vajske kupila zahvaljujući financijskoj potpori Vukovarsko-srijemske županije, potpori Hrvatskog nacionalnog vijeća, inicijativi dopredsjednika HNV-a Željka Pakledinca i naporima same udruge da ostvari svoju želju i skući se na svojoj adresi.

Ostvarena želja

Aktivnosti vezane za kupnju kuće trajale su od 2018. godine, a samu ideju pratila je izrada elaborata na dvadesetak stranica u kome je detaljno objašnjen značaj kupovine ovakvog prostora za Hrvate u Vajskoj i okolici.

»Šokačka kuća u Vajskoj zamišljena je kao prostor u kome će svoje sjedište imati kulturna udruga Antun Sorrg, a u cilju osiguranja prostora za manifestacije i okupljanje zajednice tamošnjih Hrvata. Zamišljena je kao multufunkcionalni prostor u kojem bi osim ureda za članove udruge bile prostorije za prezentaciju kulturne baštine šokačkih Hrvata i prostor za organizaciju događaja, a sve u cilju bogaćenja kulturne ponude«, navodi se u elaboratu.

»Našu ideju smo uspjeli provesti do kraja prije svega zahvaljujući trudu pročelnika za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrije Matića i dopredsjednika HNV-a Željka Pakledinca. Njihovi napori rezultirali su time da vukovarsko-srijemski župan Božo Galić prepozna ideju, da nam pomogne predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.

»Kuću ćemo prije svega koristiti za rad naše udruge, ali bit će otvorena i za druge udruge i hrvatske institucije kao i svih ljudi koji cijene zajednički suživot«, kaže Mladen Šimić predsjednik HKU Antun Sorgg.

Kaže da u početku ni sami Vajštanci nisu vjerovali da će ova ideja biti realizirana, ali kada se sama realizacija približila kraju ponudili su pomoći pokućstvom i drugim stvarima kojima treba biti opremljena ova kuća. No, u udruzi kažu da ne žure, jer ima još radova koje treba uraditi na samoj kući prije nego krene njeno unutarnje opremanje.

Plan je da se prostorije u kući adaptiraju u tradicionalnom stilu, tako da jedna prostorija treba biti izložbeni prostor dok bi ostale prostorije bile opremljene tradicionalnim namještajem i pokućstvom. Osim planova za korištenje same kuće ima ideja i kako iskoristiti pomoćne prostorije, a jedna od njih je prostorija za proizvodnju začinske paprike. To bi bio jedan od koraka ka ostvarenju ideje da cijeli projekt Šokačke kuće u Vajskoj bude samoodrživ, prije svega kroz prezentiranje tradicijskih zanata i organiziranje manifestacija.

Potpora iz Hrvatske

Presijecanjem crvene vrpce Šokačku kuću službeno je otvorio župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

»Naša županija granična je županija sa Srbijom. Oko 16 posto stanovništva naše županije jesu pripadnici srpske manjinske zajednice. Pomažemo i njima, ali i hrvatskoj zajednici s druge strane granice. Važni su nam dobri susjedski i regionalni odnosi. Suradnja udruga, suradnja u području kulture samo je jedan dio suradnje, a mi želimo da ona bude i u sportu, gospodarstvu i da na taj način gradimo odnose za budućnost«, kazao je Galić.

Otvorenju Šokačke kuće nazočio je i veleposlanik Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota. »Iznimo je bitno da dodatno damo potporu oko nekih projekata u kojima je ključna suradnja lokalnih samouprava i uprava. Veseli me da je Vukovarsko-srijemska županija prepoznala ovaj projekt. Moramo stvari spustiti na lokalnu razinu, jer će lokalna sredina u nekim trenutcima bolje i kvalitetnje prepoznati značaj određenih projekata za lokalno stanovništvo. Sačuvati kulturnu baštinu veliki je izazov. Tu bih istaknuo i problem hrvatske zajednice kada je riječ o kadrovskim kapacitetima i financijama, jer održavati jednu ovakvu kuću nije lako. I to će biti izazov«, kazao je Bakota.

»Nadam se da je ovo u Vajskoj samo početak, jer upravo je strategija Hrvatskog nacionalnog vijeća da u malim mjestima napravimo jezgre koje će kasnije činiti mrežu Hrvata. Od 54 aktivne udruge samo sedam ima prostor u svom vlasništvu, 25% hrvatskih udruga nema pristupa nikakvom prostoru za okupljanje, tako da je velika stvar što će evo osma udruga imati svoje mjesto. Ne samo za potrebe udruge već i stanovništva u Vajskoj, Plavni, Baču. Ovo u Vajskoj je jedan izuzetan primjer kako smo za šet mjeseci mogli realizirati jedan projekt. Ideja jest potekla iz udruge, HNV je potpomogao da se ideja stavi na papir, DSHV je pomogao svojim lobiranjem i ovo je samo dokaz kako zajedničkim djelovanjem brzo možemo uraditi ono što je potrebno našoj zajednici«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Ona je istaknula da HNV skrbi o Hrvatima u cijeloj Srbiji, jer samo u jednoj općini nema Hrvata, ali HNV nema područnih ureda. Zato ovakve kuće i udruge mogu djelovati kao neka vrsta područnih ureda dok oni zaista ne počnu funkcionirati.

Otvorenju Šokačke kuće nazočili su i konzul prvog razreda Konzulata RH u Subotici Mihael Tomšić, predsjednik DSHV-a i republički zastupnik Tomislav Žigmanov, dopredsjednik HNV-a Željko Pakledinac, predsjednik Odbora HNV-a za kulturu Darko Sarić Lukendić i predsjednik općine Bač Borislav Antonić.

Z. V.

 

ANTRFILE

Vajska

Stanovništvo u Vajskoj – Hrvati, Mađari i Nijemci stoljećima su bili vezani uz franjevce, koji su 1788. godine počeli voditi matične knjige i koji su utemeljili školstvo u ovom dijelu Podunavlja. Crkva svetog Jurja sagrađena je 1842. godine. Prije raspada nekadašnje države u Vajskoj je živjelo 556 Hrvata i oni su činili 17,5 posto ukupog stanovništva. Broj stanovnika smanjuje se iz godine u godinu i prema posljednjem popisu Hrvata je 326.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika