Tema Tema

Na ponos hrvatskoj zajednici

Svečanom akademijom i dodjelom nagrada i priznanja najboljim učenicima na hrvatskom nastavnom jeziku obilježen je praznik hrvatske zajednice u Srbiji – Dan Ivana Antunovića, narodnog preporoditelja vezanog uz prosvjetu i obrazovanje. Svečanosti, koja je održana 13. lipnja u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici, nazočio je veliki broj uzvanika, kako iz Hrvatske tako i iz Srbije.

Važnost obrazovanja

Dan rođenja Ivana Antunovića proglašen je za jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji, a biskup Antunović je čvrsto vjerovao u važnost obrazovanja.

»Svojim prisustvom pokazujete da i vi vjerujete u našu djecu koja će danas primiti nagrade, a ujedno i da vjerujete u našu budućnost koja će iznići iz tih malih sjemena. Danas govorimo o talentima, kojih, osvrnemo li se dobro po zajednici, ima jako puno i jako različitih«, kazala je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić te navela primjer Alberta Einsteina koji je imao zanimljivu formulu uspjeha:

»On je rekao kako su za uspjeh potrebna tri čimbenika: rad, igra i tišina. Danas smo ovdje, jer u nastavi na hrvatskom jeziku i Srbiji imamo 108 učenika koji su se, vjerujemo, ovih pravila pridržavali i zato uspjeli. Ono što vam u ime zajednice, draga djeco, želim poručiti jest da je vaš uspjeh zaista uspjeh cijele zajednice i da smo ponosni na vas.«

U svom pozdravnom govoru predsjednica HNV-a je zahvalila svima onima bez kojih obrazovanje na hrvatskom jeziku ne bi bilo na ovakvoj razini, od odgojitelja, učitelja, nastavnika, profesora i ravnatelja škola, sve do učenika koji su svojim posvećenim radom omogućili osjećaj ponosa. Također je čestitala odboru za obrazovanje pri HNV-u, na čelu s predsjednicom Margaretom Uršal.

Biti najbolji nije samo čast nego i obveza

Nazočnima se obratio i zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, koji je podsjetio na važnost zalaganja i djelovanja Ivana Antunovića.

»Danas Hrvatsko nacionalno vijeće nastavlja rad koji je Antunović započeo, te u suradnji sa školama i institucijama Srbije i Hrvatske intenzivno radi na jačanju obrazovne komponente Hrvata u Srbiji. Želja nam je svima da se otvori Hrvatski školski centar, te da to postane mjesto izvrsnosti na ovim prostorima« kaže Magdić.

On je ovom prigodom podsjetio na olakšice za studente iz Vojvodine, prvenstveno na sveučilištima u Zagrebu, kao i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, te najavio kako postoji velika vjerojatnost da će se već od ove godine otvoriti mogućnost studiranja i na Veleučilištu Lavoslav Ružička u Vukovaru.

U ime Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Hrvatske svečanosti je prisustvovao i Momir Karina, koji se skupu obratio u ime ministrice Blaženke Divljak, rekavši kako je među najboljima uvijek lijepo, te je poručio djeci:

»Morate zapamtiti da biti najbolji nije samo čast, nego i obveza. I u Bibliji je rečeno: 'Onome kome je više dano, od njega se više i očekuje'. Cijelom obrazovnom sustavu je najveći izazov raditi s najboljima, koji imaju najviše talenta, koji su zahtjevniji. Naša budućnost ste vi. Imajte svoje uzore, budite na ponos svojim obiteljima, školi, zajednici, a svakako i hrvatskom narodu«.

Crvena kravata

Temeljem obrazaca koji su pristigli iz pet osnovnih škola i dvije srednje škole petočlana komisija, sastavljena od nastavnika iz četiri škole i tajnice Vijeća je načinila popis pohvaljenih i nagrađenih učenika sukladno Pravilniku HNV-a o pohvaljivanju i nagrađivanju. Sve njih Hrvatsko nacionalno vijeće pohvalilo je za postignute rezultate i uspjehe tijekom školske 2018./19. godine s porukom: »Na ponos si svojoj zajednici!« Učenici su osim pohvalnica dobili i knjige, sovice, a oni najbolji i slušalice.

Ovom prigodom je proglašena i učenica generacije cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, a nagrada crvena kravata pripala je Matei Rudinski, učenici 8. razreda OŠ Matko Vuković iz Subotice, gdje je također učenica generacije. Za ovu nagradu plasirali su se s izuzetnim uspjehom i Anamarija Kuntić iz OŠ Matko Vuković i Ivan Huska iz OŠ Ivan Milutinović, Subotica. Svi troje su tijekom osnovnoškolskog obrazovanja postigli izuzetne uspjehe na najvišim nivoima natjecanja, te tako pronijeli glas o svojim školama, ali i o nastavi na hrvatskom jeziku.

Nagrada crvena kravata je ove godine dodijeljena treći puta, a na simboličkome planu predstavlja priznanje za postignute uspjehe, a sama po sebi prepoznatljivo je obilježje identiteta matične domovine i hrvatskog naroda.

Pohvala mentorima

Hrvatsko nacionalno vijeće ovom prigodom je pohvalilo i nagradilo i profesore, odnosno mentore koji su se ovogodišnjim radom s učenicima, kako u nastavnim tako i u izvannastavnim aktivnostima posebno istaknuli. Ove godine nagradu su dobili profesorica hrvatskog jezika i književnosti u OŠ Matko Vuković i profesorica filozofije i logike u Gimnaziji Svetozar Marković u Subotici Mirjana Crnković, te profesor biologije u OŠ Matko Vuković Zlatko Neorčić.

Tijekom programa nastupio je Dječji tamburaški orkestar Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama, pod ravnanjem prof. Mire Temunović, mališani iz vrtića na hrvatskom jeziku Petar Pan iz Tavankuta i djeca vrtića Marija Petković-Sunčica, te je prigodne stihove recitirala Mirjana Milodanović, učenica 3. razreda Gimnazije Svetozar Marković u Subotici.

Na kraju akademije ravnatelj Školske knjige iz Zagreb Ante Žužul uručio je predsjednici HNV-a Jasni Vojnić knjigu 120 tisuća riječi hrvatskog jezika, pod recenzijom akademika Radoslava Katičića, koju je objavila ova nakladnička kuća, da ju, kako je rekao, čuva u zagrljaju i potiče sve one koji će čuvati i obogaćivati hrvatski jezični standard.

Od rujna u prvi razred osnovne škole, po sadašnjim podacima, u školske klupe sjesti će 37 prvaša, a upis za srednju školu je u tijeku.

Ž. V.

 

Antrfile

Gosti na akademiji

Svečanoj akademiji su među ostalima nazočili i generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji Stjepan Glas, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić, hrvatski političar Dražen Budiša, ravnateljica učeničkog doma Marije Jambrišak iz Zagreba Ljubica Banović sa suradnicama, državni tajnik u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak, zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov, ravnatelj Pedagoškog zavoda Vojvodine János Puskás, članica gradskog vijeća Grada Subotice zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić, članica Gradskog vijeća Grada Subotice zadužena za kulturu Miroslava Babić, savjetnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlado Radulović i tajnik Nacionalnog vijeća mađarske nacionalne manjine Emil Lulić.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika