Aktualno Aktualno

Glasovalo više vojvođanskih Hrvata

Oko 400 pripadnika hrvatske manjine u Srbiji, znatno više nego prije četiri godine, glasovalo je jučer na izborima za europski parlament, procjena je to predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova. U subotičkom konzulatu Hrvatske glasovala su ukupno 634 hrvatska državljanina. Od toga broja, kako procjenjuje Žigmanov, nešto manje od 300 glasača bili su pripadnici hrvatske manjine. Ovome broju, ističe Žigmanov, treba pridodati još oko 80 glasova u beogradskom veleposlanstvu, gdje su bili glasovati srijemski Hrvati.
»Gotovo 400 glasova potpore hrvatskim opcijama rezultat je planskog djelovanja vodstva zajednice vođene uoči izbora putem medija, društvenih mreža, ali i unutar naših institucija i organizacija. U okvirima naših skromnih mogućnosti motivirali smo njihove predstavnike i članove da iziđu i glasuju«, izjavio je Žigmanov dodajući da su na prijašnjim EU izborima primjerice u subotičkom konzulatu svoje glasačko pravo iskoristila svega 124 birača, a ovoga puta ih je bilo 634.
Inače, u Srbiji su u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Hrvatske ukupno glasovala 1.994 državljana Hrvatske. U Generalnom konzulatu u Subotici glasovala su 634 hrvatska državljanina koji imaju prebivalište u Vojvodini, dok je Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu glasovalo 1.360 hrvatskih državljana. Uz spomenutu hrvatsku manjinu, u većem broju nego ranijih godina glasovale su i srpske izbjeglice iz Hrvatske koje imaju hrvatsko državljanstvo. Uvjerljivo najveći broj glasova dobile su dvije srpske stranke iz Hrvatske (oko 1600) a nakon njih je HDZ s oko 200 glasova.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika