Aktualno Aktualno

Iziđite na izbore za europski parlament!

Predsjednica Hrvatskog nacionalnoga vijeća Jasna Vojnić pozvala je sve Hrvate u Srbiji koji imaju državljanstvo Hrvatske da iziđu na izbore za Europski parlament koji će biti održani idućeg tjedna, od 23. do 26. svibnja.

»Republika Hrvatska je jedna od 28 članica Europske unije koja će dati svoje predstavnike u jedno od najznačajnijih institucija na europskoj razini. Izbori za europski parlament se direktno dotiču i hrvatskog naroda u Srbiji. Davanjem svojega glasa na svojevrstan način možete utjecati na poboljšanje položaja pripadnika naše zajednice. No, ovi su izbori prilika da se dodatno osnaži suradnja Hrvata u Srbiji s najrelevantnijim političkim čimbenicima u domovini, koji će svakako zastupati i interese ovdašnjih Hrvata u Bruxellesu. Izađimo na izbore za EU parlament i pokažimo da smo kao zajednica sazreli i preuzeli odgovornost za svoju budućnost«, poručila je Jasna Vojnić.

Registracija za glasovanje je potrebna samo ukoliko imate hrvatsko državljanstvo s prebivalištem izvan Republike Srbije, a svi oni koji imaju prebivalište u Srbiji moći će bez registracije, s bilo kojim osobnim dokumentom, pristupiti glasovanju.

I Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozvao je putem medija građane Srbije koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske da se odazovu na izbore za Europski parlament.

»To je građanska dužnost svih onih kojima je do demokracije i budućnosti Europske unije stalo. Na taj način građani Republike Srbije koji imaju i hrvatsko državljanstvo nedvosmisleno šalju poruke da im je stalo i do europske budućnosti Srbije kojoj je DSHV dosljedno i otpočetka privržen«, kaže predsjednik ove stranke Tomislav Žigmanov.

Dodaje kako iz financijskih razloga nisu bili u mogućnosti voditi u pozitivnom smislu agresivniju ili rašireniju kampanju za izlazak na izbore kao što je to prisutno recimo u mađarskoj manjinskoj zajednici koja i ovoga puta može glasovati za kandidata iz Vojvodine Andora Delija. S druge strane, smatra i kako zbog postojanja samo dva izborna mjesta, u Beogradu i u Subotici, i nepostojanja glasovanja putem pošte (kao što to mogu raditi državljani Republike Mađarske) jedan broj osoba s pravom glasa zbog udaljenosti neće moći na istima i sudjelovati.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika