Aktualno Aktualno

Rješava se pitanje vraćanja Hrvatskog doma

Prvi posjet predstavnika novog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća s lokalnim vlastima na području Srijema bio je posjet Gradu Srijemska Mitrovica. U delegaciji HNV-a 10. svibnja bili su predsjednica Jasna Vojnić, dopredsjednik HNV-a za Srijem Darko Vuković, predsjednik Odbora za kulturu Darko Sarić Lukendić, predsjednik Odbora za službenu uporabu jezika i pisma Zlatko Načev i predsjednik HKC-a Srijem – Hrvatski dom Krunoslav Đaković. Tijekom sastanka u Gradskoj kući s gradonačelnikom Vladimirom Sanaderom predstavnici HNV-a su razgovarali o potrebama i problemima hrvatske zajednice u srijemskomitrovačkoj općini, a jedna od tema odnosila se i na riješavanje problema povratka Hrvatskog doma tamošnjoj hrvatskoj zajednici.

Pravno pitanje Hrvatskog doma

Dužnosnoci HNV-a upoznali su gradonačelnika s članovima novog saziva krovne institucije Hrvata u Srbiji i s njihovim aktivnostima. »Praksa novog saziva HNV-a je da obilazi lokalne samouprave. Ono što treba istaći jest da je lokalna hrvatska zajednica u ovom gradu zadovoljna suradnjom s gradskom upravom i želja nam je da se ta suradnja u kulturnom, obrazovnom i svakom drugom segmentu nastavi i ubuduće«, kazao je Darko Vuković.

Također, izrazio je zadovoljstvo zbog spremnosti lokalne samouprave da se uskoro riješi problem povratka Hrvatskog doma hrvatskoj zajednici.

»Iznimno nam je važna realizacija pregovora i dogovora vezanog za rješavanje problema povratka Hrvatskog doma i drago nam je da postoji volja za rješavanjem tog problema i od predstavnika Grada. Konstantirali smo da su problemi ljudi koji žive u općinama koje smo obišli uglavnom isti, a oni se prije svega odnose na zaposlenje, obrazovanje i kulturu. U pet škola u ovom gradu djeca pohađaju Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a dosta se ulaže u kulturu svih nacionalnih zajednica. Manifestacija Srijemci Srijemu, koja će biti održana 18. svibnja u ovom gradu, upravo pokazuje uvezanost i povezanost zajednica srijemskih udruga na kulturnoj razini.«

I predstavnici HKC-a SrijemHrvatski dom potvrdili su da postoji dobra suradnja s lokalnom samoupravom. »Ono što mogu potvrditi jest da su odnosi hrvatske zajednice s lokalnom samoupravom izvrsni. Sve probleme, zahtjeve i potrebe uvijek rješavamo u dogovoru i u komunikaciji s gradonačelnikom i sa svim drugim relevantnim institucijama u lokalnoj samoupravi«, kazao je Đaković, dotakavši se i problema Hrvatskog doma.

»Pitanje Hrvatskog doma u Srijemskoj Mitrovici se rješava jako dugo. Lokalna samouprava je 2007. godine vratila taj objekt na korištenje HKC-u SrijemHrvatski dom. Mi jesmo u posjedu, koristimo ga, a u dobroj suradnji ga koristi i gradski folklor Branko Radičević i druge institucije kulture, kada je to potrebno. Ali pravno pitanje još nije riješeno. Oni koji su bili u postupku restitucije znaju koliko je to komplicirano, a ovdje u Srijemskoj Mitrovici je u pitanju udruga, pa ima više problema. Nadam se da će nam se Hrvatski dom vratiti, jer takav je i dogovor između Hrvatske i Srbije. Dok pravna situacija ne bude riješena, nitko nam neće dati donacije. Mi za sad 'krpimo rupe', kako objekt ne bi prokišnjavao, jer ni po kom osnovu ne možemo dobiti sredstva, niti možemo nešto veliko ulagati. Hrvatski dom nije dugo održavan, prilično je ruiniran i predstavlja ruglo i gradu i nama. Kada se pravne stvari riješe, u planu nam je da ga obnovimo da bude na ponos i hrvatskoj zajednici i Srijemskoj Mitrovici«.

Hrvatski jezik i u Binguli

Kako je istaknuo Vladimir Sanader, Grad će kao i do sada pomagati hrvatsku zajednicu, kao i sve ostale manjinske zajednice na području srijemskomitrovačke općine.

»Kroz naše proračunske planove i programe pomažemo manjinske zajednice na području Grada, kao i kulturno-umjetnička društva koja postoje u okviru tih zajednica. Želimo nastaviti dosadašnju uspješnu suradnju sa svima i moram istaći da u prethodnom razdoblju nismo imali nikakvih međuetničkih incidenata. Sve probleme koje imamo pokušat ćemo riješiti u razgovoru s predstavnicima HNV-a«, istaknuo je Sanader.

Dodao je da je Grad Srijemska Mitrovica na posljednjoj sjednici gradske Skupštine donio odluku o uvođenju učenja jezika nacionalnih manjina u Binguli, gdje će i hrvatski jezik biti izučavan.

»Manjinske zajednice moraju biti zaštićene i moraju ostvarivati ista prava kao i većinsko stanovništvo. Kada je riječ o Hrvatskom domu, mi ćemo ispoštovati dogovor predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predjednika Srbije Aleksandra Vučića oko same tehnike rješavanja tog problema. Sve ono što se dogovori na razini Republike, mi kao lokalna samouprava ćemo biti potpora tome. S obzirom na to da imamo neke zakonske osnove i pravne prepreke koje treba riješiti u tom pogledu, mi smo spremni otuđiti iz javnog vlasništva Hrvatski dom i prodati ga, pošto ga ne možemo vratiti ili ga prepustiti. Mislim da ćemo to u dogledno vrijeme riješiti.«

Sastanci predstavnika HNV-a s najvišim dužnocima lokalnih samouprava, kako je najavljeno, bit će nastavljeni i u drugim mjestima u Srijemu gdje Hrvati žive u značajnijem broju.

S. D.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika