Tema Tema

Budi svoj

Promocija obrazovanja na hrvatskom jeziku, koju je povodom upisa u osnovne škole provelo Hrvatsko nacionalno vijeće, završena je predstavljanjem hrvatskih odjela 15. travnja u dvorani HKC-a Bunjevačko kolo u Subotici. Ovome programu prethodila su predstavljanja po vrtićima i školama, te radionice s djecom.

Od 1. rujna obrazovanje na hrvatskom jeziku započet će osamnaesta generacija učenika. U odnosu na početak danas nastava na hrvatskom jeziku postoji u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a prijašnje generacije potvrdile su da nije problem niti upisati se na fakultete, bilo u Srbiji ili Hrvatskoj.

Upis u prve razrede započeo je 1. travnja i traje sve do 31. svibnja, a djecu roditelji mogu upisati u sljedeće osnovne škole: Matko Vuković, Ivan Milutinović i Sveti Sava u Subotici, Vladimir Nazor u Đurđinu, Matija Gubec u Tavankutu, Ivan Milutinović u Maloj Bosni i 22. oktobar u Monoštoru. Postoji i inicijativa roditelja za upis djece u OŠ Pionir u Žedniku, te se od ove godine otvara mogućnost upisa na hrvatskom jeziku i u OŠ Ivan Goran Kovačić u Sonti. Kada su u pitanju srednje škole, učenici se mogu upisati u tri škole na teritoriju Grada Subotice, Gimnaziji Svetozar Marković, Politehničkoj srednjoj školi i Medicinskoj srednjoj školi.

Brojni uspjesi – pokazatelj kvalitete

Na početku programa, pod sloganom Budi svoj – prijatelj sam tvoj, nazočnima se obratio zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Tomislav Žigmanov, koji je pozvao roditelje da iskoriste svoje pravo i upišu djecu na nastavu na hrvatskom jeziku, te je ujedno i posvjedočio svoja iskustva kao roditelj.

»Treba istaknuti da je nastava na hrvatskom jednaka s nastavom na bilo kom drugom jeziku. Legalna je i prema planu i programu Republike Srbije. Nema zapreke kada je u pitanju školovanje djece na svim nivoima, od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja«, rekao je Žigmanov.

Također je u svom govoru podsjetio, odnosno upoznao roditelje s činjenicom o kvaliteti nastave na hrvatskom jeziku, što pokazuju brojni uspjesi učenika hrvatskih odjela na najvišoj razini natjecanja. Istaknuo je i da je hrvatska zajednica jedina manjinska zajednica koja ima prevedene udžbenike u skladu s reformom školstva u Srbiji, i to prije svega zahvaljujući predsjednici Odbora za obrazovanje Margareti Uršal.

»To rijetko ističemo, mahom se oko nas stvaraju negativne slike, negativni komentari, a ono što je najvrednije nismo spremni isticati. Jedini smo od manjinskih zajednica koji su imali udžbenike na početku školske godine za pete i prve razrede«, istaknuo je Žigmanov.

Podsjetio je i da su naši učenici najbolji na završnim ispitima iz hrvatskog i matematike, te da se svake godine organiziraju brojni programi izvannastavnih aktivnosti.

Djeca sretna i zadovoljna

Potporu obrazovanju na hrvatskom jeziku dala je u svojem obraćanju i pomoćnica pokrajinskog tajnika za obrazovanje Biljana Kašerić. U izjavi za medije, suradnju s Hrvatskim nacionalnim vijećem je ocijenila kao izuzetno dobru, te je napomenula kako je obrazovanje na hrvatskom jeziku na putu da otvori obrazovni centar. Kada je u pitanju dokumentacija za ovaj projekt, Kašerić je rekla kako je u pripremi odluka o izmjeni mreža osnovnih škola, za što je zadužena lokalna samouprava, te izmjena mreže srednjih škola, za što je zadužena pokrajinska Vlada.

Da upišu svoju djecu u hrvatske odjele, prisutne roditelje pozvala je i predsjednica udruge Naša djeca Nevenka Tumbas riječima:

»Već sedamnaesti put savjetujemo roditelje da upišu djecu u hrvatske odjele, to sve činimo zato što vama i vašoj djeci želimo ono što je najbolje kao pripadnicima nacionalne manjine. Djeca u ovim odjelima su sretna i zadovoljna, a postižu izvanredne rezultate, upisuju željene srednje škole, a nakon toga i fakultete. Oni žive svoju vjeru i njeguju svoju tradiciju, njeguju nacionalni ponos, a isto tako, voleći svoje, poštuju i tuđe.«

Pozitivna iskustva posvjedočila je Marina Ivanković Radaković, majka troje djece koja se školuju na hrvatskom jeziku, dok je o svojem školovanju na hrvatskom jeziku govorila bivša učenica a sadašnja profesorica matematike Vedrana Cvijin.

Udžbenici i školski pribor za prvaše

Promociji su, među ostalima, nazočili generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, članica Gradskog vijeća Subotice zadužena za obrazovanje Nataša Aleksić te ravnatelji osnovnih i srednjih škola.

Po riječima Nataše Aleksić, na teritoriju Subotice od rujna se očekuje oko 1.200 prvaša na sva tri jezika, a promociju obrazovanja na hrvatskom jeziku je ocijenila kao dobar korak Hrvatskog nacionalnog vijeća.

U programu su sudjelovala djeca iz hrvatskih vrtića iz Subotice i okolice, učenici nižih razreda osnovnih škola gdje postoji cjelovita nastava na hrvatskom jeziku, te članovi dječjeg tamburaškog orkestra HGU Festival bunjevački pisama. Tijekom večeri prikazan je i film Dnevnik Naše djece u kojem sudjeluju djeca hrvatskih odjela, a koji je za ovu prigodu snimila udruga Naša djeca.

Na kraju programa nazočnima se obratila Margareta Uršal rekavši kako će prvaši i ove godine dobiti udžbenike, kao i financijsku pomoć u vidu bona za školski pribor. Između ostaloga pozvala je roditelje da prate facebook stranicu Hrvatsko nacionalno vijeće – obrazovanje, te ako imaju nekih pitanja ili nedoumica da se uvijek mogu obratiti Hrvatskom nacionalnom vijeću.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika