Tema Tema

Kviz koji povezuje

U okviru projekta Čitanjem do zvijezda koji već četvrtu godinu u Subotici i okolici provodi Gradska knjižnica Subotica u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem, u uzvratnom trodnevnom posjetu Subotici boravila je delegacija Treće osnovne škole Čakovec iz istoimenog mjesta, gdje se već 10 godina organizira državna razina ovog interesantnog kviza za poticanje čitanja i kreativnosti. Kao potpora, s njima je doputovao i Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije. Delegaciju škole su sačinjavali učenici te Ivano Ćajić, Hana Miller, Vito Križaić i Katarina Bartolić, voditelj projekta Dražen Ružić, ravnateljica škole Nataša Hajdinjak te učiteljice Dijana Oreški Vidović i Katarina Pahek Ćajić.

Ovo je bio njihov prvi boravak u Subotici, a kako je do njega došlo objasnio nam je Dražen Ružić, voditelj projekta Čitanjem do zvijezda koji u Hrvatskoj organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara.

»Treća OŠ Čakovec već treću godinu zaredom ima izvrsnu suradnju s hrvatskom nacionalnom manjinom u Srbiji koja je nastala putem projekta poticanja čitanja i promicanja kulture čitanja – natjecanja u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda. Ove smo školske godine dobili od Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske sredstva za projekt pod naslovom Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice čiji je cilj promicanje kulture i jezika Hrvata koji žive u Srbiji što je osnovni preduvjet za očuvanje, jačanje i njegovanje nacionalnog identiteta, tradicijske kulture te njegovanje hrvatskoga jezika u roditeljskom domu kako bi djeca imala podlogu za njegovo dodatno učenje u školi. To će se postići poticanjem mobilnosti učenika i učitelja te intenzivnim radom na vidljivosti hrvatske nacionalne manjine u zemljama nastanjenja. U posljednje četiri godine ostvarena je dobra suradnja s hrvatskom nacionalnom manjinom u Subotici. Naime, oni dolaze u Čakovec na natjecanje u znanju i kreativnosti Čitanjem do zvijezda gdje aktivno sudjeluju u natjecanju sa svim učenicima iz Hrvatske. Također se s njima i druže tijekom jednog dana. Ove godine za njih je planiran boravak od tri dana u Međimurju gdje će se družiti, igrati i učiti s učenicima iz III. OŠ Čakovec, ali i sudjelovati u natjecanju Čitanjem do zvijezda s djecom iz cijele Hrvatske«, kaže Ružić.

Susreti učenika

Bogatim programom osmišljenim na nekoliko lokacija i s različitim sudionicima subotički domaćini, Hrvatsko nacionalno vijeće i Gradska knjižnica Subotica, potrudili su se gostima iz Čakovca predstaviti ovdašnjju hrvatsku zajednicu. Stoga su prvog dana organizirali predstavljanje u Osnovnoj školi Matko Vuković u kojem su sudjelovali učenici ove subotičke škole koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, ali i djeca iz Čakovca. Upoznavanje s kulturnom i povijesnom baštinom Grada Subotice bila je tema drugog dana druženja koje je započelo obilaskom grada i njegovih znamenitosti uz stručno vodstvo te nastavljeno etno radionicom u HKC-u Bunjevačko kolo na kojoj su se čakovečki učenici uz pomoć svojih vršnjaka okušali u pjesmi i plesu bunjevačkih Hrvata. Trećeg dana za sve sudionike projekta u Gradskoj knjižnici Subotica organizirana je slamarska radionica na kojoj su nastale pisanice urešene u tehnici slame. Za odrasle članove delegacije iz Čakovca priređeni su prijemi i sastanci u Hrvatskom nacionalnom vijeću, Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini i Gradskoj knjižnici Subotica, a upoznali su se i s načinom funkcioniranja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata te NIU Hrvatska riječ.

Nastavak druženja

Druženje koje je započeto proteklog tjedna u Subotici bit će nastavljeno već za mjesec dana kada će učenici OŠ Matko Vuković iz Subotice otputovati na državno natjecanje Čitanjem do zvijezda u Čakovec. Predviđeno je da i subotički đaci budu također smješteni u domovima obitelji djece iz Čakovca koji su ovih dana bila u Subotici. Novostečena prijateljstva bit će učvršćena, a vjerujemo i nastavljena i nakon završetka ovogodišnjeg projekta jer doista Lijepa riječ, igra i prijateljstvo ne poznaju granice.

»Bio je ovo prvi korak u novom obliku suradnji za koji se nadamo da će postići veću vidljivost naših Hrvata koji žive u Subotici, potaknuti učenike da razmjenjuju svoja iskustva, da se više međusobno povežu, komuniciraju na hrvatskom jeziku, da svjedoče postojanju hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, da ih svojim primjerima i savjetima potaknu na važnost očuvanja svoga entiteta u Srbiji i da pokažu koliko su im oni važni. Osnaženi dobrim primjerom suradnje sa Suboticom pozvali smo OŠ Nikola Zrinjski iz Murakeresztúra u Mađarskoj da nam se priključi u novom projektu pod nazivom Rastimo, igrajmo se i učimo zajedno! te ih očekujemo u svibnju u Čakovcu. Projekt je dobio podršku Međimurske županije i nadamo se da će se takvoj suradnji u narednim godinama, uz Srbiju i Mađarsku, priključiti i naša nacionalna manjina iz Austrije i Rumunjske«, kazao je voditelj projekta Dražen Ružić.

Prijemi u HNV-u i DSHV-u

Na sastanku u HNV-u gosti iz Čakovca razgovarali su s dužnosnicima toga tijela na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić. Dužnosnici HNV-a su im predstavili aktualno stanje i položaj hrvatske zajednice u Srbiji, a u kontekstu ostvarivanja manjinske samouprave. Na sastanku je, među ostalim, bilo riječi i o mogućim vidovima suradnje.

»Prepuni smo dojmova, zadivljeni entuzijazmom i aktivnošću hrvatske zajednice u Vojvodini, odnosno u Srbiji. To nas itekako veseli. Naravno da smo znali da u Srbiji postoje Hrvati, ali ipak nismo toliko puno znali o njima, budući da je naša županija fizički udaljenija. Razmjena učenika u sklopu projekta Čitanjem do zvijezda traje već nekoliko godina, što je osnov za suradnju i na drugim područjima. Da smo granična županija sa Srbijom, onda bismo hrvatskoj zajednici mogli pomoći oko projekata vezanih za predpristupne EU projekete, jer smo tu veoma uspješni. Međutim, možemo i spremni smo, što je i u nadležnosti županije kao regionalne samouprave, podijeliti iskustva, pomoći u edukaciji glede ove teme, jer imamo izvrsnu Razvojnu agenciju. Također, pomoći u okviru drugih naših nadležnosti«, izjavio je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Goste iz Čakovca u DSHV-u primili su predsjednik stranke Tomislav Žigmanov, predsjednik subotičke podružnice DSHV-a Mirko Ostrogonac te član Vijeća stranke Ivan Budinčević.

Ovom je prigodom Žigmanov svojim gostima predstavio stranku na čijem je čelu (njezinu povijest, ciljeve i važnost), te govorio o hrvatskoj zajednici u Srbiji i njenom položaju. Među ostalim je istaknuo kako je u pitanju »ranjena« zajednica koja još uvijek živi u državi u kojoj je antihrvatsko raspoloženje visoko rasprostranjeno, državi koja u ekonomskom smislu ima najmanji bruto nacionalni dohodak u Europi, što ovdašnje Hrvate vjerojatno čini najsiromašnijima na svijetu. Osvrnuo se i na probleme glede ostvarivanja određenih političkih prava na državnoj razini, te podsjetio na, do nedavno, gotovo nepostojeću komunikaciji s predstavnicima republičkih vlasti u Srbiji. U tom je smislu istaknuo kako je navezanost i naslonjenost na Hrvatsku jedini način da se pokuša nešto artikulirati te kako postoji dobra komunikacija s institucijama u matičnoj domovini, zahvaljujući čijoj se potpori i pomoći ipak uspijevaju ostvarivati određeni rezultati i bilježiti uspjesi.

Kako je ovom prigodom predsjednik DSHV-a iznio i činjenicu da su potrebe hrvatske zajednice u Srbiji, kako financijske tako i kadrovske, velike te kako suradnje s Hrvatskom manjka, podžupan Grivec je rekao da bi centralna vlast u Hrvatskoj trebala više skrbiti o Hrvatima u Srbiji i štititi njihove interese, odnosno institucionalno se zalagati za to da prava ovdašnjih Hrvata budu razmjerna onim kakva ima srpska manjina u Hrvatskoj. Ujedno je ukazao na potrebu produbljivanja suradnje sa županijama, koje, po njegovom mišljenju mogu pomoći u nekoj mjeri, kao i izvršiti određeni pritisak prema hrvatskoj Vladi.

B. I. / D. B. P. / I. P. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika