Aktualno Aktualno

Počela edukacija za pisanje EU projekata

Hrvatsko nacionalno vijeće, u suradnji sa Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, organizira edukaciju za pisanje projekata za apliciranje iz fondova Europske unije. Seminar će biti organizan u tri etape u trajanju od po dva dana, a njime se želi unaprijediti i poboljšati znanje u pisanju EU projakata među članovima hrvatske zajednice u Srbiji.

Prva etapa seminara održana je prošloga tjedna u Tavankutu, na Etno salašu Balažević. Edukaciju polazi dvadesetak osoba iz Monoštora, Sombora, Srijemske Mitrovice, Tavankuta, Subotice, Đurđina i Sonte. Na samom početku seminara polaznike su pozdravili ravnatelj Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Stjepan Ribić, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov te predsjednik mjesnog HKPD-a Matija Gubec i dopredsjednik HNV-a Ladislav Suknović.

Specifična znanja

Ravnatelj županijske razvojne agencije Stjepan Ribić pojasnio je što se želi postići ovom edukacijom kao vidom potpore Hrvatima u Srbiji: »Zajedno sa županom Ivanom Anušićem prije par mjeseci smo posjetili Hrvate u Vojvodini gdje smo zajednički došli do zaključka da bi bilo jako dobro uložiti u edukaciju naših ljudi, u smislu kako napisati dobar EU projekt, za recimo razvoj poduzetništva, kulture, općenito od kulture do infrastrukture. Ono što mi želimo pomoći jest da polaznici ovladaju specifičnim znanjima ulažući u svoju naobrazbu i sebe. Sve više i više će se tražiti ljudi koji imaju specifična znanja u metodologijma i pisanju projekata za fondove EU. Na kraju ćemo polaznicima koji budu zadovoljili svojim znanjem dodijeliti diplomu koju će poslije moći priložiti uz svoj životopis, a ono najvažnije dobit će jedno dragocjeno znanje. Po pitanje EU fondova, subjekti iz naše županije su najuspješniji u Hrvatskoj. Do danas bilježimo 1.154 projekta ukupne vijednosti nešto malo manje od 900 milijuna eura. Ali znajte: Europska unija vam nije zagarantirana sigurnost, ne znači da ćete vi ulaskom u EU svako jutro dobivati 100 eura u sandučić. Europska unija je samo jedna od velikih mogućnosti, a ovisi o vama hoćete li znati tu mogućnost iskoristiti ili ne. Ono što mi želimo jest prenositi naše znanje vašim ljudima, gdje ćete jednostavno učiti i na našim pogreškama, ali i našim primjerima dobre prakse«.

Prvi dojmovi

Jedan od polaznika, Josip Bako iz ZKVH-a zadovoljan je prvim setom od ukupno tri serije predavanja.

»Predavači su osobe s odličnim referencama, njihovo iskustvo je više nego očito. Govore konkretno, krenuli su od početka, a cilj je da polaznici nauče projektno razmišljati i razvijati misao od ideje do realizacije. To je dobra polazna osnova za sve tipove projekata. EU projekti predstavljaju izazov koji će biti neophodno svladati, jer u postupku pridruživanja EU, a pogotovo nakon pristupanja Srbije EU, većina nacionalnih projekata će biti preusmjerena na razinu EU financiranja. Udrugama će financijska komponenta definitivno biti prepreka, ali i udruge će se zbog toga u budućnosti morati transformirati u mini razvojne centre zajednice, uz proširenu djelatnost, prije svega na područje turizma, ali i šire. U ovim nastojanjima važna će biti potpora profesionalnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji«, kaže on.

Dario Marton iz Radio Marije Srbije kaže kako je za taj medij ova edukacija od velikog značaja, jer od ove godine prelaze na samofinaciranje.

»Svjetska obitelj Radio Marije iz Italije nam je dala naputak da se moramo sami organizirati kako bismo došli do sredstava. Sudjelujemo na ovom seminaru, jer, iako imamo iskustva u pisanja projekata, to nije dovoljno«, kaže Marton.

I. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika