Aktualno Aktualno

4,1 milijun dinara za HNV

Potpredsjednik Pokrajinske vlade i pokrajinski tajnik za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihály Nyilas potpisao je u utorak s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina ugovore o dodjeli sredstava. Za realizaciju godišnjih aktivnosti 17 vijeća, koji imaju registrirano sjedište na teritoriju AP Vojvodine, iz pokrajinskog proračuna izdvojeno je 60.100.000 dinara.

»Višegodišnja praksa dodjele novčanih sredstava predstavlja dokaz posvećenosti Pokrajinske vlade očuvanju i unapređivanju položaja nacionalnih zajednica u našoj pokrajini«, izjavio je, među ostalim, Nyilas.

Hrvatsko nacionalno vijeće dobilo je 4.145.000 dinara, što je četvrti po visini iznos dodijeljen jednoj od manjinskih samouprava.

»I ove godine, na istoj razini kao lani, dobili smo sredstva od Pokrajine. Struktura je malo drugačija za redovitu i stalnu djelatnost, ali u masi sredstava je količina ista. Izuzetno smo zadovoljni suradnjom s Pokrajinskim tijelima, sredstva uvijek mogu biti veća i uvijek ima prostora za suradnju, ali općenito odnosom pokrajinskih tijela i dotacija, kako za HNV tako i za dvije institucije koje smo mi osnovali – Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatsku riječ, možemo biti zadovoljni. Dakle, i te dvije institucije Pokrajina redovito financira svake godine. Isto tako, imamo vrlo korektnu suradnju s pokrajinskim tijelima kada su u pitanju natječaji, jer HNV dostavlja svoje mišljenje koje se uvažava. Osim toga, prije godinu dana, a na inicijativu pokrajinskog tajnika Mihály Nyilasa, osnovana je radna skupina za osnivanje Obrazovno-odgojnog centra. Sada je već pripremljen Akt o izmjeni srednjih škola i on će biti stavljen na usvajanje u Vladi AP Vojvodine u skorijem roku. Sve skupa, možemo reći, zahvalni smo za sva sredstva, svaku vrstu podrške i suradnja je više nego korektna«, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

D. B. P. 


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika