Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Šiđani u Iloku: Unapređenje prekogranične suradnje

S obzirom na dobre veze Šida i Iloka, dogovoreno je da će se suradnja nastaviti i ubuduće, jer je kultura jedan od važnih vidova očuvanja tradicije i običaja koji se moraju njegovati

 

 

Predsjednik HKD »Šid« Josip Hodak, potpredsedsednikJosip Pavlović i članovi predsjedništvaĐuro Martinović, dr. Pavle Sklenar i Franjo Prekpaljaj, u četvrtak 17 ožujka posjetili su Ilok, najistočniji grad u Republici Hrvatskoj, mjesto duge i kraljevske povijesti. Domaćin im je bio gradonačelnik Iloka Miroslav Janić. Cilj posjeta bio je ostvariti i unaprijediti kulturnu suradnju između Hrvatskog kulturnog društva »Šid« i grada Iloka.

Gradonačelnika i direktora Turističkog ureda grada Iloka Ivicu Miličevića, predsjednik HKD-a »Šid« Josip Hodak upoznao je s radom društva od njegova osnivanja do formiranja tamburaške i plesne sekcije. Tom je prilikom naglašeno kako je u osnivanje društva krenulo nekoliko entuzijasta s velikom podrškom vlč. Nikice Bošnjakovića. U rad je uloženo puno energije i truda, što se i pokazalo uspješnim s obzirom da je do sada u rad sekcija uključeno oko 40-ero djece. Iskazana su i očekivanja za potporu grada Iloka kako bi se učvrstila prekogranična suradnja. Izražena je želja da grad Ilok pruži logističku potporu Hrvatskom kulturnom društvu »Šid«, nastupima na raznim smotrama, manifestacijama koje se često održavaju u ovom povijesnom gradu. Jer, kako je ovom prilikom istaknuto, da bi jedno mlado kulturno društvo opstalo, neophodno je ostvarivati kontakte sa susjednim mjestima, jer jedino oslanjanjem jedni na druge možemo očekivati dobre rezultate u radu.

 

Potpora društvu

 

Gradonačelnik Iloka Miroslav Janić, kao i predsjednik Turističkog ureda grada Iloka Ivica Miličević, dali su punu potporu predsedništvu HKD-a »Šid«, i uputili ih na ostvarivanje kontakata s Kulturno umjetničkim društvom »Sloga« iz Bapske koje ima dugogodišnju i bogatu tradiciju, a druga poveznica u radu bila bi Udruga »Sveti Vinko« koja radi pri iločkoj župi. Također je istaknuto kako će članovi HKD-a »Šid« biti pozivani na sve manifestacije koje se budu održavale na području Srijema. S obzirom da trenutačno članovi HKD-a »Šid« ne posjeduju svoje nošnje, postavljeno je i pitanje posudbe od ondašnjih kulturnih društava dok se ne izrade nove. I u tom pogledu gradonačelnik je izrazio spremnost za pomoć, jer kako je rečeno, mladima odnosno članovima društva je i te kako važan izlazak u javnost i prikazivanje publici, kako bi bili prihvaćeni, a članovi dobili još veću motiviranost za radom.

 

I Šiđani na iločkim manifestacijama

 

S obzirom na mali postotak (4,2 posto) Hrvata u šidskoj općini, iznesena je neophodnost okupljanja većeg broja ljudi u kulturi što se i pokazalo uspješnim u šidskoj općini. Ono što preostaje jest da se taj broj i ubuduće povećava i opstane za duži period, a to se jedino može postići ostvarivanjem većeg broja kontakata sa susjednim prekograničnim mjestima. Izražena je obostrana želja da se ubuduće prave periodični sastanci, a od strane predsjedništva HKD-a »Šid« upućen je poziv gradonačelniku Iloka da posjeti Šid i upozna se s radom Hrvatskog kulturnog društva.

Osim tema vezanih uz rad društva, ovom se prilikom polemiziralo o demografskoj slici Šida, koja se posljednjih nekoliko godina potpuno promijenila. Gradonačelnik Iloka Miroslav Janić imao je priliku ostvariti kontakte i uspostaviti suradnju sa šidskom općinom, tako da mu problemi vezani za demografsku sliku društva u Šidu nisu nepoznanica.

S obzirom na dobre veze Šida i Iloka, ugovoreno je da će se suradnja nastaviti i ubuduće, jer je kultura jedan od važnih vidova očuvanja tradicije i običaja koji se moraju njegovati. Mladi su ti koji ih prenose i zbog toga se u njih mora ulagati, a ujedno nastupanjem na raznim smotrama i manifestacijama, pruža im se prilika i predstaviti običaje svoga kraja.  

S obzirom na kulturno i povijesno bogatstvo Iloka, kao i na široko srijemsko srce i gostoljubivost, te široki spektar kulturnih događanja, od vinogradarskih proslava, kirbaja u okolnim selima, poznate Iločke berbe grožđa i mnogih drugih, sigurno je da će Hrvatsko kulturno društvo »Šid« pronaći svoje mjesto na nekima od njih i predstaviti se uskoro publici u susjednim mjestima.

Suzana Darabašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika