Aktualno Aktualno

Kraljev Brig ili Kraljev Brijeg?

Odlukom Skupštine grada Subotice naselje Bački Vinogradi je dobilo i svoje ime na hrvatskom jeziku Kraljev Brig, pored srpskog Bački Vinogradi i mađarskog Királyhalom. To je odlučeno na sjednici održanoj 26. veljače kada je gradska skupština usvojila izmjene Statuta grada u postupku zakonskog usklađivanja i ujednačavanja s pokrajinskom odlukom o utvrđivanju tradicionalnih naziva naselja na hrvatskom jeziku. U toj odluci nalazi se i prijedlog Hrvatskog nacionalnog vijeća da naselje Bački Vinogradi dobije naziv Kraljev Brig. Za skupštinskom govornicom čulo se da naziv Kraljev Brig nije na hrvatskom, jer bi onda bio »brijeg«, nego na bunjevačkom »jeziku«.

»Ovu odluku vidim kao produženje odredbe kojom se Bunjevci tjeraju da se izjašnjavaju kao Hrvati. Naziv na bunjevačkom jeziku se gura kao da je na hrvatskom, što je neprihvatljivo«, istaknuo je predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić.

Predstavnici Hrvata u Subotici, pak, ističu da su samo iskoristili zakonsko pravo, a da je ikavica dio hrvatske kulturne baštine.

»Hrvatska zajednica je heterogena, a značajan broj njenih pripadnika koristi ikavicu, te je i mi ovdje baštinimo kao dio nasljeđa. Naši preci su govorili ikavicom i imenovali mjesta ikavicom. Svaka polemika i prigovor u sebi sadrže zlonamjernost ili nekompetentnost i za cilj imaju ponovo osporiti legitimno pravo da se uz identitetski sastav Hrvata u Srbiji ikavica, kao kulturno naslijeđe, otrgne. Na to nećemo pristati«, poručio je predsejdnik DSHV-a i zastupnik u subotičkoj skupštini Tomislav Žigmanov.

H. R.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika