Aktualno Aktualno

Jačanje dosadašnje suradnje

Jačanje dosadašnje dobre suradnje između Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, kao i suradnja vijeća među sobom, neophodni su za nastavak očuvanja interesa manjina u AP Vojvodini, zaključeno je na prvom radnom sastanku pokrajinskog tajnika Mihálya Nyilasa s predsjednicima novoizabranih nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, održanom prošloga tjedna u Novom Sadu. Sastanku je nazočila i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić s članom Izvršnog odbora Vijeća zaduženim za kulturu Darkom Sarićem Lukendićem.

»Cilj susreta jest da se svi međusobno upoznamo, da uspostavimo, nastavimo i unapredimo naš zajednički rad i suradnju. Protekla godina bila je veoma značajna za nacionalne zajednice u čitavoj državi. To je bila godina planiranja i uspostavljanja novih smjernica za budućnost manjina, a zajedno smo uobličili i nova zakonska rješenja Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, te Zakona o službenoj uporabi jezika i pisama, kao i Zakona o matičnim knjigama. Sada je pred nama veliki zadatak, a to je da zajedničkim snagama učvrstimo temelje manjina u Vojvodini, da njegujemo njihov jezik i njihovu kulturu, da ulažemo u obrazovanje i informiranje«, kazao je Nyilas.

Prilikom predstavljanja predsjednici nacionalnih vijeća pohvalili su spremnost resornog Tajništva da pomogne vijećima u svojim projektima. Također, oni su izrazili i nadu da će se tako dobra suradnja nastaviti i u 2019. godini.

»Dosadašnja suradnja HNV-a s ovim Tajništvom bila je na zadovoljavajućoj razini. Imali smo dobru suradnju po pitanju odobrenja i prijevoda udžbenika, organiziranja natjecanja za učenike, pri tome Tajništvu je osnovano i radno tijelo za osnutak hrvatskog Obrazovno-odgojnog centra u Subotici. Također, to Tajništvo uvažava mišljenja HNV-a o raspodjeli sredstava na njihovim natječajima. Nadamo se da će ova suradnja u budućnosti biti još bolja«, kaže predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Svoje sjedište u AP Vojvodini ima sedamnaest nacionalnih vijeća, a za tekuću godinu iz pokrajinskog proračuna za njihove aktivnosti i funkcioniranje izdvojeno je 60,1 milijun dinara.

D. B. P.

ANTRFILE

Delegacija HNV-a na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić istoga je dana obišla i rodnu kuću Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu, gdje se imala prigodu upoznati s problemima koji postoje na planu ulaska u posjed, planirane rekonstrukcije te privođenja namjeni toga objekta. Radni posjet je nastavljen obilaskom Područnog ureda HNV-a u Srijemskoj Mitrovici gdje se s voditeljem Ureda Nebojšom Pismestrovićem razgovaralo o planovima i aktivnostima za ovu godinu, kao i potrebama Hrvata u Srijemu.


 

Najava događaja

16.02.2019 - Šokačko veče u Vajskoj

U organizaciji mjesnog HKU Antun Sorgg, u Vajskoj će u subotu, 16. veljače, biti održano Šokačko veče. Pokladna zabava tamošnjih Hrvata bit će održana u restoranu Bački dvor na jezeru Provala, s početkom u 19 sati. Goste očekuje bogata večera (predjelo, juha, odresci, prilozi, desert u ponoć lovačka kobasica) kao i bogata tombola. Za dobru zabavu bit će zadužen tamburaški sastav Dike iz Vinkovaca s gostima. Cijena ulaznice je 2.000 dinara.

23.02.2019 - Prelo u Đurđinu

HKPD Đurđin organizira Prelo na salašu koje će biti održano 23. veljače s početkom u 19 sati u župnoj dvorani u Đurđinu, na adresi Salaši 325. Cijena karte je 1.300 dinara, a u nju je uračunata večera (krumpirača i fanki), neograničeno piće, tombola za sve goste te zabavni program u režiji foklorne i literarno-dramske sekcije Društva. Za glazbu će biti zadužen ansambl San iz Subotice.

23.02.2019 - Bunjevačko prelo u Zagrebu

Bunjevačko prelo u Zagrebu bit će održano u subotu, 23. veljače, u restoranu Brezinka (Stubička 216A, Jablanovec). Cilj organizatora je okupiti bačke bunjevačke Hrvate i sve njihove prijatelje kako bi i u svojoj novoj sredini očuvali ovaj svoj običaj i vidjeli se bar jednom u godini. Cijena karte za odrasle je 170 kn, a uključuje hranu i neograničeno piće. Za djecu do 5 godina karta je gratis, a djeca od 6 do 12 godina plaćaju 75 kuna. Sviraju tamburaši Banda odabrana. Tombola će biti 10 kuna.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay