Aktualno Aktualno

Jačanje dosadašnje suradnje

Jačanje dosadašnje dobre suradnje između Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice i nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, kao i suradnja vijeća među sobom, neophodni su za nastavak očuvanja interesa manjina u AP Vojvodini, zaključeno je na prvom radnom sastanku pokrajinskog tajnika Mihálya Nyilasa s predsjednicima novoizabranih nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, održanom prošloga tjedna u Novom Sadu. Sastanku je nazočila i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić s članom Izvršnog odbora Vijeća zaduženim za kulturu Darkom Sarićem Lukendićem.

»Cilj susreta jest da se svi međusobno upoznamo, da uspostavimo, nastavimo i unapredimo naš zajednički rad i suradnju. Protekla godina bila je veoma značajna za nacionalne zajednice u čitavoj državi. To je bila godina planiranja i uspostavljanja novih smjernica za budućnost manjina, a zajedno smo uobličili i nova zakonska rješenja Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, te Zakona o službenoj uporabi jezika i pisama, kao i Zakona o matičnim knjigama. Sada je pred nama veliki zadatak, a to je da zajedničkim snagama učvrstimo temelje manjina u Vojvodini, da njegujemo njihov jezik i njihovu kulturu, da ulažemo u obrazovanje i informiranje«, kazao je Nyilas.

Prilikom predstavljanja predsjednici nacionalnih vijeća pohvalili su spremnost resornog Tajništva da pomogne vijećima u svojim projektima. Također, oni su izrazili i nadu da će se tako dobra suradnja nastaviti i u 2019. godini.

»Dosadašnja suradnja HNV-a s ovim Tajništvom bila je na zadovoljavajućoj razini. Imali smo dobru suradnju po pitanju odobrenja i prijevoda udžbenika, organiziranja natjecanja za učenike, pri tome Tajništvu je osnovano i radno tijelo za osnutak hrvatskog Obrazovno-odgojnog centra u Subotici. Također, to Tajništvo uvažava mišljenja HNV-a o raspodjeli sredstava na njihovim natječajima. Nadamo se da će ova suradnja u budućnosti biti još bolja«, kaže predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Svoje sjedište u AP Vojvodini ima sedamnaest nacionalnih vijeća, a za tekuću godinu iz pokrajinskog proračuna za njihove aktivnosti i funkcioniranje izdvojeno je 60,1 milijun dinara.

D. B. P.

ANTRFILE

Delegacija HNV-a na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić istoga je dana obišla i rodnu kuću Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu, gdje se imala prigodu upoznati s problemima koji postoje na planu ulaska u posjed, planirane rekonstrukcije te privođenja namjeni toga objekta. Radni posjet je nastavljen obilaskom Područnog ureda HNV-a u Srijemskoj Mitrovici gdje se s voditeljem Ureda Nebojšom Pismestrovićem razgovaralo o planovima i aktivnostima za ovu godinu, kao i potrebama Hrvata u Srijemu.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika