Aktualno Aktualno

32.000 eura za Hrvate u Srbiji

Objavljeni su rezultati 2. Javnog poziva za dodjelu financijske potpore posebnim potrebama i projekatima od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske za 2018. godinu. Poziv je raspisao Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske, a njime je raspodijeljeno nešto više od 1,8 milijuna kuna (oko 245.000 eura). Sredstva je dobilo 105 od ukupno čak 761 prijavitelja, o čemu je odluku donio državni tajnik Zvonko Milas.

Kada su pitanju Hrvati u Srbiji, sredstva je dobilo 11 prijavitelja – devet organizacija i dvoje u kategoriji socijalno i materijalno ugroženih pojedinaca. Promatrano zbirno, za ovdašnje Hrvate izdvojeno je ukupno 237.000 kuna, odnosno oko 32.000 eura.

Najveći mogući iznos potpore na cijelome Javnom pozivu, 80.000 kuna, dodijeljen je upravo jednom projektu Hrvata u Srbiji – Hrvatskom nacionalnom vijeću iz Subotice za osnaživanje kadrovskih resursa Vijeća. Tisuću kuna manje odobreno je Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Potkozarju u BiH za ublažavanje posljedica elementarne nepogode u župi Ivanjska. Projekt Kulturno-vjerska baština Hrvata Bosne i Hercegovine Župe svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici pored Zagreba dobio je 42.500 kuna.

Po 35.000 kuna dobili su projekti Državni dan Hrvata u organizaciji Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Kotorski misal Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori, klapa Frankfurt za nabavku tradicionalne dalmatinske nošnje, te Župa Presvetog Srca lsusovog u Skopskoj biskupiji u Makedoniji za obnovu prostorija pastoralnog centra.

Po 30.000 kuna dobili su udruga Hrvatska uzdanica za Večer hrvatskih povratnika, HKD Međimurje u Ljubljani za nabavu informatičke i opreme za ozvučenje, HKD u Mariboru za projekt Predstavimo se te Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice za znanstveno istraživanje i popis nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Vojvodini.

U dodjeli sredstava zastupljene su i udruge iz dalekih zemalja poput Čilea, Argentine i Novog Zelanda.

Dio sredstva svake godine izdvaja i za pomoć socijalno i materijalno ugroženim pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske, ove ih je godine desetero – iz BiH, Srbije i Njemačke, a dobili su od 6.000 do 8.000 kuna pomoći. U ovom segmentu pomoć od 6.000 kuna dobili su: Jelica Buza iz Tavankuta i Nikola Petrović iz Srijemske Mitrovice.

Uz spomenute projekte i pojedince, od Hrvata u Srbiji sredstva su dobili i: Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta za Noć muzeja izložba i folklorni program (8.000); HKPD Jelačić iz Petrovaradina za stručnu konferenciju Kulturni profil Spomen-doma bana Josipa Jelačića (20.000); Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina za projekt Prezimena katoličkih rodova u Surčinu (20.000); HKC Bunjevačko kolo iz Subotice za ozvučenje za svečanu dvoranu Centra (20.000); HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada za sudjelovanje na Prvom zavjetnom hodočašću u Bapskoj u Hrvatskoj (15.000); Ladislav Suknović iz Subotice za Salaš-muzej kulturne baštine Hrvata u Tavankutu (12.000) i ZHZ llija Okrugić iz Zemuna za prikupljanje arhivske grade o povijesti zemunske Župe i hrvatske zajednice u Zemunu (20.000).

Sredstva je dobila i Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata sa sjedištem u Zagrebu za znanstveni skup o položaju Hrvata u Republici Srbiji od razdoblja Domovinskog rata do danas (25.000 kuna).

Najkasnije do kraja siječnja Ured će s dobitnicima potpora potpisati ugovore o dodjeli sredstava, a odobrena sredstva bit će isplaćivana prema mogućnostima izvršenja državnog proračuna.

Projekte organizacija i fizičkih osoba Hrvatska podupire želeći ojačati suradnju s Hrvatima koji žive diljem svijeta, očuvati hrvatski identitet, odnosno promicati hrvatski jezik, kulturu i tradiciju.

direktno.hr / D. B. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika