Aktualno Aktualno

Obilazak udruga i sagledavanje stanja

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća kreću s obilaskom sviju hrvatskih udruga u Srbiji, a s ciljem da se sagleda stanje, odnosno ključni problemi udruga te čuju njihova očekivanja od novog saziva krovnog tijela Hrvata u državi. S predstavnicima udruga razgovarat će član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić. U Srbiji, podsjetimo, djeluje pedesetak udruga s hrvatskim predznakom; najviše ih je u Vojvodini, a postoje i u Beogradu i Nišu.

»Posljednji pregled stanja, koji je uključivao tada samo udruge kulture u Vojvodini, rađen je prije dosta godina. Na početku novog mandata HNV-a smatramo da je nužno napraviti novo sagledavanje. Namjera je da putem jedinstvenog upitnika od tridesetak pitanja sakupimo niz podataka od onih formalnih do informacija o aktivnostima te ključnim problemima i prioritetima vezanim za daljnji rad udruga. Neka od ključnih pitanja su: gdje udruga vidi sebe za četiri godine i na koji način HNV u tome može pomoći? Bit će riječi i o financiranju udruga, njihovoj suradnji s lokalnom samoupravom u kojoj djeluju, kao i o segmentima tradicijske kulture koji se, ne nužno kroz manifestacije, prakticiraju u lokalnim zajednicama Hrvata. Na osnovu prikupljenih podataka bit će sačinjen program aktivnosti i plan proračuna HNV-a vezan za to područje. Bolji uvid će nam osigurati da bolje posložimo prioritete i ostvarimo veći učinak. U obilasku udruga sudjelovat će i predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata«, kaže Sarić Lukendić, dodajući kako bi volio kada bi HNV tijekom ovog mandata pomogao rješavanje barem jedan od problema svake od udruga, utvrđenih na ovim sastancima.

Financijska sredstva za udruge s kojima HNV raspolaže su ograničena te je, kako napominje naš sugovornik, veoma važno sačiniti prioritete u toj potpori.

»Plan je da prikupljeni podaci budu prezentirani na prvom ovogodišnjem radnom sastanku udruga kojega planiramo organizirati u svibnju ili lipnju. Do tada ćemo obići sve udruge. Na taj sastanak bit će ponovno pozvani i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i želimo da skupa s njima, budući da se putem njihovih javnih poziva financiraju i projekti Hrvata u Srbiji, vidimo koji su prioriteti u ovom području te da ono s čime se raspolaže maksimalno iskoristimo«, navodi naš sugovornik.

Nakon sagledavanja stanja u udrugama, Darko Sarić Lukendić iz HNV-a od jeseni planira niz posjeta lokalnim samoupravama s ciljem sagledavanja potpore koju pružaju tamošnjim hrvatskim udrugama.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika