Aktualno Aktualno

Obilazak udruga i sagledavanje stanja

Predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća kreću s obilaskom sviju hrvatskih udruga u Srbiji, a s ciljem da se sagleda stanje, odnosno ključni problemi udruga te čuju njihova očekivanja od novog saziva krovnog tijela Hrvata u državi. S predstavnicima udruga razgovarat će član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić. U Srbiji, podsjetimo, djeluje pedesetak udruga s hrvatskim predznakom; najviše ih je u Vojvodini, a postoje i u Beogradu i Nišu.

»Posljednji pregled stanja, koji je uključivao tada samo udruge kulture u Vojvodini, rađen je prije dosta godina. Na početku novog mandata HNV-a smatramo da je nužno napraviti novo sagledavanje. Namjera je da putem jedinstvenog upitnika od tridesetak pitanja sakupimo niz podataka od onih formalnih do informacija o aktivnostima te ključnim problemima i prioritetima vezanim za daljnji rad udruga. Neka od ključnih pitanja su: gdje udruga vidi sebe za četiri godine i na koji način HNV u tome može pomoći? Bit će riječi i o financiranju udruga, njihovoj suradnji s lokalnom samoupravom u kojoj djeluju, kao i o segmentima tradicijske kulture koji se, ne nužno kroz manifestacije, prakticiraju u lokalnim zajednicama Hrvata. Na osnovu prikupljenih podataka bit će sačinjen program aktivnosti i plan proračuna HNV-a vezan za to područje. Bolji uvid će nam osigurati da bolje posložimo prioritete i ostvarimo veći učinak. U obilasku udruga sudjelovat će i predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata«, kaže Sarić Lukendić, dodajući kako bi volio kada bi HNV tijekom ovog mandata pomogao rješavanje barem jedan od problema svake od udruga, utvrđenih na ovim sastancima.

Financijska sredstva za udruge s kojima HNV raspolaže su ograničena te je, kako napominje naš sugovornik, veoma važno sačiniti prioritete u toj potpori.

»Plan je da prikupljeni podaci budu prezentirani na prvom ovogodišnjem radnom sastanku udruga kojega planiramo organizirati u svibnju ili lipnju. Do tada ćemo obići sve udruge. Na taj sastanak bit će ponovno pozvani i predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske i želimo da skupa s njima, budući da se putem njihovih javnih poziva financiraju i projekti Hrvata u Srbiji, vidimo koji su prioriteti u ovom području te da ono s čime se raspolaže maksimalno iskoristimo«, navodi naš sugovornik.

Nakon sagledavanja stanja u udrugama, Darko Sarić Lukendić iz HNV-a od jeseni planira niz posjeta lokalnim samoupravama s ciljem sagledavanja potpore koju pružaju tamošnjim hrvatskim udrugama.

D. B. P.

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay