Tema Tema

Od obećanja do gradilišta jedno desetljeće

Godina koja je tek počela mogla bi u Monoštoru ostati upamćena po rekonstrukciji dva mosta u blizini sela. Kažem mogla bi biti, ali ne i bit će, jer je za sada izvjesna obnova jednog od ta dva mosta, dok je obnova drugog još uvijek u planovima. A mostovi koje pominjem su most Šmaguc i Češki most. Prvi na kanalu Dunav – Tisa – Dunav, a drugi na Velikom bačkom kanalu. I jedan i drugi most godinama su se po medijima provlačili kao investicije koje samo što nisu, a to »samo što nisu« oteglo se na bezmalo desetak godina. I ne samo to: za ove mostove čulo se i u Beogradu. Onaj na kanalu DTD bio je predmetom razgovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i zastupnika u republičkom parlamentu Tomislava Žigmanova, a obećanje za obnovu mosta stiglo je osobno od Vučića. Za onaj drugi u Beogradu se čulo kada je trebao postati dijelom jednog velikog zajedničkog projekta Apatina i Sombora.

Most Šmaguc

Most Šmaguc je most koji spaja selo sa Specijalnim rezervatom prirode Gornje Podunavlje. Drveni je to most za koji se tek prilikom pokušaja njegove obnove saznalo da nije uknjižen, te je prvi korak bio formalno riješavanje njegova vlasništva, odnosno uvođenje u evidenciju vlasništva faktičkog stanja, a faktičko stanje je da je svih godina vlasnik mosta bilo JP Vojvodinašume, koje je prije nekoliko desetljeća taj most i izgradilo. Gledajući teret koji se preveze preko kanala DTD, i to baš na tom mjestu, most Šmaguc najznačajniji je upravo za njegovog vlasnika, ali ne samo za njega.

»Prevoze Monoštorci drva, idu turisti, ribiči i svima njima ovaj most jest važan. Godinama su nam samo obećavali – bit će most, bit će most«, kaže Monoštorac Adam Milošević.

A dok nema mosta, na drugu obalu prelazi se skelom.

»Idemo preko skele pecati, raditi. Koliko nam fali ovaj most? I previše nam fali. Ne samo nama iz Monoštora već i onima koji s druge strane imaju vikendice. Svakom treba taj most«, kaže Josip Balog.

I tako je bilo bezmalo deset godina. Prilaz mostu zatvoren balvanima, a posljednjih mjeseci stanje je bilo takvo da su i pješaci i biciklisti riskirali zbog svakog koraka preko dotrajalog mosta. Onim drugima ostajala je skela, koja za niskih vodostaja ipak nije mogla prevoziti veći teret. A to znači zaobilaznu cestu i dodatnih 25 kilometara. Ili korištenje pontonskog mosta, koji je bio postavljen samo dok su Vojvodinašume tom trasom izvlačila balvane iz šume. Ovih dana slika je nešto drugačija. Umjesto do pola razrušenog drvenog mosta iz vode samo vire drveni šipovi. Ne zato što se most srušio već što je konačno počela njegova obnova. Vrijedna više od 30 miljuna dinara. Ali nije ni to išlo bez problema. Prvi tender za izbor izvođača radova koji je sredinom 2018. godine raspisalo JP Vojvodinašume obustavljen je, jer je ponuda koju je dostavio jedini zainteresirani izvođač radova bila čak za 20 milujuna skuplja nego što je javnom nabavom bilo predviđeno. Novi javni poziv objavljen je tijekom jeseni i konačno je u listopadu potpisan ugovor sa S.P.C iz Beograda koji je ponudu za radove u Monoštoru podnio zajedno s partnerom Bauwesen iz Lazarevca. Ukupna vrijednost radova je 32 milijuna dinara, bez uračunatog PDV-a. A što za taj novac treba sve uraditi pobrojano je na desetak stranica, od demontaže postojećeg do izgradnje novog mosta koji će također morati imati i svoj pontonski dio kako bi se omogućio prolazak plovila tim dijelom kanala. Prema javnoj nabavi, konstrukcija mosta bit će ponovno od drveta, kao i patos i ograda mosta. To znači da će stari gabarit mosta biti zadržan, ali će nosivost biti povećana na 60 tona. I sve to mora biti gotovo za 120 dana, odnosno u travnju. Konkretna je to najava da će toliko pominjani i obećavani most u Monoštoru konačno biti obnovljen.

Češki most

Za razliku od mosta Šmaguc Češki most na Velikom bačkom kanalu, koji također više nije u uporabi, nije toliko važan za same Monoštorce, ali je prije desetak godina postao dio velikog projekta koji je uključivao ne samo Grad Sombor već i općinu Apatin.

»Ovaj projekt je jedan od onih koji će se zasigurno naći na listi za financiranje u 2011. godini. On jest lokalni po kategorizaciji, ali ja bih rekla da on ima regionalni, pa i nacionalni značaj. Radi se o cesti koju treba obnoviti, izvršiti pojačano održavanje, zatim izgraditi novi most na mjestu Češkog mosta i potpuno novu cestu na nasipu u dužini od pet kilometara«, rekla je prije osam godina u Monoštoru tadašnja ministrica za nacionalni investicijski plan Verica Kalanović i još najavila da će nova cesta, koja treba spojiti Kupusinu, Monoštor i Bezdan biti široka 5,5 metara skratiti put do granice za tridesetak kilometara, a pomoći će i razvoj turizma. Procjena je tada bila da radovi vrijede 170 milijuna dinara, a polovicu je trebao osigurati Grad Sombor. Radovi ne samo da nisu ni počeli te 2011. godine, nego ni dvije godine kasnije kada je ovaj projekt odbijen kod istog tog Ministarstva za regionalni razvoj, a sredstva je tražio Grad Sombor za svoju dionicu od Bezdana do Kupusine, a obnova i izgradnja ceste i obnova Češkog mosta tada je procijenjena na 242 milijuna dinara. Jedino što je urađeno od velikih obećanja bila je rekonstrukcija ceste između Monoštora i Bezdana. Ne u najavljenoj širini od 5,5 metara već u širini od pet metara. Financijer te dionice od 5,2 kilometra je bio Grad Sombor s 85 milijuna dinara. Kako je tada najavljeno, to je trebala biti prva faza izgradnje ceste do Kupusine. Za nastavak radova trebalo je još 85 milijuna dinara iz Nacionalnog investicijskog plana, ali taj novac do Sombora nikada nije stigao. Tako je od velikih obećanja urađena samo dionica ceste od Bezdana do Monoštora i to novcima Somboraca. No, oni koji svakodnevno koriste ovu cestu reći će da je i to bilo značajno, jer je do obnove stanje ceste bilo takvo da je skoro na trećini dionice ograničenje brzine bilo 20 kilometara na sat. No, svih ovih godina novca u gradskoj kasi za sam Češki most nije bilo, a nekako je u zaborav pala i velika priča o cesti koja Apatin treba spojiti s Bezdanom i dalje granicama s Mađarskom i Hrvatskom. Češki most je zatvoren, a na prilazu stoji tabla »Most u rekonstrukciji«. Međutim, ove godine taj most u rekonstrukciji trebao bi se zaista i dogoditi, jer se u planu kapitalnih investicija Grada Sombora nalazi i Češki most. Planirano je ulaganje od 22 milijuna dinara, a sredstva će osigurati sam Grad Sombor bez sufinanciranja iz Novog Sada ili Beograda. Ono što prati takve radove je javna nabava i izbor izvođača radova, što znači da bi prvi majstori na Češki most mogli doći za nekoliko mjeseci.

A što se tiče velike priče o cesti koja spaja Apatin i Bezdan, ona je imala smisla jer bi po završetku svih radova Apatin od Monoštora bio udalјen 13 kilometara, Bereg 28, a Batina 26 kilometara.

Z. Vasiljević


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika