Sport i zabava Sport i zabava

Treća titula prvaka države – preporuka za EYOF

Iza subotičke klizačice Leone Rogić nalazi se uspješano razdoblje, a, ako je suditi po angažmanu talentirane sportistkinje, pred njom se nalaze najveći izazovi u sezoni. Trenutno se nalazi na pripremama u Južnoj Koreji, predstoji joj sigurno učešće na EYOF-u (Evropske olimpijske igre mladih), a još treba potvrditi normu za Svjetsko prvenstvo za juniorke. Vrhunac prošle sezone zapamtila je po povredi, a ove, nadaju se svi, zapamtiće po dobrim rezultatima.

Kraj studenoga je donio Prvenstvo Srbije u umetničkom klizanju, a Leona je imala ubedljiv nastup u Beogradu, braneći boje subotičkog Spartaka.

Dream Program 2018.

»Treći put zaredom sam osvojila naslov državne prvakinje u juniorskoj konkurenciji. Za svoj nastup sam nagrađena sa 106,06 bodova, a bilo je to za čak 20 bodova više od drugoplasirane natjecateljke iz Beograda. Dobila sam potom poziv da nastupim na tradicionalnom natjecanju u Zagrebu, a riječ je o 51. izdanju Zlatne piruete, održane od 5. do 8. prosinca. Kao reprezentativka Srbije u konkurenciji od 18 natjecateljki iz 11 zemalja, bila sedma. Ukupno sam imala skor od 109,63 boda, što je bilo dovoljno za odličan dojam.«

Dobri nastupi nisu ostali nezapaženi, tako da je Leona dobila poziv da od 10. do 22. prosinca boravi u Pjong Čangu u Južnoj Koreji, gdje su održane i Zimske olimpijske igre, a po pozivu veleposlanstva Južne Koreje u Srbiji i Države Južne Koreje, gdje sudjeluje u Dream Program 2018, projektu podrške talentiranim sportistima zimskih sportova zemalja koje nemaju potrebnu infrastrukturu za vrhunsko bavljenje tim sportom.

»Kroz ovaj program je preko 150 mladih uključeno u promociju zimskog sporta i olimpizma uopće. Imamo priliku trenirati, ali i upoznajemo kulturu Južne Koreje. Kamp za treninge je u okviru olimpijskog kompleksa, gdje su i održane zadnje Zimske olimpijske igre. Treniramo dva puta na dan, a tu su i drugi mladi koji se bave skijanjem, karlingom, vožnjom boba... Imali smo priliku i obići Seul, ali i da se družimo, kako mi, sportisti, međusobno, tako i s volonterima. Sve je to zaokružilo jedno divno iskustvo.«

Melodije na ledu

Pred Leonom je EYOF koji će, od 8. veljače, biti održan u Sarajevu.

»Imam ispunjene sve norme za odlazak na ovo takmičenje, prestižno za mlade sportiste Europe. Nadam se dobrim nastupima i novom velikom međunarodnom iskustvu.«

Ono što joj još predstoji jest nastavak borbe za mjesto na Svjetskom prvenstvu.

»Što se tiče kratkog programa tu sam već sakupila dovoljno bodova i ispunila sam normu za nastup na Svjetskom prvenstvu. Još nisam ispunila normu za drugi, slobodan program. Norma je do sada bila 36 bodova, sada je za dva boda podignuta. Da bih je ispunila, moram nastup da odradim savršeno, bez grešaka. Imam vremena i još nekoliko natjecanja do veljače 2019. godine, kada je rok da se norma ispuni.«

Dok čeka nastupe u inozemstvu, Leona čeka i da se predstavi subotičkoj publici. Zbog poznatih (ne)uvjeta – Subotičani rijetko imaju priliku vidjeti uživo svoju najbolju klizačicu. Priliku za to će imati u okviru tradicionalnog takmičenja Melodije na ledu koje je reosnovano 2013. godine. Natjecanje, ujedno i Kup Vojvodine, zakazano je za 30. prosinca, a iz Klizačkog kluba Spartak najavljuju tridesetak natjecateljki iz Beograda, Zagreba, Novog Sada i, naravno, Subotice.

D. Vuković

Najava događaja

09.02.2019 - Gupčev bal u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XI. Gupčev bal, koji će biti održan 9. veljače, u sportskoj dvorani Osnovne škole Matija Gubec u Donjem Tavankutu. Za dobru zabavu pobrinut će se tamburaški sastav Biseri iz Subotice i klapa Levanda iz Zagreba. Cijena ulaznice, u koju su uračunati večera i konzumacija pića, je 1.800 dinara. Ulaznice za bal se mogu rezervirati do 1. veljače na broj: 064/201-5274. Početak bala je u 19 sati.

26.01.2019 - Veliko prelo u Subotici

HKC Bunjevačko kolo organizira Veliko prelo 2019. koje će biti održano u subotu, 26. siječnja, u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici, s početkom u 19 sati. Cijena ulaznice je 2.400 dinara. U cijenu je uključena večera (krumpirača....), piće tijekom večeri i za desert – fanki (krafne).

U programu će sudjelovati Veliki preljski tamburaški orkestar koji sačinjavaju ansambli Ravnica, Biseri i Ruže te članovi folklornog odjela HKC-a Bunjevačko kolo. Tijekom večeri bit će pročitana najljepša Preljska pisma a birat će se birana i najljepša prelja s pratiljama. Organizatori najavljuju i bogatu tombolu.

Sve dodatne informacije možete dobiti u Uredu HKC-a Bunjevačko kolo ili na telefon: 024/55-55-89.

  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay